Varo liian kuumaa suoristusrautaa!

Kollegani Anja opiskelee estenomiksi ja hän laittoi taannoin eräältä kemian luennolta hälyttävää viestiä.

Tutkija Crisan Popescu oli tehnyt tutkimuksen, jossa oli näkynyt selvästi, kuinka yli 200-asteinen suoristusrauta alkaa vaurioittaa hiusta ja yli 230-asteinen suorastaan sulattaa hiuksen ydintä! Ytimeen tyli ihan suoranaisia reikiä eli kunnon tuhovaurioita. Märkää tai vaalennettua hiusta suoristaessa vauriot alkoivat syntyä tätäkin alhaisemmassa lämpötilassa.

Tutkimuksen mukaan hiuksissa olevan keratiinin lämmönkesto on suhteellisen hyvä, sen ominaisuudet pysyvät lähes ennallaan jopa 200 asteeseen asti. Kuitenkin 230 asteessa sisus alkaa höyrytä ja alkuperäinen kuitu alkaa muuttua tyhjäksi putkeksi! Ehkäpä tutkimuksen kuva havannoi asiaa paremmin:

Fig1-CrisanPopescu.jpg

Fig. 1. Effect of heating beyond 200 °C on keratin fibres. A. Hair snippet sampled at any temperature below 230 °C. B. Hair snippets sampled at 250 °C. Picture from: https://atlasofscience.org/hair-fibres-may-turn-into-micro-tubes/

Tiivistelmä tutkielmasta löytyy Atlas of Science -sivustolta, täältä.

Nyt herää tietysti paniikki, koska joissakin raudoissa ei ole lämmönsäätöä. Tiettävästi GHD-raudat lämpiävät 185-asteisiksi, muista en osaa sanoa. Olisin myös melko varovainen vesipohjaisten, hiuksen märäksi jättävien ”lämpösuojasuihkeiden” kanssa. Ne kannattaa ehkä kevyesti ensin föönata kuivaksi hiuksiin, jolloin kaikki ylimääräinen vesi on haihtunut ennen rautakäsittelyä.

Mutta summa summarus, parempi siis suoristaa ja kihartaa hitaammilla vedoilla ja miedommalla lämmöllä, kuin täysillä ja vauhdilla. Hiukset kiittävät!

Meeri

kauneus hiukset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *