6 + 1 syytä tykätä Sydneystä

kuva (2).JPG

 

Loppu on lähellä. No, ei kaiken loppu, mutta ihanan vaihtoajan loppu. Viimeisinä viikkoina mieli on toisaalta haikea – vaihtoaika oli suurilta osin täysi kymppi – mutta toisaalta ajatukset alkavat harhailla jo Suomeen. Nyt on hyvä aika pohtia, mikä Sydneyssä olikaan niin ihanaa. 

1. Yhteisöllinen kampus

Vaihtarin oli valtavan helppo sopeutua yliopistoon, jonka pääkampuksella riitti tekemistä viikon jokaiselle päivälle. Sydneyn yliopiston opiskelijat ovat todella ylpeitä opinahjostaan ja haluavat viettää siellä jokaisen päivän aamusta iltaan. Opintojen jälkeen (tai niiden välissä) käydään kaljalla kampuksen baareissa, ruoka tilataan co-op luomuringistä, porkkanat haetaan opiskelijoiden yhteisestä puutarhasta ja tanssisali löytyy luentorakennusten välistä. Harrastusmahdollisuuksiakaan ei tarvitse lähteä etsimään pidemmältä, kun yliopiston oma valikoima ulottuu huispauksesta suklaan maisteluun.

2. Rento meininki

Ketään ei varmaan yllätä se tieto, että aussit ovat melko letkeää porukkaa. Ihmiset tuntuvat olevan aidosti ystävällisiä toisilleen ja kysymykseen ”How you going?” odotetaan jopa vastausta, toisin kuin esimerkiksi brittiläisessä kulttuurissa. Itsestäni oli ihaninta, kun paikallinen juttukumppani kutsuu välillä sanalla darling tai sweetheart (tai babe, kuten joogaope). Ai, miten ihanan epäsuomalaista!

3. Reipas ja tervehenkinen elämäntyyli

Suuimmalle osalle (ainakin suurkaupunkien) ihmisistä liikunta ja aktiivinen touhuaminen on luonnollinen osa elämää. Rannoilla pelaillaan makoilun sijaan, ystävien kanssa lenkkeillään ja virkistykseksi kelpaa hyvin kookosvesi. Oma Sydney-aktiviteettien lempparini on ehdottomasti Stand Up Paddle Board Yoga!

kuva (1).JPG

kuva (3).JPG

4. Lämpö

Oi että, aurinkoa tulee ehkä eniten ikävä. Tarvitseeko tätä edes perustella? Kauniiden, aurinkoisten päivien lisäksi parasta ovat olleet lämpöiset yöt, jotka ovat harvinaista herkkua suomalaiselle. 

5. Symppis-(hipsteri)-kahvilat

…ja se, että niissä raaskii kerrankin käydä! Suodatinkahvin ystävää ei täällä hemmotella, mutta erikoiskahvien ystävä pitää paikallisesta flat whitesta (latten ja cappuccinon sukulainen). Iso erikoiskahvi maksaa kohtuulliset 3,5 dollaria (hieman päälle 2 euroa), ja kahvin ja herkullisen banana breadin nappaa  mukaan vitosella. Ja ulos lounastamiseenkin ollaan täällä totuttu – kaupassa kun raaka-aineet ovat hävyttömän kalliita ja lähi-Thaikusta saa maailman parhaimman keltaisen curryn kympillä (7 euroa). 

6. Them beaches

Mikä on parempaa kuin eläväinen suurkaupunki? Se, että sen sykkeestä pääsee nopeasti piiloon hiekkarannalle tai rauhalliseen lahden poukamaan! Bondi Beach (ylemmässä kuvassa) on Sydneyn rannoista tunnetuin ja sillä on ihan oma vibansa – paikalliset ovat joko todella hipstereitä tai suoraan Miami Vicesta. Bondi ei ole kuitenkaan oma lempparini, vaan kotiseuturakkaana voiton vie Manly Beach ja varsinkin sen vierestä löytyvä, rauhallisempi Shelley Beach. Sydneyn pohjoisosasta, noin tunnin bussimatkan päästä, löytyvä Palm Beach (alemmassa kuvassa) on myös varsin ihastuttava tapaus.

1234806_10151624688618053_581763556_n.jpg

 

+

7. Kaupunkikulttuuri

Mainitsinko jo niistä kirppareista? Ai, jo tuhat kertaa? Kirpparit ja Sydneyn monet muut kaupunki-aktiviteetit ansaitsevat oman mainintansa vielä täälläkin. Kuvittele Ravintolapäivä ja Kallion kirppiset yhdistettynä yhdeksi tapahtumaksi. Ja kuvittele sitten jokaiselle kaupunginosalle oma tällainen tapahtumansa, joka pidetään jokaisena viikonloppuna. It’s goood.

 

x, Tuuli

hyvinvointi mieli opiskelu matkat
Kommentit (3)
  1. Oii, mä niin odotan jo. 2 viikkoa lähtöön ja kuukausi Sydneyssä 🙂

  2. Ah ihana lukea hyvista Sydney kokemuksista! Itsekin kaipaan sielta nimenomaan kahvia, markkinoita seka rantoja. JA AALTOJA!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *