Meidän lempparileipä
Mä en hetkeen ookkaan laittanut tänne mitään ruokaan liittyvää, joten ajattelin jakaa teille mun hyväksi havaitsemani leipäreseptin. Tää ei millään muotoa ole terveellinen leipä, vaan ihan silkkaa vaaleeta höttöä, mutta ah niin hyvää. Yleensä mä itse syön tummaa leipää, mutta välillä tekee mieli oikee kunnon pläjäys vaaleeta. Mä esimekiksi rakastan paahdettua leipää kera voin ja marmeladin. Sitä vaan on pakko joskus saada vaikka tiedän ettei se tee hyvää mun vatsalle.
Nykyään harvemmin enää tulee kaupasta vaaleeta leipää ostettua kun tää on niin helppo resepti. Ainoo asia täs on että sitä kohotetaan kahteen otteeseen, mutta jos nyt kerran alkaa leipomaan niin ehkä voi suoda sen parinkymmenen minsan extran. Mä välillä varioin tätä ohjetta esimerkiksi korvaamalla osan jauhoista kaurahiutaleilla. Välillä laitan erilaisia yrttejä, välillä teen ihan pelkkää naturellia… mahdollisuudet on rajattomat… lisää mitä tykkäät. Nyt mulla eksy pinnalle hieman oliivi öljyä, sormisuolaa, kuivattua rosmariina ja seesaminsiemeniä. Mutta Aloitetaan alusta. Tässä kaikki mitä tarvitset…
Eli jos haluat pellillisen verran leipää niin tässä määrät. Jos taasen esim. kolmen patongin verran niin puolita ohje.
- 4dl kädenlämpöistä vettä
- 2tl suolaa
- 1tl sokeria tai pieni luraus hunajaa
- 10dl vehnäjauhoja
- 1pussi kuivahiivaa
- 1dl rasvaa (mulla puolet oliiviöljyä ja puolet juoksevaa margista)
Ja niin, toki sen astian jossa sekoitat nämä 🙂
- Laita vesi astiaan ja lisää suola ja sokeri. Sekoita…
- Sekoita 5dl jauhoista tuo kuivahiiva ja sekoita nämä veteen…
- Lorauta sekaan rasvat ja sekoita… mulla myös se hunaja luraus tuolla…
- Lisää loput jauhot…
Siinä se. Taikina saa jäädä hieman lötköksi, sellaiseksi tosi paksun kaurapuuron näköiseksi. Toisaalta, se voi olla myös kiinteämpää, niin että irtoaa astian reunoista. Tämä riippuu kaikki niin paljon jauhoista. Mutta mä oon huomannut että parempi löllöä, sillä pellillä paistaessa se ei haittaa. Tosin jos niitä patonkeja tekee niin silloin joutuu siinä muotoillessa lisäämään jauhoja. Mutta pointtina on se että jos taikina on kovin jämäkkää niin leipä on tiiliskivi.
Nyt tulee sitten ensimmäisen kohotuksen vuoro. Anna kohota lämpimässä paikassa pyyhkeen alla min. puol tuntia. Välillä taikina paisuu jopa nelinkertaiseksi, mutta kyllä se siitä laskee kun ilmakuplat hajoaa. Mutta normaali on noin kaksinkertaistuva taikina.
- Kun taikina on kohonnut, ota uunipelti ja voitele se vaikka öljyllä. Niin mä tein, myös se margis käy.
- Kumoa taikina pellille…
- Laita hieman jauhoja taikinan pinnalle ja levittele pelille…
- Nyt voit tuunailla… öljyä… rosmariinia… sormisuolaa… seesaminsiemeniä… niitä mä laitoin. It’s all up to yu :D
- Ja nyt sitten toinen kohotus (mä laitan täs vaihees uunin päälle 250 asteeseen, nostan pellin hellan päälle koska sekin hieman lämpenee, ja annan kohota about 20-30 minuuttia…
- Sitten ota joku vempele ja tee valmiiksi tuollainen ristikko leivän pintaan (helpottaa vaikka annospaloja taittaessa…)…
- Ja eikun uuniin noin 15 min…
Ja leipä on valmista :)