Hiustenpesu ruokasoodalla - onko fiksua sittenkään?

Itsehän en ole testannut, mutta aika moni "NoPoo"-innostuja on. Eli hiuksiin on haettu luonnollista olotilaa jättämällä shampoo pois ja huuhtelemalla hiuksia vedellä ja silloin tällöin ruokasoodalla. Ruokasoodahan on joka kodin ihmepuhdistaja, jota on käytetty ikuisuuksia mm. uunin ja erinäisten värjäytymien puhdistamiseen. Nähtävästi myös hiukset puhdistuvat ruokasoodalla ihan hyvin.

Nörttitytöt-blogin Merli (fyysikko) kirjoitti asiasta kemian näkökulmasta ja nosti esiin pari ihan fiksua pointtia liittyen erityisesti ruokasoodan korkeaan pH-arvoon, joka tuskin tekee hyvää hiuspohjalle pitkällä aikavälillä. Käy lukemassa koko juttu täältä. Vaikka asia ei sinällään itseä koskisi, on aina yhtä ällistyttävää lukea, kun joku oikeasti tietää jostakin jotakin ja vielä perustelee sen normaalilla ihmisten kielellä. Kiitos, Merli, jatka samaan malliin!

Kuvankaappaus: http://geekgirls.fi

Oletko sinä testannut hiustenpesua ruokasoodalla? Kuinka kävi?

-Meeri

Kommentit

Reilun puolivuotisen NoPoo-eksperimenttini aikana huomasin, että ruokasooda jatkuvassa käytössä haurastutti hiuksia ja oli liian tujua kamaa herkälle päänahalle. Aluksi kyllä ruokasooda+etikkahuuhtelu sai aikaan ihmeellisen upeat hiukset, kiiltävät ja ilmavat! Parhaiten puhdistuksessa pidemmällä tähtäimellä toimi savi, kananmuna, hunaja ja etikka. Voisin suositella NoPoo-kokeilua jos haluaa mahdollisimman hyväkuntoista uutta kasvua, koska ei tuona aikana tullut käytettyä kuumia vehkeitä tai muotoilutuotteita! 

merkkari

Hei onpa kiva kuulla kunnon kokeilijan kommentti! Tästä vois päätellä et ruokasooda toimii parhaiten silloin tällöin käytettynä, vaikka syväpuhdistavan shampoon sijaan.

hiiohoi (Ei varmistettu)

Mullakin on noin puolen vuoden kokemus shampoottomuudesta. Tosin itse pesin tänä aikana vain kerran ruokasooda/etikka -kombolla. Että se toimii joillakin myös ilman tuota. Tietysti sillon muotoilutuotteiden käyttäminen oli olematonta ja pelkkä vesipesu mahdollista. Siksi se ei jäänytkään pidemmäksi kokeiluksi. Siitä on kuitenkin jäänyt pelkän shampoon käyttö. Välillä aina ostan hoitoainetta, että alkaisin käyttää, kun kuitenkin ymmärrän syyt siihen. Mulla hiukset vaan pysyy parempina ja helpommin käsiteltävinä pelkän shampoon avulla. :)

merkkari

Joo, moni muukin hyväkuntoisilla hiuksilla varustettu on jättänyt hoitsikoiden käytöt harvaan, koska lopputulos on liian liru. Ja se on ihan OK! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse kokeilin aikanaan sampootonta elämää ilman korvikkeita. Vesipesulla mentiin kolme viikkoa. Sitten alkoi haista liikaa omaan nenään. Hiukseni olivat tuolloin lyhyet. Jännää tässä oli se että rasvasuus tosiaan väheni parissa viikossa hyvin vähäiseksi. Hiukset tuntuivat siltä että niissä olisi ollut vain vähän vahaa ja asettuivat hyvin ilman kummempaa laittamista. Kokeilin samaa pidemmän tukan kanssa. Hajuhaitta puskee paljon nopeemmin omaan nenään, joten kokeilu jäi siihen. Pidempien hiusten kanssa päänahkaa on myös vaikeampi pestä pelkän veden kanssa. Nykyään pesen hiukseni sampoolla noin kaksi kertaa viikossa.

merkkari

Joo, poikaystävä ei kans käytä shampoota ollenkaan ja ihan hyvin näyttää porskuttavan. Ei se tukka edes haise miltään. Kai nämä on kaikki pitkälti tottumiskysymyksiä :)

iiiiiiiinuska (Ei varmistettu)

No Poo ei edes ole mikään uusi juttu - itse olin sampootta ainakin vuoden ajan joskus 2008-2009. Ideana onkin, ettei ruokasoodaa käytetä usein. Itse pääsin parhaimmillani muistaakseni neljän viikon pesuväleihin. Hoitoaineena käytin etikkaa.

Tärkeää oli harjata hiuksia todella ahkerasti, sillä nimenomaan harjaaminen puhdisti hiuksia. Ei siis mitään kertaselvittämistä, vaan pitkäaikaista, säntillistä harjaamista hiuspohjasta latvoihin asti. Satoja harjanvetoja päivässä! Lisäksi muistan hanganneeni hiuksiani ja hiuspohjaa suihkussa paljon. Pelkkä vedellä huuhtelu siis ei sinänsä kai riitä puhdistamaan hiuksia :)

Olin todella tyytyväinen hippeilijä pitkään; hiukseni olivat kiiltävät, tuuheat, hyväkuntoiset eivätkä ne haisseet. Kampaukset pysyivät helposti, enkä kaivannut hiuslakkaa tai mitään. Sitten leikkasin hiukseni lyhyeksi ja nimenomaan haju- ja rasvoittumisongelmat saivat minut pian luovuttamaan. :/ Jostain syystä ainakin minulla No Poo toimi vain pitkissä hiuksissa.

merkkari

Juu, ei olekaan uusi juttu. Tämä Nörttityttöjen postaus vain on :)

Onpas hienoa, jos olet saanut harjaamisen toimimaan hiusten puhdistuksessa ja hoidossa. Nimittäin yleisesti siinä käy vain niin, että kovalla harjauksella hiuspohjan tali leviää pitkin pituuksia, mikä tekee hiuksista kyllä kiiltävät rasvaisessa, mutta ei puhtaassa mielessä. Lisäksi jatkuva harjaus on kova mekaaninen rasitus varsinkin kuivemmalle hiukselle, joten sitä en äkkiseltään uskaltaisi suositella.

Mutta hiuksia on niin monenlaisia, mikä toimii yhdelle voi olla toiselle katastrofi. Hippijaksoja on aina hauska kokeilla :)

Minya (Ei varmistettu)

Olen ollut nyt kaksi vuotta ilman shampoota. Alkuun käytin soodaa, mutta vain ensimmäisten kuukausien aikana. Nykyään etikka ja vesi. Tärkeintä tosiaan se jatkuva harjaaminen ja erityisesti tuntia ennen jiusten pesua niin päänahan rasva ehtii levittyä ja vesipesu toimii. Nyt olen lisännyt kuitenkin laadukkaan luonnonkosmetiikkahoitoaineen pesurutiineihin mukaan, sillä latvoissa on alkanut esiintyä kuivumista. Laitan hoitoaineen vain latvoihin. On ihanaa, kun hiukset eivät ole enää lirut!

merkkari

Joo, se pöyhkeys oli mustakin ihaninta, kun käytti pelkkää luonnonkosmetiikan shampoota ja hoitoainetta. Nyt joudun värin takia käyttämään normishampoita, kun muuten menee ihan kirkkaankeltaiseksi tuo latva..

BT (Ei varmistettu)

Minulla on värjäämätön, pitkä, taipuisa ja paksu hiuslaatu. Tammikuussa lopetin shampoon käytön ja olen nyt 6 kuukautta pessyt hiukset veteen liuotetulla ruokasoodalla. Hiukseni ja päänahkani voivat erinomaisesti ja sooda pesee hiuspohjan salamannopeasti. Mitään eroa en huomaa verrattuna shampoopesuun. Hiukset ovat kauniit, puhtaat ja eivät todellakaan haise yhtään millekään.

Mietin miten ruokasooda voi tehdä hallaa hiuspohjalle, kun minäkin pesen hiukseni enintään kaksi kertaa viikossa (ellei mitään ihmeellistä tapahdu) ja veteen lantratty sooda on päänahassani enimmilläänkin noin minuutin jonka jälkeen huuhtelen sen huolella pois? Tähän olisi mielenkiintoista saada kommenttia asiasta tietäviltä. Jos huomaan jotain ongelmaa jossain vaiheessa päänahassani, lopetan toki soodapesun.

merkkari

Hei, hyvä jos toimii! Tuossa blogipostauksessa vaikutettiin tietävän asian teoreettiset perusteet ihan hyvin, mutta onhan poikkeuksia toki varmasti.

BT (Ei varmistettu)

Ymmärtäisin soodan mahdollisen huonon vaikutuksen pitkään jatkuneessa käytössä mikäli sillä pesisi hiukset esimerkiksi päivittäin ja jättäisi joka kerta soodan hiuspohjaan muhimaan. Mutta jos/kun sooda vain pikaisesti käy hiuspohjassa enintään 2 kertaa viikossa, niin minun heikko ymmärrykseni kemiasta ei riitä ymmärtämään miten se silloin vaikuttaisi päänahan ihon kuntoon. Samalla ajatuskaavalla jonkun pesuaineen osuminen käsien ihoon pari kertaa viikossa tekisi iholle suurta hallaa?

Mutta jään mielenkiinnolla odottamaan mitä soodan käyttö tekee hiuksilleni, ehkä puoli vuotta on liian lyhyt aika vaurioiden saamiseen.

merkkari

Mjoo, tähän en kyllä osaa sanoa juuta tai jaata :D Mutta toivotaan, että huonoja seurauksia ei edes tule! Harmi olis joutua vaihtamaan toimivaa konseptia.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.