Syksyinen punajuurilisuke kookoksella

 

punajuuriidiappa.jpg

Voiko oikeasti olla kauniimpaa luonnonväriä kuin punajuuren väri? Luin hetki sitten luonnonkosmetiikkaa käsittelevää kirjaa, jossa eräs kirjan haastatelluista henkilöistä kertoi käyttävänsä punajuurta poskipunana. Näytti muuten upealta väriltä! Teollisesti ei kyllä ikinä pystytä luomaan mitään yhtä kaunista kuin se mitä luonto oikeasti tarjoaa!

Sen lisäksi, että punajuuri on upean näköinen maistuu se myös herkulliselta. Punajuuren maun suhteen emme ole äitini kanssa samoilla linjoilla, äidilleni ei punajuuri uppoa.  Halusin kuitenkin testata seuraavan ohjeen juuri hänen kanssaan. Ensireaktio äidiltäni oli, että ei hirveästi kiinnosta, mutta kun helppo resepti lopulta päätyi hänen lautasellelleen ja suuhunsa, oli äidin mielipide muuttunut.  Punajuurilisuke, jossa maistuu voimakkaasti myös kookos, toimi hänen mielestään ihanasti!

Punajuurilisuke kookoksella

Tarvitset

5 punajuurta

1 dl kookoshiutaleita

1 tl kuminansiemeniä

2-3 punasipulia

1 iso valkosipulin kynsi

t rkl chiliä

0.2 tl kurkumaa

1/2rkl sinapinsiemeniä

½ rkl urad dhalia (linssejä)

pieni kourallinen currylehtiä

suolaa ja pippuria

kookosöljyä paistamiseen

Valmistus

Lämmitä öljy kattilassa ja lisää sinapinsiemenet ja urad dhal. Kun sinapinsiemenet alkavat poksahdella lisää joukkoon pieneksi kuutioidut punajuuret ja suolaa. Lisää vettä noin 2 dl ja anna punajuurten kypsyä.

Sekoita muut aineet blenderissä tai sauvasekoittimella mössöksi. Voit lisätä vähän vettä joukkoon, jotta aineet sekoittuvat helpommin.

Kun punajuuret ovat lähes kypsiä (suht pehmeitä) lisää niiden joukkoon blenderissä sekoitut muut aineet ja anna punajuurten kypsyä loppuun. 

Maista ja tuoksuttele ihania tuoksuja! Lisää vielä suolaa, jos punajuuri sitä vielä mielestäsi kaipaa.

Tarjoile esim. kanan ja riisin kanssa, tai vaikkapa linssin ja riisin kanssa. Itse söin punajuurilisukkeen kanamunacurryn kanssa ja seuraavana aamuna vielä munakkaan kanssa.

 

punajuurilisuke.JPG

Punajuuressa on paljon arvokkaita kivennäisaineita ja kuitua, joten se on vatsaystävällinen juures. Lisäksi se on edullinen raaka-aine. Nappasin lähikaupasta punajuuripussin euron hintaan.

Koti Ruoka ja juoma

Joogin voimariisi

Mysore joogariisi.jpg

 

 

Mysore .jpg

Mysore

Siskoni vietti kuukauden Intiassa Mysoressa. Mysore tunnetaan maailmanlaajuisesti joogakeskuksena, joka on ehdottomasti place-to-be, jos haluaa syventää omaa joogamatkaansa. Mysoreen tuntuu liittyvän paljon myös turhaa glorifiointia, mikä varmaan liittyy tietämättömyyteen ja huhupuheisiin. Siskolleni Mysore oli ollut pitkäaikainen haave ja siksi olikin ihana kuulla, että toteutunut matka täytti kaikki hänen odotuksensa ja antoi vielä enemmänkin, jos mahdollista.

Joogaa ja ruokaa

Mysore on kansainvälinen kaupunki, jonne joogaajia saapuu ympäri vuoden kaikkialta maailmasta, myös itse intialaiset käyvät Mysoressa joogaamassa. Siskoni kertoikin tutustuneensa moniin ihan tavallisiin intialaisiin ura- ja kotiäiteihin, joilla on tapana tulla Mysoreen joka vuosi rentoutumaan joogan ja meditaation avulla. Kuukauden aikana siskoni siis joogasi kymmeniä tunteja Shri K. Pattabhi Joisin oppien mukaisesti Saraswahti Joisin ohjauksessa http://www.kpjayshala.com, tutustui ayuervedaan, vieraili temppeleissä ja kävi ruokakursseilla. Kurssit olivat suunnattuja erityisesti joogaajille -”Home cooking food class for Mysore yogis.” Ruoka ravitsee joogaajan kehon ja mielen. Ruokakursseilla valmistettiin optimaalisesti juuri joogaajille suunniteltua ruokaa. Terveellistä kasvisruokaa, joka pitää kylläisenä ja jossa huomioitiin hivenaineet ja vitamiinit. Siskoni syö pääasiassa vegaanista ruokaa, mutta maitotuotteita hän käyttää, sillä eläintä ei vahingoiteta maidon saamiseksi. Lisäksi maito on terveellistä, perustelee siskoni. 

Mysoren rytmi

Siskoni kertoi heränneensä Mysoressa joka aamu klo 4.30. Viideltä aamulla alkoi kahden tunnin hyvin fyysinen astangajooga ilman aamiaista. Joogaharjoitteen jälkeen hän söi yleensä tuoretta mangoa ja tämän jälkeen vuorossa oli lepoa. Päivän tuhdein ateria oli lounas ja se oli useinmiten thalilautanen. Tämän jälkeen ohjelmassa oli joka päivä sanskriitin opiskelua, joogafilosofiaa ja mantroja. Vapaa-aikana siskoni kertoi syöneensä oppien mukaisesti pähkinöitä ja hedelmiä. Illalla viiden jälkeen ei enää syöty mitään, ja nukkumaan siskoni kertoi kömpineensä jo iltakahdeksan aikaa, sillä seuraavan aamun fyysiseen suoritukseen on hyvä mennä mieli ja vatsa tyhjänä. Päivät olivat siis hyvin samankaltaisia joogan ja ruuan suhteen.

sisko.jpg

       Saraswathi Jois ja siskoni Mysoressa

Pyhä ruoka

Kokemukseni mukaan varsinkin uskovaisilla hinduilla on erityinen ja kauniskin tapa suhtautua ruokaan. Muistan aina kun Delhissä ystäväni äiti nappasi lautasen edestäni ja kipitti se kädessään talon katolle. Hän halusi siunata ruokani ennen aterioimistani ja vei siksi lautaseni ulos lähelle jumalia. 

39990257_284363019047545_8592617271522754560_n.jpg

40077684_1947309018895242_7088205912678072320_n.jpg

Tässä siis minun versioni riisistä, jota siskoni oli valmistanut yhdellä Mysoren ruokakurssilla. Minun versioni siksi, että en käytä maitotuotteita. Tässä reseptissä maitopohjaisen luonnonjugurtin tilalla olen käyttänyt Alpron natural-jugurttia https://www.alpro.com/fi. Ehdottomasti suosittelen kuitenkin testaamaan reseptiä sen alkuperäisessä muodossa eli maitopohjaisen luonnonjugurtin kanssa.

IMG_5302.JPG

Sinapinsimenet, Urad Dhal, currylehdet ja inkivääri paistinpannulla. 

IMG_5303.JPG

 

IMG_5304.JPG

Tarvitset

7.5 dl vettä

2,5 dl riisiä

7,5 dl jugurttia

4 rkl sinapinsiemeniä

10-15 kuivattua currylehteä

1 tl Urad Dhal- linssejä

noin 3 cm  inkivääriä pieneksi leikattuna

kourallinen korianterin lehtiä

noin 50 g rusinoita

noin 2 rkl öljyä paistamiseen

Valmistus

Keitä riisi vedessä ja siirrä valmis riisi jäähtymään. Lämmitä öljy pannulla ja heitä joukkoon Urad Dhal, sinapinsiemenet, currylehdet ja suola sekä inkivääri. Sekoita hyvin, kunnes sinapinsiemenet alkavat poksahtelemaan. Lisää joukkoon riisi ja rusinat. Hämmennä hetki ja lisää lopuksi jugurtti ja korianterin lehdet. Hämmennä vielä muutama minuutti. Lisää vielä vähän suolaa, jos niin haluat.

IMG_5309.JPG

IMG_5307.JPG

Riisi oli ihanan makuista ja täyttävää! Sen avulla juoksin pitkän 22km lenkin kuumana syyspäivänä 🙂 Tyttärenikin tykästyi riisiin, hän nautti sen kanan ja kasvisten kanssa. Muistutti kuulemma jotain hyvää, mutta ei keksinyt mitä. Ehkä lempeästi maustettua riisipuuroa?  <3

(Mysorekuvat ovat siskoni omaisuutta, joten ethän kopioi niitä)

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Matkat