Churro-oksetus ja Filip toisen järjenjuoksu

…eli miksi tätä maata niin rakastankaan ja kuinka sen taas muistankaan.

Tunsin eilisiltana olevani aivan liian kyllästetty churroilla ja jäätelöllä. Nautin päivän lähes kolmenkymmenen asteen helteen päätteeksi laskeutuneesta illan viileydestä, pilkkopimeästä, painavan viltin alla, tämän viikon Madridin kotimme yllättävän mukavalla sängyllä.

Kuuntelin, miten hän viiksiään nyppien pohti syytä sille, miksi Madridista tuli 1500-luvulla Espanjan pääkaupunki Toledon sijaan. Mietin, miten kenenkään ajatus voi enää toimia, sillä oma pääni jaksoi ymmärtää enää juuri ja juuri olinpaikkani. Kadulta kantautui kiivaasti espanjan kielellä käytyä keskustelua, huumekaupankäyntiä, saatoimme olettaa.

Olin herännyt aamukolmelta, matkustanut liian monia tunteja ja kävellyt nukuttuihin tunteihin nähden niin monia kilometrejä, etten jaksanut kiinnittää kumpaankaan (edellä mainittuun keskustelunyritykseen) huomiota. Mutisin hänelle vastauksesi en muista mitä, mutta muistan huomioineeni miten juuri ennen uneen vaipumista hymyilin. Levollisesti.

Aamulla herään puoli seitsemältä, mutta lasken sen olevan puoli kahdeksan Suomen aikaa, joten annan itselleni luvan innostua mukamas kohta sarastavasta aamusta.

Lähden etsimään auki olevaa kauppaa, joita löydän tasan yhden kymmenien seasta, ja muistan espanjalaisen rytmin: hidasta, jouteliasta ja aina tunteja minua myöhemmin. Aamukin alkaa sarastaa vasta, kun olemme syöneet melko kämäiseksi jääneen aamupalamme – kämpän hella ei toimi, eikä meillä ole mutteripannua.

Ei munia, ei kahvia, mutta:

“Ilmeisesti Filip II ei pitänyt kylmyydestä, joten Toledo vaihtui Madridiin”, hän toteaa pitkän hiljaisen aamun lukuhetken päätteeksi.

“Tai niin on arveltu.”

Päädymme juomaan aamukahvit kolmesti, kolmessa eri kahvilassa. Tilaan näistä kahdet itse, espanjaksi, ja olen niin ylpeä miten uskallan avata suuni. Muistan, miten pienempänä en uskaltanut asioida edes englanniksi, miten ensimmäisellä reppureissullani Espanjaan aloin itkeä, kun kävin ostamassa tupakkaa eikä minulla ollut myyjän kanssa yhteistä kieltä. Miten arka olinkaan.

Kahdentoista aikaan tunnen ja näen, kuinka kaupunki herää henkiin ja päivä vihdoin lämmittää. Mietin, tottuisinko tähän rytmiin, jos asuisin täällä. 

Tottuisin, päätän.

Lounaamme koostuu siinä määrin churroista, että kun myöhemmin kävelemme kapealla kadulla erään churropaikan ohitse, minua oksettaa churrorasvan haju. Pakko vaihtaa hetkeksi jäätelöön.

Täällä on melko hyvä.

FACEBOOK / BLOGLOVIN / BLOGIT.FI

kulttuuri ajattelin-tanaan oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *