Ruisjauhopesu hiuksille - oletko jo kokeillut?

Eräs Sofin asiakas kertoi tässä taannoin, että hän pesee hiuksensa nykyään ruisjauhoilla. Kuuntelimme siinä huuli pyöreänä -  että millä? Nähtävästi kyseessä on varsinkin Ruotsissa viimeaikoina jalansijaa saanut tapa pestä hiukset mahdollisimman luomusti. Oletteko kuulleet?

Päällepäin ei olisi arvannut mitään, asiakkaan hiukset olivat ihan puhtaat ja kauniit, vaikka pesuväli oli useita päiviä (en muista tarkalleen, joten en uskalla sanoa oliko kyse viidestä päivästä, viikosta vai jopa puolestatoista). Kyseessä näyttäisi siis olevan ihan toimiva systeemi ja ainakin asiakkaan omien sanojen mukaan ruisjauhopesu on tosi helppoa ja vaivatonta.

Kaivelin netistä ohjeita ja löysin Let Me Go Organic -blogista ohjeet ja filosofiaa ruisjauhopesun taustalta. Ja näin se käy:

  1. Sekoita kulhossa desi vettä ja pari, kolme ruokalusikallista ruisjauhoja. (Maaseudun Tulevaisuuden jutussa kehaistaan sihtiruisjauhoja, jotka sopivat tähän parhaiten hienojakoisuutensa ansiosta. Kaleva taas kehuu täysin päinvastoin karkeita ruisjauhoja. Oma suosikki löytynee siis kokeilemalla.)
  2. Anna turvota hetki. (Sofin asiakas mainitsi muistaakseni, että antaa seoksen turvota yön yli, mutta en löytänyt tähän ohjetta muista lähteistä.)
  3. Pese hiukset mössöllä ja huuhtele erittäin hyvin. Kuulemma huuhtelu saattaa olla hieman hankalaa, mutta hiusten kuivuessa mahdollisesti hiuksiin jääneet jauhot saa harjattua pois.

Kuva: Fazergroup.com, jonka valtavasta valikoimasta löytyy ruisjauhoja myös tähän tarpeeseen.

Mikä ruisjauhopesussa on niin kiehtovaa?

  • Suurimmat ilonkiljahdukset ovat aiheutuneet huomattavasta hiusten tuuheudesta, joka on huomattavissa heti.
  • Vähintään yhtä suuria riemunpyrskähdyksiä on aiheuttanut hiusten kunnollinen puhtaus ja sitä myötä pesuvälin pidentyminen, joka tapahtuu nähtävästi heti ensimmäisen pesun jälkeen.
  • Jos verrataan esimerkiksi ruokasoodalla pesemiseen, joka saattaa koitua hiusten kohtaloksi liian suuren pH-arvonsa takia, niin ruisjauhojen pH on sama kuin hiuksilla.
  • Lisäksi ruisjauhot sisältävät aimo annoksen vitamiineja, mineraaleja, proteiinia sekä omega-3 rasvahappoja
  • Lue lisää ruisjauhon mitatusta ph:sta ja sen sisältämistä vitamiineista Kanelstrand-blogista.

On kuitenkin huomattava, että ruisjauhoissa ei ole kosteutta tuovia ainesosia, joten hoitoaine on tarpeellinen. Joku näytti käyttävän jonkinlaista hunaja-naamiota, toinen etikka-vesiliuosta, kolmas taas jotakin luonnonkosmetiikan hoitoainetta.

Olin alunperin todella epäileväinen erkki ruisjauhopesun suhteen, mutta kun etsin siitä tietoa ja lueskelin käyttäjien haltioituneita kokemuksia pesun jälkeen, niin kieltämättä alkoi ajatus hieman kutkuttaa itseänikin! Kerrohan, oletko sinä jo kokeillut ja onko tavasta jäänyt pysyvä?

-Meeri

Kommentit

annepa (Ei varmistettu)

Kiinnostavaa. Oletettavasti kaikki ruisjauhopesijät huuhtelevat taikinan pois hiuksistaan ulkona, koska en ole nähnyt uutisia suurista määristä tukkeutuneita viemäreitä.

Voisin kyllä itse kokeilla mökillä, missä hiusten huuhtelun voi suorittaa ulkona. Mutta vain kesällä, hiusten huuhtelu pakkasessa ulkona ei houkuta.

merkkari

Mjoo, mietin itseasiassa tätä samaa, että mikäköhän tuon viemäröinnin suhteen on meininki. Toisaalta jauhoja on vain pari ruokalusikallista ja se huuhtoutuu pois suuren vesimäärän kera eli en sitten tiedä, että kuinka vakavaa se on.

merkkari

Mietin asiaa vähän pidempään ja päädyin lopputulokseen, että ongelmaa tuskin on. Seos on huomattavasti vetisempää kuin vaikka hennaseos, kun värjätään kasviväreillä ja hennajauheen koostumus taas hyvin samanalainen. Ja vuosisadat sitä hennaa on sinne viemäreihin jo huuhdeltu enkä vielä ole kuullut, että olisi tukkinut mitän. Lisäksi molemmat ovat luonnontuotteita, joten myrkkyjäkin päätyy putkiin vähemmän kuin ihan vaikka normishampoota käyttäessä.

Fammu123 (Ei varmistettu)

60-luvulla, aikana ennen kuivashampoota, hiukset joskus kuivapestiin ruisjauhoilla. Jauhoja hiuksiin ja harjaus. Puhdasta ja tuuheaa tuli :-)

merkkari

Ai mahtavaa, eihän tässä kohta tarvii vessan kaapista löytyä muuta kuin pussillinen jauhoja! Miksiköhän tuosta tavasta luovuttiin? Oliko kenties toki sotkuista hommaa vai varisiko jauhoa päästä pitkin päivää?

Fammu123 (Ei varmistettu)

Voi olla, että pesuvälit sittemmin lyhenivät. No, nyt on pyörä keksitty uudelleen. Ruispesu 2.0

Jep! Luin tän postauksen ja ajattelin testata. Kun mun lähes kuusikymppinen äiti ihmetteli mihin tarvitsen ruisjauhoja ja kerroin sille tästä "uudesta trendistä", niin se kertoi että on nuorena pessyt myös jauhoilla! :D Ei siis mikään uusi juttu ilmeisesti :D

merkkari

Jes, pitääpä kuunnella enemmän tuota viisaampaa ikäpolvea! :)

Emilia M

Mulle on äiti opettanut pesemään hiukset kuivilla kaurahiutaleilla. Toimii tosin vain vaaleaan tukkaan. Ruis ehkä sit tummaan?

Hius, joka siis ei ole elävää kudosta, ei kyllä mitenkään ime mitään vitamiineja, proteiineja tai rasvahappoja siitä jauhoseoksesta.

 

merkkari

Kaurahiutaleilla?! Nyt oli kyllä aivan uus tuttavuus hiustenpesuun mulle :D

Meinaatko, että esim. normaalienkin shampoiden proteiinit olisivat turhia siellä shampoopullossa? Koska oma näppikokemus kyllä väittäisi, että sillä on iso ero lopputuntumaan.

Emilia M

Niin, en tiedä, olis kiinnostavaa nähdä jonkun ei-kaupallisen tahon laatima tutkimus asiasta.

Mun arkijärki vain sanois, että ei eloton kudos kyllä mitään pysty imemään. Ruoasta toki imeytyy proteiinit, hivenaineet jne, koska ruoka menee vatsaan ja siellä pilkkoutuu pienenpieneen osiin ja vatsassa ja suolistossa on valmiina bakteerit niitä pilkkomaan. Mutta ei hiuksissa mitään tällaisia rakenteita ole. Toki hius on huokoinen ja shampoissa/jauhoissa olevat aineet voivat täyttää näitä koloja ja rakentaa hiuksen pintaan kalvoja. Se on kuitenkin eri asia kuin ravitseminen.

Tän postauksen innoittamana olen nyt kaksi kertaa pessyt ruisjauhoilla ja tykännyt. Ainakin minun ohuelle ja nopeasti rasvoittuvalle hiukselle toi kivasti rakennetta sekä hiukset pysyivät puhtaamman oloisina pidempään. Pesuväli ei ainakaan heti pidentynyt, mutta hiukset oli helpommin käsiteltävät vähän likaisenakin. Tuskin siirryn tähän kokonaan, koska itse pesuprosessissa kestää pidempään ja aamut tuppaa olemaan kiireisiä, mutta ihana ajatus että esim. kesällä voi mökillä huuhtoa luontoon vain luomu ruisjauhoja.

merkkari

Joo, olen myös epäluuloinen tuon monen kehuman "helppoa ja nopeaa" -argumentin kanssa, mutta luulen, että kokeilen kohta itsekin tätä :D En ole kuullut vielä yhtään pettynyttä testaajaa.

70-luku (Ei varmistettu)

Mekin käytettiin välillä 70-luvulla kuivapesuaineena. Joku kaipasi ei-kaupallista tutkimusta.... luulenpa, että se ruisjauho, kuten muutkin luonnonmukaiset lähes ilmaiset systeemit jäivät pois käytöstä juurikin kaupallisuuden takia. Silloin ei vielä puhuttu luomusta jonain arvona (maailma oli vielä niin puhdas?) ja tehokas mainonta upposi meihin viattomiin ja oli tyylikkäämpää käyttää elvitalia!

merkkari

Totta, erinomainen pointti. On se maailma vaan välillä erikoinen...

Oranssinen

75 vuotias äitini kuivapesi hiuksiaan ruisjauhoilla jo 50-luvulla. Itse taisin kokeilla teininä kerran ja pudotettuani jauhopussin keskelle keittiönlattiaa luovuin ideasta...

merkkari

Hahhah :D Joo, ei se varmaan ihan suttaamatonta hommaa ole vaikka pussi pysyisikin hyppysissä.

Hannaaa (Ei varmistettu)

Olisinko mä sit se eka vähän pettynyt testaaja?
Kahdesti testattu, ja no joo. Tuleehan siinä hiukset puhtaaksi (tosin on työlästä, saa läpikäydä hiukset paljon systemaattisemmin kuin shampoolla) mutta pesuväli ei pitene. Onko tämä joku tekniikkalaji ja voiko tässä tehdä jotain väärin? :D

merkkari

No mutta ehkä ihan hyvä kuulla, että näinkin voi käydä! Harmittaishan se, jos meillä olisi ollut viisasten kivi siellä keittiön kaapissa koko tämän ajan...

Nimimerkki (Ei varmistettu)

Ne vitamiinit ja proteiinit imeytyy päänahasta ja sitä kautta ravitsee hiuksiakin. Siksi olisi tärkeetä välillä laittaa hoitoainetta päänahkaan asti eikä pelkästään latvoihin, niinkuin itse teen aina :D latvoihin laitettaessa aineet vaikuttaa hiuksen pintarakenteeseen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.