Kiinalainen appelsiinibroileri

p1030483.jpg

Osoitteesta http://www.cookingclassy.com/2013/02/chinese-orange-chicken/ löytyy alkuperäinen resepti jolla tämän tein.

Kiinalainen appelsiinibroileri

  • 1 pkt broilerinfilettä suikaloituna
  • 2 munaa
  • maizenaa
  • seesaminsiemeniä

 

  • öljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • valkoviinietikkaa, 1 rkl?
  • soijaa, 2 rkl?
  • ruokokidesokeria, 3 rkl?
  • inkivääriä (tätä ei ollut  kaapissa)
  • tabascoa
  • mustapippuria
  • kanalientä, 3 dl?
  • hienoksi raastettua appelsiininkuorta (1-2 appelsiinia)
  • tuorepuristettua appelsiininmehua (1-2 appelsiinia)
  • ruohosipulia
  • vettä tarvittaessa

Alkuperäisen ohjeen mukaan broileri pitää marinoida, mutta en marinoinut. Sen sijaan laitoin jasmiiniriisin kiehumaan, pyörittelin broilerit ensin munassa ja siten maizenassa ja paistoin kuumalla pannulla parissa erässä. Ripottelin samalla seesaminsiemeniä päälle että nekin vähän saivat paistua samalla. Siirsin puolikypsät broilerit lautaselle.

Sen jälkeen pesin pannun ja kuullotin sipulit, lisäsin etikkaa ja sokeria sekä kanalientä ja soijaa, pippuria, appelsiininkuoret ja appelsiininmehua sekä tabascoa. Keittelin vähän aikaa kasaan ja maistelin. Lisäsin broilerit ja ruohosipulit ja sammutin levyn. Annoin olla kuumalla levyllä hetken aikaa että broilerit kypsyivät loppuun. V0it lisätä  vielä vettä jos näyttää siltä että tarvitsee sitä.

Ohjeen määrät ovat kysymysmerkillisiä koska lisäsin niin monta kertaa kaikkea että en enää osaa sanoa paljonko niitä lopulta meni pannulle.

Koti Ruoka ja juoma

Pörkölt!

p1030470.jpg

Pör…Mikä?! NO Pörkölt! Se on unkarilainen liharuoka, pitkään haudutettu paprikajauheella maustettu pata/kastike. On muuten hyvä talvipäivän ruoka!

Pörkölt

  • 400 g naudan paistikuutiota
  • 400 g porsaan paistikuutiota
  • puolikas suolasilava (n.100 g?) kokonaisena palana
  • sipulia, 1-2 kpl, kuutiona
  • valkosipulia, 3 kynttä, murskaa veitsellä vaan reilusti
  • paprikajauhetta, n. 2-3 rkl (siis reilusti vain!)
  • tuoretta chiliä hienonnettuna, maun mukaan
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • vettä 
  • kokonaisia mustapippureita
  • (tarjoiluun smetanaa)

Kuumenna valurautapata kuumaksi. laita sinne suolasilava, ja paista lihat ja siinä pienissä erissä. Kun vika lihaerä on padassa ja ruskistunut lisää mukaan kaikki lihat, sipulit ja mausteet. Anna kuullottua. Lisää murska ja vettä niin että lihat melkein peittyvät. Laita kansi päälle ja nosta uuniin 150 c ja 3-4 h. Käy hiihtämässä/ lenkillä/ pilkillä/ ota nokoset/ päivitä facebook.

p1030462.jpg

Huomaa, että ruokaan ei lisätä suolaa missään vaiheessa! Suolasilava on todella suolaista. Jos et halua käyttää suolasilavaa jätä pois se ja mausta suolalla tilalta. Mutta silloin pata ei ole niin iiihanan rasvainen ja mehevä.

Unkarilaisethan itse aloittavat ruoanlaiton niin, että ensin pataan menee öljyä. Sitten voita. Sitten laardia. Sitten pekonia. Sitten vasta itse ruoka-ainekset… Keittojen päällä on sentti rasvaa. Mutta onhan siellä hyviä ruokia! Pörkölt, gulassi, keitot, suolaiset ja makeat lätyt, kaikki ihanat kakut ja tortut… Jotka tehdään (lähes) jokaisessa paikassa itse hyvistä aineksista. Tykkään. En suosittele  laihduttajille unkarilaista ruokavaliota.

Nauti haluamasi lisukkeiden (peruna/riisi/pasta/dumplings eli myky) kanssa ja heitä päälle vielä nokare smetanaa. Päätimme suosiolla jättää mykyjen tekemisen opettelun johonkin toiseen kertaan ja keitimme sen sijaan kaljupääpotut.

p1030471.jpg

Koti Ruoka ja juoma DIY