Joogin voimariisi
Mysore
Siskoni vietti kuukauden Intiassa Mysoressa. Mysore tunnetaan maailmanlaajuisesti joogakeskuksena, joka on ehdottomasti place-to-be, jos haluaa syventää omaa joogamatkaansa. Mysoreen tuntuu liittyvän paljon myös turhaa glorifiointia, mikä varmaan liittyy tietämättömyyteen ja huhupuheisiin. Siskolleni Mysore oli ollut pitkäaikainen haave ja siksi olikin ihana kuulla, että toteutunut matka täytti kaikki hänen odotuksensa ja antoi vielä enemmänkin, jos mahdollista.
Joogaa ja ruokaa
Mysore on kansainvälinen kaupunki, jonne joogaajia saapuu ympäri vuoden kaikkialta maailmasta, myös itse intialaiset käyvät Mysoressa joogaamassa. Siskoni kertoikin tutustuneensa moniin ihan tavallisiin intialaisiin ura- ja kotiäiteihin, joilla on tapana tulla Mysoreen joka vuosi rentoutumaan joogan ja meditaation avulla. Kuukauden aikana siskoni siis joogasi kymmeniä tunteja Shri K. Pattabhi Joisin oppien mukaisesti Saraswahti Joisin ohjauksessa http://www.kpjayshala.com, tutustui ayuervedaan, vieraili temppeleissä ja kävi ruokakursseilla. Kurssit olivat suunnattuja erityisesti joogaajille -”Home cooking food class for Mysore yogis.” Ruoka ravitsee joogaajan kehon ja mielen. Ruokakursseilla valmistettiin optimaalisesti juuri joogaajille suunniteltua ruokaa. Terveellistä kasvisruokaa, joka pitää kylläisenä ja jossa huomioitiin hivenaineet ja vitamiinit. Siskoni syö pääasiassa vegaanista ruokaa, mutta maitotuotteita hän käyttää, sillä eläintä ei vahingoiteta maidon saamiseksi. Lisäksi maito on terveellistä, perustelee siskoni.
Mysoren rytmi
Siskoni kertoi heränneensä Mysoressa joka aamu klo 4.30. Viideltä aamulla alkoi kahden tunnin hyvin fyysinen astangajooga ilman aamiaista. Joogaharjoitteen jälkeen hän söi yleensä tuoretta mangoa ja tämän jälkeen vuorossa oli lepoa. Päivän tuhdein ateria oli lounas ja se oli useinmiten thalilautanen. Tämän jälkeen ohjelmassa oli joka päivä sanskriitin opiskelua, joogafilosofiaa ja mantroja. Vapaa-aikana siskoni kertoi syöneensä oppien mukaisesti pähkinöitä ja hedelmiä. Illalla viiden jälkeen ei enää syöty mitään, ja nukkumaan siskoni kertoi kömpineensä jo iltakahdeksan aikaa, sillä seuraavan aamun fyysiseen suoritukseen on hyvä mennä mieli ja vatsa tyhjänä. Päivät olivat siis hyvin samankaltaisia joogan ja ruuan suhteen.
Saraswathi Jois ja siskoni Mysoressa
Pyhä ruoka
Kokemukseni mukaan varsinkin uskovaisilla hinduilla on erityinen ja kauniskin tapa suhtautua ruokaan. Muistan aina kun Delhissä ystäväni äiti nappasi lautasen edestäni ja kipitti se kädessään talon katolle. Hän halusi siunata ruokani ennen aterioimistani ja vei siksi lautaseni ulos lähelle jumalia.
Tässä siis minun versioni riisistä, jota siskoni oli valmistanut yhdellä Mysoren ruokakurssilla. Minun versioni siksi, että en käytä maitotuotteita. Tässä reseptissä maitopohjaisen luonnonjugurtin tilalla olen käyttänyt Alpron natural-jugurttia https://www.alpro.com/fi. Ehdottomasti suosittelen kuitenkin testaamaan reseptiä sen alkuperäisessä muodossa eli maitopohjaisen luonnonjugurtin kanssa.
Sinapinsimenet, Urad Dhal, currylehdet ja inkivääri paistinpannulla.
Tarvitset
7.5 dl vettä
2,5 dl riisiä
7,5 dl jugurttia
4 rkl sinapinsiemeniä
10-15 kuivattua currylehteä
1 tl Urad Dhal- linssejä
noin 3 cm inkivääriä pieneksi leikattuna
kourallinen korianterin lehtiä
noin 50 g rusinoita
noin 2 rkl öljyä paistamiseen
Valmistus
Keitä riisi vedessä ja siirrä valmis riisi jäähtymään. Lämmitä öljy pannulla ja heitä joukkoon Urad Dhal, sinapinsiemenet, currylehdet ja suola sekä inkivääri. Sekoita hyvin, kunnes sinapinsiemenet alkavat poksahtelemaan. Lisää joukkoon riisi ja rusinat. Hämmennä hetki ja lisää lopuksi jugurtti ja korianterin lehdet. Hämmennä vielä muutama minuutti. Lisää vielä vähän suolaa, jos niin haluat.
Riisi oli ihanan makuista ja täyttävää! Sen avulla juoksin pitkän 22km lenkin kuumana syyspäivänä :) Tyttärenikin tykästyi riisiin, hän nautti sen kanan ja kasvisten kanssa. Muistutti kuulemma jotain hyvää, mutta ei keksinyt mitä. Ehkä lempeästi maustettua riisipuuroa? <3
(Mysorekuvat ovat siskoni omaisuutta, joten ethän kopioi niitä)