Vahingoittaako suoristusrauta märkiä hiuksia?

Moni ihmettelee, että miksi suoristusrautaa tai kiharrinta ei saisi käyttää märkiin tai vedellä kostutettuihin hiuksiin. Taannoin eräs blogini lukija kommentoi niin upeasti tähän yleiseen ihmetyksen aiheeseen, että päätin tehdä hänen vastauksestaan oman postauksen.

Kiitos nimimerkille Kemisti2, joka osaa kertoa seuraavaa:

Vedellä on matalampi kiehumispiste kuin esimerkiksi öljyillä tai silikonipohjaisilla ainesosilla. Sen johdosta vesi höyrystyy hiuksesta raudan alla voimakkaasti ja voi itsessään aiheuttaa hiukseen vaurioita. Vesi myös "hajottaa" hiuksen suolasidoksia tilapäisesti ja saa hiuksen rakenteen hetkellisesti venyvämmäksi. Sen jälkeen kun siihen lisätään vielä lämpö, voi hius raudan alla hajota kiehuvan veden vaikutuksesta. Sen vuoksi esimerkiksi hiuksia kehotetaan harjaamaan kosteana varovaisesti, eikä rautoja saisi ikinä käyttää kosteaan hiukseen.

Oletko huomannut kuinka hius venyy märkänä enemmän kuin kuivana? Syy on nimenomaan näissä veden laimentamissa suolasidoksissa ja siinä, että vesi turvottaa hiuksen keratiinia. Sen lisäksi siis, että lämpösuojatuotteissa on kosteutta lisääviä ainesosia, niin niissä käytettyjen ainesosien lämmönkestävyys on paljon korkeampi kuin pelkällä vedellä.

Ja vesi itsessään ei siis missään nimessä ole kosteuttava ainesosa, vaan liuotin. Sehän on ihmiskeholle rasvoja poistava ja puhdistava, eli liuottava elementti. Sama pätee hiuksiin. Käytäppäs kosteusvoiteen sijaan pelkkää vettä kasvoilla, niin jo alkaa iho kiristää.

Nyt tässä vaan jäin miettimään, että minkälainen on asian laita lämpösuojatuotteissa, joiden ensimmäinen ainesosa on vesi...? En osaa vastata, ehkä joku toinen kemisti tarttuu asiaan kommenttiboksissa.

Kiitos ammattitaitoisille lukijoilleni, tämä on parasta!

Meeri

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.