Ravinnelisät hiuksille – hyödyllistä vai humpuukia?

Täytyy myöntää, etten ollut koskaan aikaisemmin perehtynyt hiuksille suunnattujen ravintolisien todelliseen vaikutukseen. Alalla ja asiakkaiden keskuudessa puhutaan pitkälti mutu-tuntuman pohjalta ja omakohtaisten esimerkkien kautta: ”Se söi niitä ja sillä ainakin kasvoi hiukset tuplavauhtia!”.

Olen syönyt itse erilaisia hiusvitamiineja kuuriluontoisesti, silloin tällöin paketin tai kaksi. Saan niitä välillä blogin kautta testattavaksi ja yleensä silloin sen paketillisen syön. Yleensä tarvitaan 3 kuukauden yhtäjaksoinen pätkä, että tulokset alkavat näkyä, mutta olen huomannut tuloksia itsellä lyhyemmässäkin ajassa, eritoten ihossa ja kynsissä. Hiukset reagoivat aina vähän hitaammin, sekä hyvään että pahaan.

Viimeisin kokemus liittyy HiusVita -valmisteeseen, jota yhden paketin syötyäni hämmästyin poskieni ihon kunnosta. Niistä oli hävinnyt kaikki karheus ja röpelö – kokonaan. En keksi muuta muutosta elintavoissani ja vieläpä keskellä kuivinta talvea. Sitä ennen olen syönyt useammissa pätkissä Evolve-ravintolisää ja varsinkin kynnet tuntuvat saavan niistä älytöntä buustia.

Sehän näissä on ollut haastavaa – kun ei tiedä, että johtuuko muutos nyt tästä lisäravinteesta vai jostakin muusta samaan aikaan tapahtuneesta.

Osallistuinkin viime viikolla Hankintatukun aamutilaisuuteen, jossa käytiin läpi tarkkaa, tutkittua faktaa erilaisten ravintolisien sisältämien ainesosien vaikutuksesta. Jes, tämä nippelitietofriikki suorastaan sulaa, kun johtopäätöksistä löytyy prosenttimerkkejä! Lisäksi kävi ilmi, että Suomessa purkkien kyljessä ei tosiaan voi lukea mitä tahansa huuhaata. Väittämän pohjalla on oltava tutkimustuloksia ja sanamuodot kannattaa lukea tarkkaan. On eri asia, lukeeko purkin kyljessä ”saattaa edistää” vai esimerkiksi ”edistää normaalia toimintaa”.

Mitä siis opin?

Evonia Biotin Plus.jpg

Tutkituimpia hiusravintolisissä olevia ainesosia lienevät Biotiini ja normaalit vitamiinit, B:stä C:hen. Otetaanpa esimerkiksi Evonian Biotin Plus -valmiste, jonka ainesosat tutkittuine vaikutuksineen ovat seuraavia:

Biotiini ja sinkki edistävät hiusten, limakalvojen ja ihon pysymistä normaaleina.

B2-vitamiini edistää ihon ja limakalvojen pysymistä normaaleina sekä suojaa soluja hapettumiselta. Se myös edistää näön pysymistä normaalina, raudan normaalia aineenvaihduntaa ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Kysteiini on aminohappo, joka on keratiinin ainesosa (keratiinia on hiuksissa ja kynsissä). Se suojaa ihoa auringonvalolta ja mm. edistää maksan ja solujen detoksikaatiota neutraloimalla toksiineja, vapaaradikaaleja, aineenvaihdunnan sivutuotteita ja hormonijäämiä.

B6-vitamiini edistää kysteiinin synteesiä.

C-vitamiini suojaa soluja hapettumiselta ja edistää kollageenin normaalia muodostumista.

OptiMSM sisältää rikkiä ja on keratiinin ainesosa. MSM ylläpitää ihossa sidoksia, jotka ylläpitävät vahvaa ja taipuisaa kollageenin ja sidekudoksen rakennetta. MSM ei ole suora antioksidantti, mutta nostaa glutationitasoja, joka mm. suojaa ihoa UV-säteilyltä. MSM myös vähentää ryppyjä ja juonteita, tasoittaa ihon sävyä, vahvistaa ihon suojakerrosta, tukee ihon rakenteellista yhtenäisyyttä ja parantaa ihon kiinteyttä ja elastisuutta.

Evonia Keratin+Biotin.jpg

Evonian Keratin+Biotinvalmisteessa oleva Cynatine-keratiinijauhe (joka muuten uutetaan lampaan villasta, fun fact), 3 kuukauden mittainen tutkimus:

  • Hiuksia lähti pesun yhteydessä 30% vähemmän. Eli jos alussa hiuksia lähti jokaisen pesun yhteydessä 150 kappaletta, 3 kuukauden jälkeen niitä lähti enää 100. Ja tämä on päivittäisellä tasolla aika iso ero!
  • Lepovaiheessa olevat hiustupet aktivoituivat siten, että hiuksia oli siirtynyt kasvuvaiheeseen 9,2% enemmän kuin lähtötilanteessa.
  • Yli 80 %:lla koehenkilöistä ihon kosteus parantui (placebo-ryhmässä 10 %), 87 %:lla ihon elastisyys lisääntyi (placebo-ryhmässä 37 %) ja 87 %:lla kynsien taipumus murtua väheni.

Harvemmin mikään tuote toimii niin, että jos kaikki on jo tosi hyvällä tolalla, niin ne vielä niitä paranisi. En kuitenkaan vielä ole tavannut naista, jolla olisi aivan kaikki tosi hyvin, ainakaan omasta mielestä 😀 Moni tuote onnistuukin siinä, että hiusten ja ihon kunto pysyy normaalina. Esimerkiksi kuiva ja röpelöinen ihoni ei ollut normaalilla tolalla, vaan se parani sille tasolle, mitä sen normaalisti kuuluisi olla – pehmeä ja sileä. Jos taas hiuksia lähtee pesun yhteydessä normaali määrä, niin mikään tuote tuskin muuttaa asiaa niin, että niitä lähtisi ihan epänormaalin vähän. You get the point?

Oman kokemukseni, asiakkaiden kokemuksen ja näiden tutkimustulosten pohjalta uskallan siis suositella ravintolisiä kaikille, jotka haluavat pitää asiat tämänhetkisellä hyvällä tasolla tai tarvitsevat apua erilaisiin häiriötiloihin. Toki eri vitamiinit voi myös ostaa omissa purkeissaan, mutta aika usein nämä yhdistelmävalmisteet tulevat edullisemmaksi. Kannattaa kuitenkin malttaa syödä niitä ainakin se 3 kuukautta, sillä kaikkien tutkimusten mukaan tulokset alkavat näkyä vasta silloin todenteolla.

Siispä vastaus otsikkoon: Ei todellakaan ole humpuukia, varsinkin jos valitsee ostoskoriinsa tutkitut ja tunnetut merkit!

Meeri

Evonia-tuotteet saatu blogin kautta.

kauneus hiukset testit hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *