Hurmaavat paistinperunat Keralan tapaan
Mausteiset eteläintialaiset perunat ovat ihania! Ne toimivat niin monella tavalla. Syön perunoita lisukkeena kalan tai lihan kanssa. Aina en jaksa perunoita edes lämmittää, vaan syön perunoita salaatin kanssa. Seuraava resepti on simppeli, se on äitini resepti ja minulle niin tuttu vuosien ajan. Keralaperunat taisivat olla omien lasteni ensikosketus intialaiseen ruokaan. Kun esikoiseni haluaa mummun mausteperunoita, tiedän hänen haluavan kauniin keltaisen värisiä Keralaperunoita, joissa on tavallisia paistinperunoita enemmän potkua.
Tarvitset:
6-7 perunaa kuutioina
1 keskikokoinen sipuli pieneksi pilkottuna
inkivääriä noin 2-3 cm
3-4 valkosipulikynttä
Mausteet:
Curryä 1 rkl
korianterijauhetta 2 tl
sinapinsiemeniä 2 tl
fenkolinsiemeniä 1 tl
kardemummaa ½ tl
kuivattu chilirouhetta 1 rkl
pieni ripaus (noin ½ tl) kurkumajauhetta
suolaa noin 1,5 tl
ripaus mustapippuria.
Puolikas sitruunanmehu
Valmistus:
Kuori ja pilko perunat ja keitä ne kypsiksi
Perunoiden kypsyessä leikkaa sipuli ja valkosipuli hienoksi. Raasta inkivääripala raastinraudalla ja kokoa lautaselle valmiiksi tarvittavat mausteet. Kun perunat ovat kypsiä, valuta keitinvesi pois. Lisää paistinpannulle öljyä 2 rkl. Kun öljy on kuumaa, lisää kaikki mausteet pannulle ja sekoita hyvin. Mausteet eivät saa palaa, mutta on tärkeää, että ne kuumenevat ja sekoittuvat keskenään hyvin. Lisää sipulit ja inkivääri ja jatka sekoittamista vielä muutaman minuutin ajan, kunnes sipulit ovat pehmeitä.
Lisää perunat. Nostele perunoita niin, että ne sekoittuvat mausteisiin ja sipuliin hyvin. Lisää nyt noin 1,5 dl vettä ja hämmennä vielä varovasti, kunnes neste on imeytynyt perunoihin. Lisää vielä sitruunan mehu. Tuoksuta ja maista! Päälle voit vielä ripotella korianteria, joka maistuu missä ruuassa tahansa ihanalta, mutta erityisesti Keralaperunoiden kanssa!
Keralaperunoita teen usein tuplasatsin ja laitan osan pieniin rasioihin pakkaseen.