Älä sekoita: Musta henna vs. Indigo

Tässä kasviväreihin perehtyessäni törmään jatkuvasti oletukseen, että musta hennahan on myrkyllistä. Oikaistaanpas siis pari asiaa:

Kasvivärjäyksessä käytetään luonnosta saatavia kasveja, joita sekoittamalla saadaan eri värejä aikaiseksi. Hiuksissa oranssilta näyttävä Henna eli Lawsonia Inermis on yksi niistä. Toinen yleinen on Indigo, jolla voidaan värjätä tummat hiukset jopa mustiksi (vaaleammissa tai ilman esipigmentointia hennalla lopputulos on todennäköisesti sinertävän vihreä). Tästä sekaannus - musta henna.

Trekkaus-oppaamme osoitti riisipeltojen välistä Indigo-kasviviljelmän Pohjois-Vietnamin Sapassa

Mikä sitten on sitä myrkyllistä mustaa hennaa? Se on sitä, mitä etelänmaissa laitetaan jopa lasten iholle, kun yritetään kopioida henna-tatuointeja. Alunperin itäisten maiden henna-tatuoinnit ovat punertavia ja ne tehdään nimenomaan tuolla Lawsonia Inermis -kasvilla. Turistikohteissa on vedetty mutkat suoriksi, ja käyttöön on otettu musta myrkkyseos, jonka lopputulosta kutsutaan hyvin harhaanjohtavasti henna-tatuoinniksi.

Tämä musta tatuointiseos saattaa todella olla indigo-pohjaista, mutta siihen on saatettu lisätä valtavat määrät epämääräisiä kemikaaleja sekä erityisesti parafenyleenidiamiinia eli PPD:tä, joka on tummien värien aikaansaamikseksi käytetty kemikaali. Kyseessä on sama aine, joka on hiusväreissä se herkistävin ainesosa. Erona vielä se, että hiusväreissä ko. aineen määrää on säädelty ja se muhii päässä suurimmalta osin vain värjäyksen ajan.

Musta henna-tatuointi saattaa pysyä iholla jopa monta viikkoa eikä sen PPD-pitoisuuksista ole mitään faktaa. Altistus saattaa olla siis satakertainen hiusväriin verrattuna. Tämä muutaman viikon altistus mustalle henna-tatuoinnilla aiheuttaa sen, että aineelle saattaa herkistyä niin pahasti, että hiuksia ei enää koskaan suositella värjättävän normaalilla hiusvärillä mahdollisten yliherkkyysoireiden riskin takia.

Toki myös hennalle ja indigolle saattaa olla allerginen, kuten mille tahansa luonnossa kasvavalle kasville. Henna-allergia on kuitenkin erittäin harvinainen. Lisätietoja PPD- ja henna-allergiasta Allergia- ja astmayhdistyksen sivuilla.

Ei siis enää sekaannuksia!

-Meeri

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää ei nyt liity mitenkään aiheeseen :D Mutta mietin, että tiedätkö hiusten lahjoittamisesta Suomessa? Esimerkiksi syöpäpotilaiden peruukeiksi tms. Onko mahdollista/helppoa, miten toimii?

merkkari

En osaa kyllä ollenkaan vastata :/ Ehkä kannattaa aloittaa googlaamalla.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.