Pinnalla: Katastrofaaliset seuraukset värjäyksistä

Moni on varmasti lukenut kuluneella viikolla tytöstä, joka sai päänahkaansa vakavia vaurioita todella väärin tehdyn vaalennuskäsittelyn jälkeen. Järkyttävä hiusuutinen nostatti rinnalleen useita muitakin tapauksia ja nyt Iltalehden sivuilla pääsee lukemaan kokonaista kollaasia katastrofaalisista hiustenvärjäyksistä:

Kuvankaappaus: Iltalehti.fi, linkki ensimmäiseen juttuun tässä.

Mitä tästä ajattelen? No sitä, että hyvä että tällaisesta vihdoin uutisoidaan ja isosti! Hiustenvärjäykset ja vaalennukset sisältävät kemikaaleja, jotka voivat väärin käytettynä saada aikaan todella vakavia seurauksia, puhumattakaan yliherkistä tai allergisista henkilöistä. Jokainen outo tunne pitää ottaa huomioon ja niistä pitää uskaltaa sanoa kampaajalle. Vaikka hänet sitten pitäisi huikata kahvitauoltaan päänahkaasi kurkkaamaan.

Oma suhteeni hiustenvärjäykseen on ristiriitainen ja painin sen kanssa jatkuvasti. Toistaiseksi teen värjäyksiä mahdollisimman hellävaraisin keinoin (eli toisin sanoen raitalappua toisen perään) ja tyvivärjäys on yleensä viimeinen vaihtoehto. Tyven vaalennusta en tee koskaan. Silti ymmärrän, että tavallinen maantienharmaa tai tyvestä puskevat harmaat eivät aina jaksa miellyttää ja raidoitan itsekin omaa tukkaani. Kaikki tämä tehdään kuitenkin terveyden ehdoilla ja se kyllä kerrotaan jo kampaajakoulussa. En voi käsittää, että Suomesta löytyy kampaajia, joilla on hiustenvärjäyksen riskeihin ja terveyteen liittyvät perusasiat hukassa. Järki käteen, kiitos.

-Meeri

Kommentit

kiasophie
Sparks by K

http://www.lily.fi/blogit/sparks-fly/well-escalated-quickly

 

Aika osuvasti tämä aihe just pinnalla, koska mullekin olis voinut käydä pahemmin, kun viime kuussa kävin vähän vaalentamassa hiuksia. 

merkkari

Joo, tällaiset on ikäviä juttuja. Toisille tulee rakkulaa jo siitä, jos vaalennusaine osuu minuutin verran ihoon eikä yli 6% -vahvuista vaalennusainetta saisi koskaan laittaa päänahkaan. Ja silti tätä tehdään jatkuvasti.

Ehkä monen kampaajan kannattaisi treenata myös ein sanomista, jos tietää, ettei määräysten mukaisilla tavoilla haluttua lopputulosta saada. Eihän mikään lopputulos ole sen riskin väärtti. Noh, ehkä sielläkin kampaamossa virheestä opittiin.

muistelija (Ei varmistettu)

Moikka!

Haluaisin kysellä ja muistella erästä minulle sattunutta tapausta.
Elettiin jotain ehkä vuotta 2006 tai 2007, olin ylä-asteella.
Muotia oli kaksväritukka, eli päältä blondi ja alta musta. (Hyi!)
Halusin sellaisen.
Kampaaja pisti blondausaineen ja tumman värin samaan aikaan päähäni vissiin? En muista tarkemmin.
Pesin syystä tai toisesta hiukseni vielä illalla toiseen kertaan. Niistä tuli kamalat ja hamppuiset.
Illalla huomasin päässäni jotain karheaa, se taisi olla jotain karstaa? Semmosia möykkyjä päänahassa, raavin niitä pois. En mitään vesikelloja huomannut tms.
Mistä tällainen voisi johtua? Aamulla hiukseni letitettiin ja soitin kampaajalle, sanoi ettei olisi saanut pestä.

Kiinnostaa vain, miten tuollainen karhea mömmö päähän ilmestyy? Mistä se on merkkinä? En ole sen jälkeen koko päätä blondannut, vain raitoja laittanut kampaajalla. Ihmettelen vain, oltiinko tuohon aikaan vielä niin taukkeja noiden värinpoistojen kanssa vai hä? Huippua oli se, että kampaamon kampaaja vielä tunsi koko perheeni, oli ns. perhetuttu.

Kiitos vastauksesta!

merkkari

En osaa kyllä sanoa. En tiedä tuon ajan mömmöistä yhtään mitään, mutta jos nykyään mietin vastaavaa tilannetta, niin ainakaan sillä ei ole väliä, että peseekö uudestaan samana päivänä vai ei. Karstamainen aine saattaa olla jonkinlainen ihon kuivumisreaktio liian ärhäkästä käsittelystä tai sitten jokin muu yliherkkyysreaktio. Tosi vaikea sanoa :/

muistelija (Ei varmistettu)

Joo, aivan, varmasti aika vaikea sanoa mistä johtui, minustakin jotenkin kummallinen reaktio! No, eipä ole sen jälkeen mitään hurjia värinpoistoja tullut harrastettua! Sen verran pelästyin teini-ikäisenä. Nytkin ruskeassa tukassani on vain reippaasti vaaleita raitoja sopivalla tyvikasvulla, joiden päälle on värjätty lilahtavalla blushed ruusukullalla! Ihanaa, että ammattitaitoiset kampaajat osaavat tehdä näitä trendijuttuja hiuksiin tuhoamatta niitä kovilla koko pään hapetteilla.

Tietty nämä kauhutarinat syö koko ammattikunnan uskottavuutta, vaikka joukossa on päteviä kampaajia, osa saattavat töppäillä näiden perusasioiden kanssa. Olisikohan joku rekisteri tai julkinen sitoomus kampaajille paikallansa, jota voisi pitää esillä - sillä voisi osoittaa sitoutuvansa noudattamaan viimeisimpiä suosituksia kemikaalien suhteen ja kouluttautuvansa niidenkin saralla vain hiustrendikoulutuksien sijaan? Vai onko tällainen jo? Se lisäisi asiakkaiden luottamusta kampaajia kohtaan, ei tarvitsisi istua kauhuissaan penkissä miettien, että olenkohan ammattilaisen vai amatöörin käsissä! Kyky rentoutumiseen käsittelyssä ja luottamus on minusta valtavan tärkeää, kun kampaajaani valitsen. Sydäntä riipaisee syvältä nämä surkeat tapaukset, onneksi harvoin johtavat ihan kuolemaan, mutta jollain se voi olla lähellä, mikäli ei pääse hoitoon ja on todella herkkä. :(

Kiitos blogista ja tärkeästä aiheesta kirjoittamisesta. :)

merkkari

Näissä lätkissä on ongelmansa, sillä aika usein sellaiset maksavat yrittäjälle eivätkä ne silti välttämättä takaa luotettavuutta. Valvominen on niin iso ongelma. Tällä hetkellä taitaa olla ainakin sellainen kuin "hiusyrittäjien jäsen" tai vastaava, mutta sehän kertoo vain, että on yrittäjäliiton jäsen :/

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.