Saako märkää tukkaa harjata?

Muistan taannoisen Iltasanomiin nousseen blogipostauksen, jonka pääpointin (hiusten pesu aamulla) ohi nousi kommenttiosiossa raivoisa debatti siitä, saako hiuksia harjata märkänä. Siellä 50 vuotta kampaajina toimineet kertoivat reippaasti oman kantansa, joka oli että ei missään nimessä, täysin kiellettyä. Lähdenpä siis varovasti hämmentelemään soppaa.

Koko märkänä harjauksen ongelman ydin kiteytyy kahteen asiaan: hiuksen venymiseen märkänä ja takkuuntumiseen.

Kokeile irroittaa yksi hius päästä, kastella se, ja sen jälkeen venyttää sitä - jos hius venyy, vaurioita on (tämä on se, mistä kampaajat puhuvat purkkatukkana). Jos vaurioitunutta märkää hiusta harjailee rajusti, yksittäiset hiukset ja takut jäävät kiinni harjan piikkeihin ja hiukset venyvät. Venynyt hius ei palaudu vaan jää elottomalle laineelle ylivenytetyn kumilenkin lailla. Ja jos hiusta venyttää tarpeeksi, se katkeaa.

Takkuuntuminen on se toinen ongelma. Märät (ja varsinkin kihartuvat) hiukset menevät helposti sotkuun ja kun harjan kanssa kunnolla repäisee takkupaakkua, hiuksia saattaa katkeilla ja takut jopa pahentua. Täällä aikaisemmin kirjoittamani juttu takkutukan selätyksestä.

Kun nämä ongelmat on hallinnassa, en näe mitään estettä sille, miksei hiuksia voisi märkänä harjata. Miten sitä tukkaa tulisi esimerkiksi kampaajan penkissä leikata, jos sitä ei saisi märkänä harjata? Omaan penkkiin ei ole eksynyt vielä yhtäkään asiakasta, jonka hiuksia ei olisi saatu kiltisti harjattua auki ennen leikkausta. Lisäksi ainakin omat hiukseni ovat melkoinen harakanpesä, jos jostain syystä jätän ne pesun jälkeen harjaamatta :D

Tärkeintä on tunnistaa se merkittävä ero hiusten hellävaraisessa harjaamisessa ja harjalla repimisessä. Hennoimmallakin Tangle Teezerillä saa damagea aikaiseksi, jos märkiä hiuksia lähtee repimään auki päälaelta raastamalla. Lue siis vielä kerran tuo takkutukan taltuttajan muistilista ja ota haltuun uudet rutiinit hiustenhoidossa!

Eri asia on se, jos ei halua harjata hiuksiaan märkänä, koska tukka näyttää siten kuivuttuaan paremmalta! Varmasti aika moni kiharatukkainen löytää itsensä tästä ryhmästä :D

Minkälaisia kokemuksia teillä on asian suhteen?

Meeri

Kommentit

kampaan (Ei varmistettu)

Kampaan märän tukan harvalla kammalla. En tajua mihin harjaa tarvitaan.

merkkari

Jees, kampa toimii yhtälailla!

Mahdoton Nainen

Mä harjaan aina tukan märkänä, en tajua miten sen saisi selväksi jos antaisin kuivua ennen harjaamista :O Aloitan harjaamisen aina latvasta ja etenen juuria kohti ja jos on jotain takkua niin erityisen varovasti selvittelen (meinasin alkaa huutaa kerran kun näin kaverin miehen harjaavan tyttärensä hiuksia juuresta lähtien, että eieieiei noiiiin!). Hiuksiin jätettävä hoitoaine auttaa selvittämään myös noi mahdolliset takut ilman repimistä.

merkkari

Just näin! Maltti on valttia ;)

Oranssinen

anteeksi, mutta ihan pakko....

 

merkkari

Ahhahhaa, en ollut kuullutkaan :D

Kiti
Täydellinen vaatekaappi

Mäkin kampaan kosteat hiukset varovaisesti harvalla kammalla. Jos en kampaa, tukka menee omituiseen pörröön. En tiedä mistä se johtuu. 

merkkari

Joo, mulla menee kans! Ja sit jos sen vasta kuivana harjaa niin on sellanen mattanen, vääristä kohdista taittunut kasa :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun on suihkun jälkeen pakko harjata hiusten ollessa vielä märät. Jos jätän ne kuivumaan ilman harjausta ja menen vaikkapa nukkumaan, saa niitä aamulla harjata itku kurkussa ja olla myöhässä. Lisäksi koen, että hiuksiani katkeilee jopa enemmän niiden ollessa kuivat, sillä ne ovat silloin kuin kuiva heinäpelto :D Märkinä harjaan ne varovasti tangleteezerillä ja sitkeimmät takut selvitän kynsillä ja sitten harjaan. En koskaan raavi ja revi tukkaa vaan harjaan aina osio kerrallaan.

Kuulin kerran, että erään koirurodun karva täytyy harjata aina sen ollessa märkä tai kostea. Kuivana ei saa kuulemma ollenkaan harjata, en kyllä muista mitä karvalle silloin tapahtuu. Tuli omat hiukseni tästä mieleen enkä ymmärrä tuota märkien hiusten harjauskieltoa :D Varmaan riippuu sitten hiuslaadusta ja ehkä se on tietynlainen myytti, jota ihmiset kirkkain silmin uskovat ja noudattavat miettimättä sen pidemmälle.

merkkari

Joo, olen kanssa vähän hämmentynyt siitä, miten tosissaan näitä asioita välillä otetaan :/ Ehkä joltakulta vain puuttuu kärsivällisyys, jonka takia kokemukset ovat karmeita, ja sitten siitä tehdään yleinen totuus :D

Itsellä on ollut aina pitkät (lähes vyötärölle) hiukset. Yli 40 vuotta olen harjannut märät hiukset pesun jälkeen. Vaikka hiukseni on luonnonkiharat ja karkeat, niin ei niitä ikinä pesun jälkeen tarvitse repiä auki. Ihan juurta myöten vetelen harjalla. Ei ole ikinä tunnetta, että hius venyisi. Ihan hyvin harja luistaa, kun pesun ja hoitoainekäsittelyn jälkeen ei ole takkuja. Hiukset on sen verran hyvässä kunnossa, että voi pitkänä pitää. En siis koe, että olisin tuhoa tehnyt hiuksilleni. 

Pitkätukka (Ei varmistettu)

Sama juttu, lapsuuudesta lähtien olen harjannut taipuisat, pitkät hiukseni märkinä/pyyhekuivina. Hiukset ovat hyvässä kunnossa tästä huolimatta :). Jos jättäisin harjaamatta, olisivat hiukset sellainen takkupesä, jota ei saisi auki.

merkkari

Jep, itelläkin edelleen 31 vuoden jälkeen tukka ehjä ja päässä. Empiiriset kokeet käynnissä :D

Heb (Ei varmistettu)

Hehheh mun tukka on tällänen omapäinen ihme kiharapilvi. Yleensä harjaan sen märkänä. Välillä se menee kiharaan ja välillä suoristuu kokonaan. En oikein ikinä tiiä mitä sen kaa tekee, koska jos suoristaa niskavillat tuppaa elää omaa elämää ja kun on viel paljon tukkaa ni siinä menee ikuisuus. Sitten jos antaa olla ni se on edestä suora takaa kihara. Aina manaan tätä koska en tiiä mitä tehä sen kanssa. Oon löytäny tilapäis avun suolasuihkeesta joka pistää etuosan myös laineille. :D Kuivana käytän 5 piikki järjestelmää eli sormia silloinkaan varsinkaan uskalla hirveesti harjailla, koska se takaosa näyttää varsinaiselta harakanpesältä sen jälkeen. Oon jo alistunu siihen et mun tukalla on oma elämä :D

merkkari

Hahhah, kuulostaa mahtavalta! Hiusten oma, villi elämä - tsemppiä! :D

VilmaN (Ei varmistettu)

Tuntuu, että joka ikinen kerta kun puhun kenen kanssa tahansa hiustenhoidosta, esille nousee ensimmäisenä väite, ettei hiuksia saa harjata märkänä. Useampi kampaajakin on mm. neuvonut kuivaamaan tukan kuivaajalla ennen kuin koskee siihen kammalla tai harjalla. Itselleni olisi ainakin huomattavasti haitallisempaa ruveta selvittämään kuivuneita takkuja kuin oikoa ne hellävaraisesti kosteina.

merkkari

Kyllä ja oon tosi yllättynyt, miten tänne ei nyt yksikään tule ilmaisemaan vasta-argumenttiaan, koska yleensä niitä tulee vastaan ihan koko ajan :)

Ja universumi nauraa

Selvitän puolipitkän, karhean, kiharan tukkani märkänä tangle teezerillä, hiusöljyä apuna käyttäen. Jos se pääsee kuivumaan ennen tuota, on tuloksen sellainen takkukasa, ettei siihen edes uskalla koskea.

 

Joskut kampaajatkaan eivät muuten osaa kammata tukkaa! Mulla jää kyllä viimeiseksi käynniksi se, jos kampaaja alkaa pesun jälkeen kammata/harjata tukkaa juuresta käsin. Ensin selvitetään latvat, eiks se nyt ole itsestäänselvää?!

Miesystävä halusi joskus harjata mun tukkaa. Varmaan jostain leffasta saanut sen idean. Silleen vedetään harjalla silkinsileää tukkaa juuresta koko matkan latvaan asti. Mikä pettymys sille oli, kun mä näytin miten harjaus tapahtuu: "Otat tästä puolivälin alapuolelta kiinni ja sitte ekaks se latva varovasti pienillä liikkeillä, ei saa kiskoa..." Ei ollutkaan niin idyllistä :D

merkkari

Ahhahhah, toi loppu on paras! Toinen yritti olla romanttinen, mutta realismi iski :D :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.