Tsekkaa oma purnukka-arsenaali nyt - PHMB ja syöpä

Kampaajana saa jatkuvasti olla varpaillaan ylimääräisen kemikaalikuormituksen kanssa - milloin on suurempi riski saada iho-oireita, milloin syöpää, milloin hengitystieoireita. Ja sitä kun tekee asian eteen kaikkensa mitä kuvitella voi, kuten vaihtaa hanskoja jatkuvasti, värjää minimaalisesti, välttää omien hiusten värjäystä, käyttää itse pelkkää luonnonkosmetiikkaa, välttää hajusteita ja hankkii viherseinän että voisi turvallisemmin hengittää, niin eikö jotkut hemmetin jättiyhtiöt tuuppaa tuotteisiinsa ainetta, jonka on todettu olevan ihmiselle ja ympäristölle haitallista ja jonka on todettu aiheuttavan syöpää.

Puhun nyt polyaminopropyl biguanide eli PHMB -ainesosasta, jota on käytetty kosmetiikassa säilöntäaineena. Asiasta nousi kohu muutama päivä sitten Tanskan viranomaisten löydettyä aineosaa myynnissä olevista tuotteista (lähde). Ainesosa on ollut kielletty kosmetiikassa vuoden 2015 tammikuusta. Sekavan lainsäädännön ansiosta sitä on edelleen löydettävissä jopa 300 tuotteesta, jota liikkuu meidänkin päivittäistavarakaupoissa tusinatolkulla joka ikinen päivä. Tämä porsaanreikä on mahdollinen, koska EU:n kosmetiikka-asetus sallii ainesosan käytön tietyissä raja-arvoissa, kun taas Tukes on ehdoton siinä, että ainesosaa sisältäviä tuotteita ei saa Suomessa myydä (lähde).

Hurja listaus tuotteista, jotka PHMB:tä sisältävät, on tänään julkaistu Kemikaalitutka.fi -sivustolla (linkki). Ei paljon naurattanut lukea listaa, joka sisältää ihan normi Biothermia, Lorealia, Cliniquea, Helosania, Garnieria, L'Occitanea, L'Orealia, Niveaa, Vichya ja Wellaa ihan muutamia mainitakseni! Sivuston mukaan vaaraa aiheuttavan erityisesti silmien lähellä käytettävät ja suihkutettavat tuotteet, ja kuinkas ollakaan, myös oma luottoripsarini löytyy myös listalta! Käy myös mielessä yleensä avohaavaiselle tatuoinnille levitettävän Helosanin turvallisuus...

Edit: Tukesin viimeisin lausunto (suoraan lukijan kommentista): "Koska tilanne on lainsäädännön suhteen epäselvä, Tukes ei ole käynnistänyt asiassa valvontatoimia vielä, eikä yrityksiä ole velvoitettu ottamaan tuotteita takaisin kuluttajilta. Tukes ei myöskään vaadi yksittäisiä jakelijoita poistamaan tuotteita myynnistä ennen kuin lainsäädäntötilanne on saatu selväksi. Tukes tiedottaa asiasta kun tilanne selkiää."

Kuvankaappaus Kemikaalitutka.fi

Olen todella pettynyt tähän enkä vähiten omaan sinisilmäisyyteeni. Kuinka sitä kuvitteleekaan voivansa luottaa systeemiin ja varsinkin käyttämiensä aineiden turvallisuuteen. Minkälaisia reaktioita nämä uutiset ovat aiheuttaneet siellä puolen ruutua?

Tuohtunein terveisin kohta kaukaisimpaan metsään muuttava ja sinne jäävä,
Meeri

Edit: Jo päivän julkisuuden jälkeen listalta on ilmoittanut mm. Dermosil ja Lumene, että heidän osaltaan homma on ollut kunnossa heti määräysten voimaanastuessa 2015. Jostain syystä listalla on siis vanhentunutta tietoa mukana. Tarkasta siis tuotteittesi inci ennen kuin heität mitään pois!

Terveisin seuraavaksi itsensä kemianinsinööriksi lukeva Meeri

Kommentit

Kateliini (Ei varmistettu)

Kiitos, Meeri tästä infosta. Mitäpä taaskaan tietäisin, jos en blogiasi lukisi. Kylppärinkaapista löytyy Garnierin Micellar cleansing water ja viimeisenä incissä juurikin tuo aine. Pelottavaa! Silmien seudulle sitä vielä olen käyttänyt.

Toisessa noista listoista mainittiin Lumenen blueberry mascara, toisessa sitä ei ollut. Valitettavasti omastani olen tarran rapsuttanut pois, joten en voi tietää löytyykö siitäkin..

merkkari

Jep, mieti, että me läiskitään näitä aineita silmiimme ihan tyytyväisenä. Oon ihan sanaton tän maailman mielettömyyden kanssa.

Riika V.
Koti Kumpulassa

Pettymys täälläkin päälimmäisenä tunteena! Miten on mahdollista, että mun kaapista löytyy kiellettyä, syöpää aiheuttavaa, ainetta sisältävä puhdistusvesi, jonka ostin ihan vasta? Latasin puhelimeen Chemicals -sovelluksen, jolla rupesin purkkejani skannaamaan ja heti alkoi hälytykset vilkkua. Onneksi (?) sovelluksen data on näköjään vanhentunutta, sillä kaikki muut hälytyksen aiheuttaneet tuotteet eivät enää myrkkyjä sisältäneet vaan niiden koostumus on vaihdettu! Eli kyseinen sovellus ainakin täällä lietsoi paniikkia ihan turhaan. Paitsi sen Garnierin puhdistusveden osalta! Ja ajatella, että tuota myrkkyä on löydetty myös apteekissa myytävistä kosmetiikkatuotteissa (Vichy), niinkö? Melkoista petosta.

merkkari

Älä muuta virka! Ja jotenkin puhtaammiksi mielletyt Dermosil, La Roche-Posay ja L'Occitane vetivät myös maton omien jalkojensa alta. Surullista.

Riika V.
Koti Kumpulassa

Itseasiassa Dermosil just päivitti Facebookissa, että heidän tuotteissaan ei ole tuota myrkkyä käytetty vuoden 2015 jälkeen! Eli kannattaa siis aina lukasta inci ennen kuin heittää huhujen perusteella purkit menemään.

Riika V.
Koti Kumpulassa

Tai siis sitä ei oo enää 2015 käytetty.

merkkari

Hei onpa kiva kuulla näinkin päin! :) Kunpa mahdollisimman monen muunkin kanssa olis käynyt vastaava kömmähdys.

Hannnna (Ei varmistettu) http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/kolumnitar

HYI YÄK! Inhottavaa-nyt on muutettava metsään-en kestä-hyyi. Ei voi systeemiin luottaa todellakaan, sama reaktio täällä! Kiitos valistuksestasi!

merkkari

Joo, kiitos heille, jotka osasivat nämä jutut alunperin kaivaa esille! Onneksi heitä on olemassa.

Tingeling (Ei varmistettu)

Tämä on ikävä uutinen :(
Käytän kuitenkin tuotteita kuten tähänkin asti, reagoimatta mitenkään. Sitten kun tulee ilmoitus että tuotteet vedetään pois myynnistä ja kotona olevat tuotteet pitää hävittää, reagoin.
Tuntuisi omalta kohdaltani jotenkin tekopyhältä jättää esim. Garnierin misellivesi käyttämättä syövän pelossa, sillä altistan kuitenkin keuhkojani syövälle useasti päivässä.

merkkari

Syövän saa nykyään kaikesta, oot oikeassa. Mutta haluan ainakin itse olla tietoinen tekemistäni valinnoista (vaikkakin välillä tyhmiä valintoja teen) ja tällainen huijatuksi tuleminen on se, joka saa karvat pystyyn :/

Nakkifeis (Ei varmistettu)

Ehkä kamalin pettymys näissä on, että tuota säilöntäainetta löytyy ihan suomalaisistakin tuotteista, joista nyt ehkä vähiten uskoisi. :( Toisaalta ymmärrän, että tuo asetusviidakko on monimutkainen, (ja että onko noita sitten EU:n ulkopuolella kielletty..?) mutta Isojen Yhtiöiden olankohautuksen tasolle jäänyt reagointi pistää harmittamaan. Missä vastuu?

Ja tietty se, että ostin alle kuukausi sitten varaston täydenteeksi meikinpoistoaineita... Eikä kuittia tietenkään ole tallella. Ärr! Viemäriin en kuitenkaan kaada just noiden ympäristövaikutusten takia.

merkkari

EU:n ulkopuolella saatetaan myydä ihan mitä tahansa ja kaikkea saa itselleen maailmalta tilata. Tuohon hävittämisaspektiin en tosiaan osaa vastata.

Cami (Ei varmistettu)

Onko kenelläkään mitään hyvää ideaa miten nää tuotteet pitäisi sitten hävittää, ihan sekajätteeseen/viemäriin ei viittis heittää kun kerta myös ympäristölle vaarallisia aineita sisältävät..?Kauppaan vois vissiin viedä, jos muistais mistä ostin hmm, en kuitenkaan ihan luota siihenkään ettei ne sitten siellä päädy vaan roskiin...

merkkari

Kaupat saattavat palauttaa tuotteet valmistajalle. Tai sitten eivät, en osaa sanoa. Mietityttää myös valmistajien toimenpiteet näiden kanssa, jos kerran alunperinkin ovat valinneet käyttää ko. ainesosaa tuotteissaan. Mutta maailma on sillä tavalla kiero, että tämäkin juttu on vain planktonin palanen valtameressä. Huh.

MuuMuu (Ei varmistettu)

Se määrä, mikä "ympäristölle vaarallisia aineita" yhdessä tuotepurkissa on, on ihan häviävän pieni, eikä ole mitään väliä kaadatko sen viemäriin vai et. Ei se mitään teollisuusjätteen vahvuista ole. Näissä kosmetiikan ainesosia käsittelevissä postauksissa aina huomaa, miten ihmisillä ei ole mitään käsitystä asioiden suurusluokista.

merkkari

Niin, loppujen lopuksi maapallolle ne kaikki maapallon jätteet hävitetään. On vaan perin harmillista, että se joukko, joka haluaisi maailman eteen voitavansa tehdä, on melko voimaton, sillä loppukäyttäjälle päätyvät ratkaisut ja asiat todella ovat häviävän pienessä merkityksessä kaiken mammuttimaisuuden keskellä. Veikkaan, että käsitys asioiden suuruusluokasta ja suhteellisuudesta muihin asioihin on seälvääkin selvempi, mikä ainakin omalla kohdalla aiheuttaa valtavan vastareaktion. Teit mitä vaan, niin mikään ei riitä ja silti millään mitä teet, ei tunnu olevan suuressa mittakaavassa väliä. Paradoksaalista.

Cami (Ei varmistettu)

Ei sillä ehkä olekaan mitään merkitystä isossa mittakaavassa meneekö ne viemäriin, mutta en silti aio niitä sinne kaataa. Jos jokainen kaataa, niin sit sillä varmaan jo onkin joku merkitys. Mikä on tarpeeksi iso suuruusluokka jotta on mitään väliä? Ei varmaan silläkään oo mitään väliä vaikka jokainen suomalainen lajittelis tai olis lajittelematta jätteensä verrattuna vaikka Kiinan tai Etelä-Amerikan maiden jätteidenkäsittelyyn, mutta silti aion jatkossakin lajitella. Koska teen mieluummin jotain jos vaan suinkin voin, kun en yhtään mitään, ihan sama onko sillä ihan minimaalisen häviävän pieni merkitys vai ei.

merkkari

Juuri näin!

MarielL (Ei varmistettu)

Meerin postauksesta löytyvän Kemikaalitutka.fi linkin kautta löytyy myös toiminta ohjeet PHMBtä sisältävien tuotteiden palautukseen ja hävittämiseen.
Eli myyjän pitää korvata palautettu vaarallinen tuote, se tosin voi olla, että käytännössä voivat vaatia jotain todistetta, että tuote on juuri heiltä ostettu..
Ja hävittäminen: ei viemäriin vaan energiajätteisiin, jos menevät poltettaviksi, muutoin (tai isommat erät) pitäisi viedä vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen.

merkkari

Kiitos selvennyksestä!

MarielL (Ei varmistettu)

Kiitos Meeri jälleen hyvästä -ja ikävä kyllä tärkeästä- postauksesta!!
Itse meinannut esim. monta kertaa ostaa Biodermaa vastaavaksi väitettyä Garnierin Micellair Wateria mutta onneksi osaan lukea ja huomata, etteivät tuotteet ole ainakaan samoista aineksista tehty.
Eli pidän ei PHMBtä sisältävän Biodermani, vaikka se pitääkin aina tilata ulkomailta netin kautta.
Tässä PHMB kohussa taas nähtiin, kuinka kuluttajaa kylmästi kusetetaan eli myydään mitä vaan kunnes kiinni jäädään:/
Ja voi Meeri <3 kumpa olisit Trella niin ryntäisin heti varaamaan aikaa kampaamoosi! Ihanan luonnolliset taitavat värjäyksesi kun ovat kuvien perusteella juuri sitä mitä pääni tarvitsisi ;)

merkkari

Joo. Samasta syystä oon siirtynyt kokonaan luonnonkosmetiikkaan oman nassun osalta, mutta tuo ripsari on vaikea! Täydellistä korvaajaa odotellessa :/

Ps. Tervetuloa viettämään Helsinki-päivää jonain kauniina kevätpäivänä! :)

Bell (Ei varmistettu)

Linkkisi "Tukesin toimintaohjeisiin" on itseasiassa Tukesista riippumattoman bloggaajan ohje. Kaupoilla ei ole velvollisuutta ottaa tuotteita takaisin.

Tukesin tänään julkaistussa tiedotteessa sanotaan seuraavaa:
"Koska tilanne on lainsäädännön suhteen epäselvä, Tukes ei ole käynnistänyt asiassa valvontatoimia vielä, eikä yrityksiä ole velvoitettu ottamaan tuotteita takaisin kuluttajilta. Tukes ei myöskään vaadi yksittäisiä jakelijoita poistamaan tuotteita myynnistä ennen kuin lainsäädäntötilanne on saatu selväksi. Tukes tiedottaa asiasta kun tilanne selkiää."

merkkari

Jes, kiitos selvennyksestä. Onpa kyllä todella hämäävästi kirjoitettu teksti Kemikaalitutkan sivuilla!

Suvis (Ei varmistettu)

Yhtään aihetta väheksymättä, mutta ihmiset pliis, kriittinen ja valpas on hyvä olla - myös sen suhteen mitä lukea ja mihin uskoa 100 %. Kemikaalitutkan tiedotus on hieman kyseenalaista ja osittain epäkuranttia.. Täällä varsin hyvä ja tyhjentävä kirjoitus aiheesta: http://blogit.kauneusjaterveys.fi/ostolakossa/phmb-ja-aiheettomat-pelonl...

Meinasin itsekin ylihysterisoitua, kunnes guuglettelin hieman lisäinfoa. :D Garnierin misellivesi kyllä lensi roskiin, ei sillä..

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.