Totuus muotoilutuotteiden lämpösuojista

Olin pari päivää sitten kurssilla, jossa aukesi aikalailla uusi maailma. Yllätyksenä ei taida tulla kenellekään, että tätä maailmaa pyörittävät markkinavoimat. Sen sijaan yllätyin, kuinka röyhkeästi kuluttajaa todella saa johdattaa harhaan.

Otetaan esimerkki: hiusten muotoilutuotteiden lämpösuojat. Ensin tuli kysyntä: Muotoilurautojen levittyä maailmalle kuluttajat alkoivat pelätä tuhoavansa hiuksensa sen kuumuudella. Sen jälkeen tuli ilmeinen ratkaisu: Lämpösuojat.

Tässä on vain pieni ongelma. Ei nimittäin ole olemassa raaka-ainetta eikä kemiallista yhdistettä, jonka olisi todistettu suojaavan hiusta lämmöltä. Siis ainetta, joka muodostaisi hiuksen ja raudan väliin kerroksen, jonka läpäisemä kuumuus olisi jotenkin vähemmän kuumaa. Ei siis ole olemassa tuotetta, jonka voisi sanoa toimivan lämpösuojana. En oikein tiedä, mitä olen aikaisemmin edes ajatellut lämpösuojista (en ole varmaan sen kummemmin edes ajatellut asiaa), mutta olihan tämä nyt järkytys!

Tästä ikävästä faktasta huolimatta emme kuitenkaan päätyneet teilaamaan näitä lämpösuojatuotteita kokonaan. Ne ovat sinänsä hyviä muotoilutuotteita raudan alle, sillä ne edistävät raudan liukumista, poistavat sähköisyyttä ja lisäävät kiiltoa. Pulloissa on myös paljon ainesosia, jotka sitovat kosteutta hiukseen. Kuitenkin, rehellisesti sanottuna, en näe siitä hyötyä, sillä raudan sihahtelu ja kosteuden höyrystyminen rautaa vedettäessä kyllä osoittavat, että kuumuus haihduttaa hiuksista kaiken kosteuden. Kosteuden haihtuminen on myöskin ehdoton edellytys sille, että kiharrettu tai suoristettu hius pysyy muodossaan. Ei silti, ei näistä ainesosista varmasti myöskään haittaa ole.

Otin kaapistani yhden esimerkin lämpösuojatuotteesta, jonka lupaukset kuuluvat näin (suluissa olevat tekstit lukevat myös pullossa):

 • Suojaa hiusta 230 asteen kuumuudelta (*verrattuna pelkkään ei-hoitavaan shampooseen)
 • Sisältää UV-filtterin
 • Vähentää pörröisyyttä & lisää kiiltoa
 • Säännöllinen käyttö vähentää vaurioita jopa 82% (**vauriot verrattuna pelkkään ei-hoitavaan shampooseen)

Tuotteen inci-listaus kuulostaa seuraavalta:

 • Aqua - Vesi, toimii liottimena, johon muut ainekset sekoitetaan
 • Propylene glycol - Sokerialkoholi, kosteuttaa sitomalla vesimolekyylejä hiuksiin, muttei yksin jaksa vielä pitää niistä kiinni (jotta vesi ei haihtuisi, tarvittaisiin lisäksi jokin rasva- tai muoviraaka-aine muodostamaan kalvo hiuksen pinnalle)
 • Glycerin - Sokerialkoholi, kts. edellinen
 • Dipropylene glycol - Sokerialkoholi, kts. edellinen, säätelee tuotteen paksuutta
 • Amodimethicone - Silikoni, tekee hiuksesta liukkaan, kiiltävän, kevyen ja hoidetumman tuntuisen, poistaa sähköisyyttä
 • Panthenol - B-vitamiini, vähentää sähköisyyttä
 • Tocopheryl acetate - E-vitamiini
 • Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed wheat protein - Proteiini, vähentää sähköisyyttä, kosteuttaa
 • Sodium cocoyl amino acids - Happokloridi (kookos), vähentää sähköisyyttä
 • Potassium dimethicone PEG-7 panthenyl phosphate - Silikoni, tekee hiuksesta liukkaan, kiiltävän, kevyen ja hoidetumman tuntuisen
 • Bisamino PEG/PPG-41/3 aminoethyl PG-propyl dimethicone - Käsittääkseni myös silikoni, kts. edellinen
 • Oleth-20 - Puhdistava aine
 • Benzophenone-4 - Kemiallinen UV-suodatin, muuttaa auringon valoenergiaa toiseksi aineeksi
 • Trideceth-12 - Emulgaattori, sekoittaa ainesosia, öljyjä ja vesiä toisiinsa sulautuvaksi massaksi
 • Cetrimonium chloride - Säilöntäaine, emulgaattori, poistaa sähköisyyttä
 • Disodium EDTA - Keltoiva aine, säätää aineen paksuutta
 • Quaternium-26 - Vähentää sähköisyyttä
 • Phenoxyethanol - Säilöntäaine
 • DMDM hydantoin - Säilöntäaine
 • Triethanolamine - Emulgaattori
 • Listan lopussa olevat ovat kaikki hajusteita, joita voi melko suurella varmuudella sanoa olevan yhteensä alle yhden prosentin verran minkään muotoilutuotteen sisällöstä: Parfum, Linalool, Limonene, Butylphenyl methylpropional, Amyl cinnamal, Hexyl cinnamal, Citronellol, Geraniol

Pitää varmasti paikkansa, että tämä tuote raudan välissä on parempi kuin ei-hoitava shampoo yksinään :) Kyseessä on ihan hyvä muotoilutuote, joka tekee hiuksista pehmeät ja kiiltävät. Kuitenkin on huomattava, että tismalleen näitä samoja aineita löytyy hoitoaineista, muotovaahdoista sekä kaikista föönausnesteista ja muotoilusuihkeista. Ota vaikka purkki käteen ja tarkasta, loistava inci-hakupalvelu löytyy täältä.

Toki on niitä poikkeuksiakin: kurssilla näimme esimerkkinä "lämpösuojan", jonka raaka-ainelistalla kolmantena oli parfyymit (eli ne, joita on max 1 %). Ennen sitä olivat vesi ja emulgaattori, loppulistalla olivat säilöntäaineet. Kyseessä oli siis hyväntuoksuinen vesi, joka säilyy hyvin :)

Kokonaisuudessaan tämä olkoon synninpäästö kaikille meille, jotka joskus omatunto soimaten antavat muotoiluraudan laulaa ilman lämpösuojaa. Mikä tahansa muotoilutuote voi siis toimia yhtä hyvin. Kuitenkin tämä on myös muistutus siitä, että me emme lopulta voi suojata hiusta föönin tai raudan kuumuudelta, mikäli niitä haluamme käyttää. Kuumuus vaikuttaa ja vaurioittaa hiusta joka tapauksessa eikä sen ehkäisynä toimi mikään muu kuin föönin ja raudan käytön vähentäminen. Onneksi hius on kuitenkin erittäin sisukasta ainetta, joka kestää suhteessa erittäin paljon kulutusta. Kohtuudella käytettynä voimme siis suhteelisen huoletta jatkaa kiharoiden vääntämistä!

Rentouttavaa viikonloppua!

-Meeri

PS. Mikäli jäit miettimään, että mitä se väistämätön kuumuus sitten tekee hiuksille, käy lukemassa Saara Sarvaksen blogista tämä kattava juttu aiheesta.

PPS. Mikäli et millään voi uskoa tämän jutun todenperäisyyttä, suihkuta lämpösuojaa kädellesi ja laske 200-asteinen rauta siihen päälle. Kerro sitten, että polttiko ;)

Kuvat: https://www.tumblr.com, http://daydreamsonvinyl.tumblr.com, http://stopdropandvogue.com/

Kommentit

merkkari

Tuota rukoilua mä en ole vielä tähän ongelmaan kokeillutkaan, mutta hyvä tietää ennen kuin kokeilen, että ei toimi sekään :D

Mahdoton Nainen

:O Nyt täytyy myöntää että markkinamiehet on vieny tätä tyttöä ihan 6-0! Ei sillä että olisin aina käyttänyt 'lämpösuojaa' föönin tai raudan kanssa, mutta aina silloin oon kokenut siitä huonoa omaatuntoa (miksi, sitä en osaa sanoa, mun tukkahan se on :D).

Toi muotoiluraudan käyttäminen aiheuttaa tosiaan ikävän kierteen. Itselläni on tällä hetkellä leikattu sellainen hiusmalli joka vaatii melko suoran ja sileän hiuksen (="kypäräpolkka"), mitä mun hiuslaatu ei todellakaan ole. Käytän suoristusrautaa siis käytännössä päivittäin, paitsi jos pysyttelen koko päivän kotona tai laitan hiukset kiinni. Tämä tietysti kuivattaa hiusta ja aiheuttaa sen, että jos haluan pörröttömän tukan niin mun on pakko käyttää muotoilurautaa.

Toisaalta olen miettinyt että mitä väliä? Koska vaikka se hiuksen hyvinvointi voi joissain tapauksessa kertoa kehon hyvinvoinnista kokonaisuutena, mutta se mitä teemme hiuksillemme ei juurikaan vaikuta kehomme hyvinvointiin. Paitsi ehkä kemialliset käsittelyt, mutta nekin lähinnä päänahan kuin hiusten kautta... Hiushan on käytännössä kuollutta solukkoa, joten ainoa arvo sen hyvinvoinnilla on esteettinen. Ja jos saman esteettisen vaikutuksen saa muotoilutuotteilla ja -laitteilla, niin onko sillä sitten niin suurta merkitystä? Toki niitä välineitä joutuu sitten käyttämään jatkossa koko ajan, mutta sellaista on tämä kauneudenhoito :)

merkkari

Kyllä, minua on viety yhtälailla! Muistan kun opettajakin koulussa korosti lämpösuojan tärkeyttä, joten ei tunneta itseämme sen takia yhtään huonommaksi :)

Sinulla on erittäin hyvä pointti liittyen tuohon hiustenlaittoon yleisesti. Lisäksi markkinoilla on hyviä tuotteita, joilla huonokuntoiseenkin hiukseen saa erinomaisen hyväkuntoisen tunnun, joten mikäs tässä föönaillessa. En itsekään tämän tiedon jälkeen vähentänyt raudan käyttöä sen kummemmin, kun ei kerran ole edes vaihtoehtoja :D Paitsi tietysti sakset...

Pale (Ei varmistettu)

Hmmm. Tuo Raija Kara kyllä sitte aina onnistuu... Olen ehdottomasti sitä mieltä että kuluttajia viilataan linssiin paljon ja hyvä on levittää totuutta mahdollisimman paljon. Yksi iso tärkeä pointti tuosta nyt kuitenkin on jäänyt painottamatta kuten usein Karan saarnoissa. Raudan tai föönin alle on aina laitettava jokin aine suojaamaan hiusta, koska kyllä, lämpö poistaa kosteutta ja tuotteiden idea on että niiden pitämä kosteus haihtuu ennen hiuksen omaa kosteutta! Siitä se vesihöyrykin syntyy. On tehty meinaa myös testi jossa yhtä hiusosiota painetaan raudan välissä kunnes se palaa poikki ja toiseen osioon laitettiin suojavoiteita väliin ja hius kesti huomattavasti pidempään ennen katkeamista. Ns. pelkän lämpösuojan suositus on niille jotka eivät halua raskasta muotoiluainetta, mutta tosiaan, lähes mikä tahansa aine hiuksen ja raudan välissä suojaa hiusta menettämästä liikaa kosteutta.

Anni Nissi
Nissi & Nuotio

Kiinnostava kirjoitus, kiitos tästä tiedosta!

merkkari

Kiitos! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

''suihkuta lämpösuojaa kädellesi ja laske 200-asteinen rauta siihen päälle. Kerro sitten, että polttiko ;)''
''ainetta, joka muodostaisi hiuksen ja raudan väliin kerroksen, jonka läpäisemä kuumuus olisi jotenkin vähemmän kuumaa.'' jos asia ois noin ni mitä sitä turhaan sillä kuumalla mennä siihen huitomaan...

Annijaa (Ei varmistettu)

Hih, olitko kenties Raijan kurssilla Jyväskylässä? Päivät ja aihe täsmäävät... ;-)
Terkuin, Olin ehkä samalla kurssilla?

merkkari

Joo, olin kyllä. Äärimmäisen valaiseva päivä :)

nicnic (Ei varmistettu)

Itse en lämppösuojaa käytä, tuntuu niin turhalta. Sen sijaan minulla on suihke pullossa vettä jota ruikin hiuksiin ja suoristan. Ja lopuksi laitan/jätän hiuksiini hiuksiin jätettävän hoitoaineen. Ja hiukseni on paremmassa kunnossa kun frendini hiukset jotka käyttää lämpösuojaa.

merkkari

Kiva! Kaikenmaailman tuotteista voi myös sekoitella veteen ihan oman mixin, esim. laittaa hoitoainetta tai kevyttä öljytuotetta jo valmiiksi veden sekaan!

Sanna1234 (Ei varmistettu)

Siis hetkinen...... Suihkutat hiuksiisi VETTÄ ja suoristat sitten MÄRÄT hiukset kuumalla raudalla?!?!? :O Ja laitat lopuksi hiuksiin jätettävää hoitista......? Siis sen jälkeen kun olet käsitellyt hiukset suoristusraudalla.....? Saanko kysyä miksi? Tuo hoitoaine suoristuksen jälkeenhän hävittää koko suoristus-efektin..... :O Oli nyt kyllä niin omituinen kirjoitus että en nähnyt tuossa oikein mitään järjen hiventä....... :•\

Vierailija (Ei varmistettu)

Käsittääkseni hiuksen rakenne alkaa kärsimään yli 130 asteessa, Silikoni ja jotkut muut aineet tutkitusti (jostain muusta jutusta: "ingredients like PVP/DMAPA acrylates copolymer, quaternium 70, hydrolyzed wheat protein and silicones (silicone quaterniums, dimethicone) reduce heat damage") auttavat lämmön tasaisemmin ja hitaammin leviämisessä niin sitä kautta "suojaavat" hiusta maksimaaliselta vahingolta. Ei kai mikään tosiaan voi kokonaan suojatakkaan koska se lämpö sen sileyden hiuksiin tekee, lämpösuojat vaan tekevät kuumentamisesta hieman hellävaraisempaa ettei hiukset pala. Tai näin olen käsittänyt.

Kemisti2 (Ei varmistettu)

Otithan tässä puolihuolimattomassa blogitekstissäsi huomioon myös sen, että lämpösuojatuotteen teho perustuu osin myös siihen, että hiukseen lisätään kosteutta ennen kun sitä raudalla haihdutetaan? Eli jos et käytä sitä lämpösuojaa alla, haihdutat pelkästään hiuksen omaa, luonnollista kosteutta, lämpösuojan kanssa haihdutat toki osin hiuksen omaa kosteutta, mutta suuremmalti osin kuitenkin sitä juuri lisäämäsi lämpösuojatuotteen tuomaa kosteutta.

Testaappa kihartaa vuosi toista puolta päästä ilman lämpösuojaa ja toista puolta lämpösuojan kanssa, niin näet mitä se hiukselle tekee. Voit testata myös lämpösuojatuotteen tehon niin, että suihkautat tuotetta iholle ja käytät rautaa siinä nopeasti -> et tunne mitään vaikka siitä pääsee äkäinen sihaus. Sitten testaa viereen kohtaan jossa ei ole lämpösuojaa -> tunnet kuumuuden välittömästi. Mikään tuote ei tietenkään luo suojaa joka estää täysin lämmön siirtymisen sen läpi (ei kait kukaan oikeasti ole niin ajatellutkaan?), mutta kosteus haihtuu ensimmäisenä pinnasta. Jos pinnassa on lisättyä kosteutta (lämpösuojaa), se syvemmällä (hiuksessa) oleva kosteus ei haihdu yhtä voimakkaasti ja näin ollen hius pysyy paremmassa kunnossa. Itseoppineet blogistit ovat nykyään suurin syy miksi kosmetiikka-alalla on niin paljon harhaluuloja ja hysteriaa. Tutkikaa asia kunnolla läpi ennen kuin hutkitte.

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikö hiusten kostuttaminen vedellä ajaisi saman asian? Siinähän juuri kosteutta lisätään hiuksen pintaan ja tämä kosteus haihtuu, sama tuossa käsitestissä. Jos on joku hieno kemiallinen syy miksi ei, niin olisin kiinnostunut kuulemaan sen ihan yksityiskohtaisesti, ei vain tyyliin lämpösuojissa on monia kosteutta lisääviä ainesosia.

Kemisti2 (Ei varmistettu)

Vedellä on matalampi kiehumispiste kuin esimerkiksi öljyillä tai silikonipohjaisilla ainesosilla. Sen johdosta vesi höyrystyy hiuksesta raudan alla voimakkaasti ja voi itsessään aiheuttaa hiukseen vaurioita. Vesi myös "hajottaa" hiuksen suolasidoksia tilapäisesti ja saa hiuksen rakenteen hetkellisesti venyvämmäksi. Sen jälkeen kun siihen lisätään vielä lämpö, voi hius raudan alla hajota kiehuvan veden vaikutuksesta. Sen vuoksi esimerkiksi hiuksia kehotetaan harjaamaan kosteana varovaisesti, eikä rautoja saisi ikinä käyttää kosteaan hiukseen. Oletko huomannut kuinka hius venyy märkänä enemmän kuin kuivana? Syy on nimenomaan tässä veden laimentamissa suolasidoksissa ja siinä, että vesi turvottaa hiuksen keratiinia. Sen lisäksi siis, että lämpösuojatuotteissa on kosteutta lisääviä ainesosia, niin niissä käytettyjen ainesosien lämmönkestävyys on paljon korkeampi kuin pelkällä vedellä. Ja vesi itsessään ei siis missään nimessä ole kosteuttava ainesosa, vaan liuotin. Sehän on ihmiskeholle rasvoja poistava ja puhdistava, eli liuottava elementti. Sama pätee hiuksiin. Käytäppäs kosteusvoiteen sijaan pelkkää vettä kasvoilla, niin jo alkaa iho kiristää.

Kommentoi