Voileipäkakku
Mä en ole koskaan uskaltautunut tekemään voileipäkakkua. Se on aina tuntunut niin suuritöiseltä ja vaikeeelta toteuttaa… No mut aloitetaan ihan alusta.
Minä ja mun duunikamu M päätettiin että aletaan vetää ”kuukauden leivonnainen” kerhoa. Tää sai alkunsa kun yks aamu telkkarista tuli joku ohjelma jossa tehtiin täytekakkua marsipaani kuorrutuksella. No innostuttiin heti haastamaan itsemme, et kyl hei mekin tollanen tehdään, ihan piece of cake… No ei ollut, mut hyvä täytekakku saatiin silti aikaseks vaikka marsipaanikuorrutteen sijaan siinä oli marsipaani koristeita 😀 Ajateltiin että seuraava haaste vois olla voileipäkakku, sillä kumpikaan ei ollut aiemmin moista tehnyt. Ja hei, lopputulos oli runsas ja erittäin maukas 🙂
Tää mikä duunis tehtiin, oli jättimäinen. Se oli sellaisen uunipellin kokoinen, että siitä riittäis sit kaikille kunnon palat. Mä olin yllättynyt taas kerran siitä kuinka helppoa joku asia loppujen lopuks voikaan olla kunhan vaan uskaltaa sen aloittaa.
R tuli hakee mut töistä tuona iltapäivänä, ja matkalla ulko ovelle olin jo päättänyt että mä teen sille oman voikkukakun kunhan pääsen kotiin. Tiedän että R rakastaa noita. Kun asian herralle ilmoitin, se innostu oitis!
Käytiin kaupan kautta hakemas tarvikkkeita ja eikun kakun tekoon. Mä tein niin intensiivisesti sitä että unohdin kuvailla matkan varrella, eli kuvia on vaan valmiista kakusta. Mutta koitan laittaa kuitenkin ohjetta.
Eli semmoiseen kuuden leipäviipaleen kokoiseen kakkuun tarviit:
- 2 isompaa pakettia paahtoleipää (meil oli joku kaura ja sit joku tummempi paahto, ei otettu rusleipää koska se joutuis yön yli mehustumaan ja sitähän me ei jakseta odotella).
- 500g kevytmajoneesia
- noin. 500g creme fraichea
- 1 maksapasteija n.200g
- About 250g meetvurstia (jos haluut niitä myös koristeeks)
- 2 porkkanaa
- Kurkkusalaattia
- Juustoraastetta (meillä oli emmentalia)
- Mausteita fiiliksen mukaan (valkosipuli-ja chilimurska, mustapippuri yms.)
- Koristeeks: Viinirypäleitä, kirsikkatomaatteja, rucolaa, retiisejä tai mitä ikinä haluatkaan
Ensin tein majoneesipohjan jota käytin kaikkiin täytteisiin, eli sekoitin majon ja creme fraichen keskenään. Sitten jaoin sen neljään astiaan. Näihin lisäsin sit nuo makuaineet. Aika pitkälti menin mutu tuntumalla määrien suhteen, eli ei oo tarkkoja mittoja…
- Yhteen pilkoin metua ihan pieneks, ja laitoin sekaan reilusti kurkkusalaattia.
- Toiseen laitoin maksapasteijan (meil oli sipuli-pekoni maksamakkara, joten en sitä mitenkään enempää maustellut).
- Kolmanteen tuli pieneksi raastettua raakaa porkkanaa, valkosipuli-ja chili murskaa.
- Ja neljänteen juustoraastetta ja mustapippuria.
Sitten leikkaa leipäviipaleista reunat pois. Lado 6 viipaletta leipiä jonkun hyvän asian pohjalle (mä käytin sellaista uunivuokaa, mutta jos haluut myös reunat koristella niin valitse matalareunainen astia). Kostuta viipaleet lihaliemellä (2 liemikuutioo noin 5dl kuumaa vettä, tää riittää koko kakun kostuttamiseen) tasaisesti. Sitten levitä ensimmäinen täyteaine. Sen päälle taas uusi kerros leipää, kostutus, ja uusi täyte. Taas leipää, kostutus, ja kolmas täyte, ja vielä yks leipäkerros, ja viimeiseksi mä jätin tuon juustotäytteen koska se on vaalea ja ehkä kaunein noista täytteistä, niin se sai olla ns. kuorrutus. Sit vaan koristelet mieles mukaan :)
Tää on todella helppo tehdä. Ja kun valitsee leiväksi nuo vaaleahkot leivät ja kostuttaa ne, niin voi asettaa tarjolle samantien eikä tarvii vetäytyä sitä vuorokauttaa jääkaapissa. Ainoo aikaavievä asia on just toi porkkanan raastaminen, metun silppuaminen, ja leipien reunojen leikkaaminen. Ai niin, älä heitä niitä reunoja pois, niistä saa hyviä snäksejä tai maustettuja krutonkeja…
Krutonki ohje:
Laita leipäsuikaleet tai palat uunipellille ja uuni 125 asteeseen. Sit sekoitat vaan öljyä ja haluamias mausteita (mul oli valkosipuli ja chilimurskaa ja grillimaustetta). Sit sekotat ton öljyn leipiin kauttaaltaan. Sitä saa olla reilusti. Ja noi uuniin about 1,5 tunniks tai kunnes ovat rapeita. Aika hyvä lisä keittoihin ja salaatteihin. Mä tosin vetelin niitä myös ihan paljaaltaan snäksinä…
Missoni-henkinen voileipäkakku ;D
Helppoa ku mikä! Suosittelen kokeilemaan. Mäkin jännäsin silloin ens alkuun että mitä siitä tulee, mutta nyt voin sanoa että takuulla on meikäläisen bileissä vastedes voileipäkakkua :D
Ai niin, muistakaa koruarvonta!!!