Vadelmaunelma
Mietin tässä yhtenä päivänä et ennen tein aikas usein kääretorttuja. Ja ne oli hyviä! Ajattelin sitten et kokeillaanpa osaanko vielä, ja ennenkaikkea onnistunko…
Kääretorttuhan on aika simppeli tehdä. Ei hirveesti eri aineksia tai muita kikkoja. Kunhan on sähkövatkain niin on tosi iisi hommeli.
Pohjaan tarvitset:
4 munaa
1½ dl sokeria
1 dl perunajauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta (van houten tms.)
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa sitten munat ja sokeri kuohkeeks vaahdoks, sekoita kuivat aineet toisiinsa hyvin ja lisää ne sitten tonne muna-sokeri vaahtoon varovasti, älä vatkaa! Levitä sitten taikina normaalille uunipellille jossa on leivinpaperi. Koita saada tasaiseksi niin ettei esim reunat ja keskikohta oo kovin eripaksuista. Mulle toi vaahto tuli ainakin aika jämäkäks, niin et ei itekseen valunu siihen peltiin tasaseks, vaan nuolijalla levittelin sen. Paista sitten 225 asteessa noin 7 min.
Laita sillä aikaa valmiiks pöydälle toinen leivinpaperi johon ripottelet hienoa sokeria kauttaaltaan. Kun otat pellin pois uunista niin nosta taikina leivinpapereineen pois pelliltä heti kun sormet kestää kuumuutta. Kumoa taikinapuoli alaspäin tuohon toiselle (sokeroidulle) leivinpaperille. Mä revin samantien tuon päälle jääneen paperin pois, mut voit antaa sen vähän jäähtyä, ja jos se ei meinaa lähtee siististi niin kostuta sitä hieman vaikka laittamalla kostea pyyhe siihen paperin päälle.
Sitten voitkin valmistaa täytteen. Mä käytin siihen:
2 dl kuohuksermaa
2 dl maitorahkaa
300 g pakaste vadelmii
Sokeria maun mukaan
Eli vatkaa kerma vaahdoks, lisää siihen rahka, sokeri ja vadelmat. Kun vadelmat lisää jäisinä niin niistä ei irtoo niin paljoo nestettä värjäämään tuota täytettä. Muutenkin noi vadelmat saa murskattua vähän pienemmiks paremmin jäisinä. Sitten vaan levität täytteen jäähtyneen pohjan päälle. Mulla tota täytettä jäi vähän yli, oli aika reilu satsi nimittäin. Levitä se täyte niin että molemmista päistä jää vähän paljasta taikinaa näkyviin (noin 5-7cm), se on vähän niinku pursuamisvara ;). Sit vaan ala käärimään toisesta täytteettömästä päästä. Kääri tiiviisti alla olevaa leivinpaperia apuna käyttäen, mutta älä purista liikaa ettei kaikki täyte pursua pois. Mä kiedoin tortun tohon leivinpaperiin ja päälle viel laitoin kelmun. Sit vaan jääkääppiin ainaki pariks tunniks mehustumaan. Parasta on seuraavana päivänä, mut kyl me puolet syötiin melko samantien :D
Vadelmaunelmatorttu
Tota täytettä vaihtelemalla ja kaakaon poisjättämällä (lisää silloin tuota perunajauhon määrä, vois kuvitella et samanverran perunajauhoi kun mitä oli kaakaoo) saa sitten vaik mimmosii variaatioita. Joskus muistelen tehneeni minttusuklaa torttua, johon tuohon samaan täytteeseen tuli vadelmien sijaan jotain minttusuklaa karkkia murskattuna. Vois kuvitella et joku pätkis sopis aika hyvin…
Eikun vaan testamaan!!!