Päiväretki Fiskarsin Ruukkiin

Fiskars on jo pitkään ollut ”must see” -listallamme, mutta jostain syystä sen edelle on aina kiilannut jokin toinen kohde. Niin meinasi käydä tälläkin kertaa, sillä suunnittelimme suuntaavamme Helsingin Luonnontieteelliseen museoon luukasoja ihmettelemään. Kävi kuitenkin niin, että oli maanantai, ja museo oli suljettu, joten hetken pähkäiltyämme keksimme hypätä autoon ja ajella Fiskarsin Ruukkiin. 

img_1089.jpg

Sijainti

Fiskars (suomeksi Fiskari) on noin viidensadan asukkaan kylätaajama Raaseporin kaupungissa, noin sadan kilometrin päässä Helsingistä. Olin yllättynyt, että se sijaitsi vain noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä asuinpaikkakunnaltamme Nurmijärveltä. Jotenkin olin sijoittanut paikan kauemmas… Fiskarsiin on varmasti helpoin tulla autolla varsinkin kesäajan ulkopuolella, mutta kyllä sinne pienellä vaivalla pääsee myös julkisilla. Esimerkiksi Helsingistä junalla Karjaalle ja siitä joko bussilla tai taksilla (15 km) Fiskarsiin. Lisätietoja kuljetuksista löydät täältä.

Saavuimme perille puolen päivän aikoihin, jolloin ihmisiä oli paljon liikenteessä, vaikka olikin elokuinen maanantai ja Suomen kesälomasesonki jo hiipumassa. Suurin osa turisteista taisikin olla muita kuin suomalaisia.

Kylässä oli väkimäärästä huolimatta paljon ilmaisia parkkipaikkoja esimerkiksi infopisteen (Fiskars Village Info) luona. Info sijaitsee keskellä kylää, joten siitä oli hyvä lähteä kiertämään paikkaa. 

img_1097.jpg

Potkupyörät olivat hitti!

Infopisteestä sai vuokrattua potkupyöriä (2h =5€, ei paha!), jollaisilla mekin kuljimme koko kylän läpi. Kylässä on hyvät ja rauhalliset tiet lapsenkin kanssa potkia menemään! Ilman näitä kulkupelejä emme olisi todennäköisesti ehtineet/jaksaneet niin moneen paikkaan. Ja mikä parempaa pienen pojan mielestä kuin kilpailla, kumpi menee kovempaa, mamma vai pappa! Jatkossakin meinataan tällaiset vuokrata, jos niitä on tarjolla! Suuri suositus!

img_1102.jpg

img_1111.jpg

Kuin ulkomailla

Moni suomalaisen kylän keskusta muistuttaa toinen toistaan 60-70 -luvun ostoskeskuksineen. Fiskars on todellakin jotakin aivan muuta! Vuonna 1649 hollantilainen kauppias Peter Thorwöste sai silloiselta Ruotsin kuningattarelta luvan perustaa alueelle rautaruukin. Kaikkea muuta rautatavaraa sai valmistaa paitsi tykkejä. Thorwösten ajalta ei taida kylässä olla yhtään säilynyttä rakennusta, mutta hänen ansiostaan alueelle nousi monia ruukkeja. 

Thorwösten jälkeen Fiskarsin ruukin omistajat kuin sen menestys vaihtelivat. Suurimman kukoistuksensa Fiskars koki, kun ahkera turkulainen apteekkari John von Julin osti alueen itselleen vuonna 1822. Hän perusti alueelle muun muassa valimon, hienotakomon ja Suomen ensimmäisen mekaanisen konepajan sekä kehitti alueen maa- ja metsätaloutta. Von Julinin aikaisia rakennuksia yllä mainittujen lisäksi ovat muun muassa Kardusen (talossa toimii nykyään putiikki), Hienotaepaja (nykyään hotelli Tegel) sekä punatiilinen Tornikellorakennus (talossa nykyään myymälöitä, kahvila ja asuntoja). Myös Fiskarsin ensimmäinen koulu ja sairaala rakennettiin tämän ahkeran apteekkarin toimesta. 

img_1233-2.jpg

img_1217.jpg

Meidän suosikkirakennukset olivat ehdottomasti vuonna 1912 rakennettu paloasema, joka on toiminut nimensä mukaan niin paloasemana kuin koulunakin (nykyään rakennuksessa on kesäisin toimiva Taikateatteri 13) sekä vuonna 1898 kuonatiilestä rakennettu mylly (tällä hetkellä mylly taitaa toimia ”romuvarastona”.) Myös vastikään rakennettu leikkipuisto veti pisteet kotiin!

img_1227.jpg

img_1185.jpg

img_1230.jpg

Luovien ihmisten yhteisö 

Käsityöläiset, taiteilijat ja muotoilijat innostuivat Fiskarista 90-luvulla. Pikku hiljaa kylään alkoi muuttaa luovan alan ihmisiä, ja kylään perustettiinkin muotoilijoiden, taiteilijoiden ja käsityöläisten osuuskunta ONOMA, joka järjestää erilaisia kansainvälisestikin arvostettuja näyttelyitä ja tapahtumia.  Kylästä kyllä löytyy taidenäyttelyitä ja museoita, pajoja ja putiikkeja sekä erilaisia tapahtumia jokaiseen makuun, vauvasta vaariin! Omaan mieleeni jäi erityisesti eräässä putiikissa myytävät käsintehdyt nahkaiset korvakorut. Ihania! Poika puolestaan oli innoissaan Takopajasta ja varsinkin sen edustalla olevasta hiekkakasasta…

Itsekin graafisen alan ammattilaisena huokailin, miten inspiroiva ympäristö Fiskarsissa on! Suunnittelin jo päässäni omaa valokuvausstudiota/graafisen suunnittelun toimistoa johonkin vanhaan rakennukseen… Ainahan sitä saa haaveilla 😉

img_1113.jpg

img_1211.jpg

Haaveilut sikseen ja nauttimaan paikallista juomaa!

Fiskarsissa on myös kulinaristeille tarjontaa – varsinkin juomien ystäville! Parkkeerasimme potkupyörät Ärgräs Distilleryn Tap Room -nimisen tislaamobaarin eteen, ja kävimme nauttimassa paikalliset drinksut! Tap Roomin rustiikkinen sisustus vetosi ainakin meihin! Myös poika oli aivan innoissaan varsinkin paikan parvitilasta! 

Vinkkinä aikuisväelle, että Tap Roomissa järjestetään yksityistilaisuuksina tislaamokierroksia, maisteluita jne. Jonkinmoinen maistelutilaisuus oli nytkin meneillään, ja voisinpa kuvitella järkkääväni itsekin ystäville tällaisen tilaisuuden 😉

img_1161.jpg

img_1144.jpg

img_1155.jpg

img_1160.jpg

img_1158.jpg

Ravintola Kuparipaja – mahat täyteen päivän päätteeksi

Monen tunnin kiertely kävi hiukomaan meistä jokaista. Fiskarsista löytyy ainakin kesäaikaan paljon vaihtoehtoja ruokailulle. Löytyypä kylän keskustasta läheltä leikkipuistoa myös K-Market, josta voi hakea piknik-eväät ja suunnata vaikka kauniiseen Inkoon puistoon. 

img_1172.jpg

img_1174.jpg

Me suuntasimme ravintola Kuparipajaan, jossa jokainen sai mahat täyteen. Eikä ollut ruuhkaa! Ps. Voin lämpimästi suositella kasvisburgeria. Nam!

img_1196.jpg

img_1242.jpg

img_1240.jpg

Juttelimme ravintolan aurinkoisen tarjoilijan kanssa, joka kertoi asuneensa Norjassa vuosia, ja kun harkitsi paluumuuttoa Suomeen, ei halunnut missään nimessä takaisin Helsinkiin. Käsitin, että hetken mielijohteensta hän päätyi poikansa kanssa Fiskarsiin, eikä todellakaan ole katunut päätöstään. Kylässä vallitsee mieletön yhteishenki, ja naapuria autetaan hädässä kuin hädässä. Hieman kateellisena kuuntelin, kuinka tarjoilijat ja viereisen savityönäyttelyn työntekijät suunnittelivat illalle jalkapalloturnausta. Pääkaupunkiseudulla kaikki niin työ- kuin omat kaverit asuvat niin hajallaan toisistaan, että tällaiset extempore-illanvietot ovat valitettavan harvinaisia. 

Täydellinen päiväretkipaikka lapsiperheelle! 

Meidän ensimmäinen kokemus Fiskarsista oli upea! Voimme lämpimästi suositella paikkaa lapsiperheille – myös niille, jotka kulkevat rattaiden kanssa. Kylässä on hyvät tiet kulkea. Vähän isompien lapsien kanssa suosittelemme potku- tai polkupyöriä. Kylässä shoppailuintoinen pääsee helposti rahoistaan, mutta pienemmälläkin budjetilla pärjää – kiertely kun ei maksa mitään. Hyvällä säällä piknik-eväät mukaan – Fiskarsin keskellä sijaitseva puisto tarjoaa mainiot mahdollisuudet eväsretkeilyyn. Viimeiset energianrippeet saa hyvin purettua leikkipuiston seikkailulaivassa. 

Valitettavasti Fiskarsin ainutlaatuinen luonto jäi meiltä vielä kokematta. Seuraavan kerran menemme ehdottomasti puulajipolulle.  Me siis ehdottomasti palaamme tänne vielä uudestaan!

img_1135.jpg

img_1244.jpg

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *