Lime-torttu

Torttupa torttu! Nimittäin tää ei oo mikään juustokakku vaan vähän erilainen kaveri. Tein itse tortillalättyjä ja jälkkäriksi sopi hyvin lime-torttu, texmex henkeen!

torttu_002.jpg

Laitan myöhemmin sen tortillalätty- ohjeen jota olenkin jo pari kertaa testaillut mutta nyt siis se lime-torttu! Ohje on uudesta söpöstä kakkukirjastani nimeltään Pieni kakkukirja (Anna Bergenström). 

2341467_2.jpgx

Kirjassa on paljon helppoja ohjeita erilaisiin kakkuihin ja pikkuleipiin. Anna  Bergenström on ilmeisesti joku ruotsalainen ruokakirjojen kirjoittaja jonka kirjoja on suomennettu useampikin. Ohjeet näyttävat silmääni hyvin selitetyiltä ja sisälsivät vain muutamia ainesosia mikä on myös yleensä plussaa. 

Lime-torttu

Pohja:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl sokeria
  • runsas 1 tl vaniljasokeria
  • 175 g huoneenlämpöistä voita (tai margariinia)

Täyte:

  • 3 munaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 rkl raastettua limenkuorta
  • 1 dl limenmehua (n.4 limeä)
  • 5 rkl vehnäjauhoja

Päälle (halutessasi):

  • 1 dl tomusokeria

Pohjaa varten sekoita kuivat aineet ja lisää voi nokareina, sekoita nopeasti esim. yleiskoneessa k-vatkaimella. Taputtele taikina piirakkavuokaan tai mieluiten 23-senttiä halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan.

Paista 200 asteessa keskitasolla 12-15 minuuttia.

Pese limet huolella elleivät ne ole luomuja ja raasta niistä kuoret. Purista mehut.

Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi, lisää limenkuoret ja mehut sekä jauhot siivilän läpi. Sekoita nopeasti sekaisin. Kaada esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä 12 minuuttia. Täyte on keskeltä vielä vähän löysää.

Siivilöi runsaasti tomusokeria lämpimälle tortulle (ehkä lavuaarissa helpointa koska muuten koko keittiö on sokerissa). Tai jätä pois jos haluat, suosittelen jättämään pois…

Anna tortun tekeytyä 4-5 tuntia tai mieluiten yön yli. Hox! Suosittelen tosiaan yön yli tekeytymistä, torttu valui samana päivänä leikattaessa ja maistui todella hapokkaalle, mutta seuraavana päivänä se oli hyytynyt hieman ja makukin oli tasaantunut.

Tarjoile tuoreiden (yeah, right!) marjojen tai pakastemarjoista tehdyn melban kanssa… Melbahan tarkoittaa vaan marjoja ja sokeria jotka soseutetaan ja siivilöidään sileäksi. Vadelmasose oli aika hapokas tämän kaverina mielestäni, ensi kerralla voisin ajatella lisukkeeksi jopa vaniljajäätelöä tai mikä ettei pintaan voisi tehdä marengin kuten sitruuna- tai raparperipiirakoissa usein on. 

Koska en tehnyt tätä irtopohjavuokaan, olisi jälkimmäisen paistoajan pitänyt olla hieman pitempi, nyt täyte tuntui jopa liian raa’alta makuuni. Myös pintaan tuleva desi tomusokeria oli todellakin liikaa makuuni, suosittelen jättämään sen jopa pois ja kokeilemaan miltä torttu maistuu ilman. Ja se ihmetytti miksi se sokeri piti lämpimän tortun pintaan laittaa…koska seuraavana päivänä se oli tietenkin sulanut näkymättömiin!

Muuten torttu oli ihana hapokas, makea, raikas ja sanoisinko jopa hieman caipiroskamainen! 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *