Ladataan...
Ihana Päivä

Oletteko kuulleet aarrekartasta? Ei, en tarkoita sellaista, jolla löytää aarteen - tai noh, itseasiassa sillä saat maailman suurimman aarteet: kyvyn keskittyä olennaiseen. Aarrekartta ei kuitenkaan nimensä mukaisesti ole vanha rypistynyt paperilappunen vaan toiveiden aarrekartan ideana on auttaa ihmistä fokusoimaan unelmiaan ja muistamaan ne kaiken arjen kiireen keskellä. Miten aarrekartta tehdään (ja miten kuvan pöllö siihen liittyy)?

Osa piirtää aarrekarttansa, osa vain kirjoittaa toiveitaan paperille. Itse olen ehdottomasti askarteluhenkisen aarrekartan ystävä, vaikken omaa käytännössä mitään näpertelytaitoja. Askertelukartta kootaan lehdistä leikatuilla kuvilla, joiden tarkoituksena on visualisoita unelmat. Ennen kartan tekemistä kannattaa siis hieman pohtia mitä esimerkiksi tältä vuodelta toivot. 

Tarvitset karttaan: kartonkipaperia, liimaa, sakset ja ison pinon aikakaus- ja/tai sanomalehtiä. Pohdi ensin toiveitasi ensi vuodelle. Toiveet saavat olla niin materialistisia kuin "henkisiä". Älä tingi unelmistasi, mutta pohdi mitä haluat oikeasti, sillä saatat saada sen ihan oikeasti! Kun olet jotenkuten määrittänyt mitä haluat tulevalta vuodelta ala selaamaan lehtiä. Etsi lehdistä kuvia tai tekstipätkiä, jotka mielestäsi visualisoivat toiveesi. Esimerkiksi "parempi kunto" voisi olla kuva vartalotyypistä, johon pyrit tai urheiluvälineistä, jotka liittyvät liikuntaharrastukseesi. Leikkaa lehdistä ne kuvat, jotka vastaavat unelmiasi. 

Kun olet valinnut ja leikannut kuvia karttaasi varten, sommittele kuvia paperille. Saatat huomata, etteivät kaikki unelmasi mahdu kartongille. Hyväksy tämä ja mieti, mitkä unelmistasi ovat sellaisia, joita haluat saada aikaiseksi ensi vuoden aikana. Liimaa jäljelle jääneet ja paperille mahtuvat kuvat kartongille. Ripusta aarrekarttasi näkyvälle paikalle - vain uskaltamalla unelmoida voit saada haluamasi ja kartan piilottamisella viet tuolta uskallukselta pohjaa. Osa haaveista voi olla "noloja", mutta muista että ovat sinun unelmiasi eikä kellään ole oikeutta niitä kritisoida.

Mutta mitä tuli omaan vuoden 2013 karttaani?

  • Kuva ihmisistä, jotka viettävät aikaa yhdessä hyvän ruoan ja juoman ympärillä (ja kappas, tänään tuli kutsu huomisiin illan istujaisiin)
  • Välimeren ranta kristallinkirkkaalla merivedellä (matka Kroatiaan jo varmistettu...)
  • Pöllö, jonka päätin olevan toteemieläimeni tälle vuodelle. Pöllö edustaa intuitiota ja viisautta.
  • Uusi koti niin sanoin kuin kuvin visualisoituna
  • Naurua, salaisia mielihaluja, innostusta ja uutta kunnianhimoa
  • Hassu kuva kuvitetuista silmälaseista, joista lähtee palloja - tämän haluan visualisoivan kykyä nähdä arki positiivisesti ja villisti
  • Kirjan kirjoittamiseen liittyviä kuvia sekä sanoja - sieltä se uusi tarina vielä tulee...
  • Villinä virtaava joki visualisoimaan halusta viettää aikaa luonnossa ja toisaalta muistuttamaan, että elämän virtaan kannattaa vain hypätä
  • Myy se itse -lause rohkaisemaan asunnon myyntiin itsenäisesti, ilman välittäjää.

Tälläisiä toiveita tälle vuodelle. Mitä itse toivot tältä vuodeltasi saavuttavan?

Ladataan...

Ladataan...
Ihana Päivä

 

Olen joskus kuullut kauhutarinoita tyttöystävistä, jotka soittelevat miehen perään tylsistyessään kotona. "Tuu himaan, mulla ei oo mitään tekemistä" on kuulemma lause, jonka saattaa päästään suustaan aikuinen, itsenäinen nainen. Ewwhhh....

Sanomattakin selvää, tuollaista sekoilua ei ole suustani koskaan päässyt. Itseasiassa nautin suunnattomasti yksinäisistä koti-illoista. Varsinkin sen jälkeen kun olemme muuttaneet poikaystäväni kanssa yhteiseen asuntoon, ovat itsenäiset koti-illat arjen luksusta.

Ei, mies ei ota minua pannuun emmekä riitele kotona ollessamme. Päinvastoin, vuosien kaukosuhteen jälkeen on ihanaa asua yhdessä. Mutta joskus on vain niiiiiin rentouttavaa olla yksin omien ajatustensa ja mielihalujensa kanssa.

Eilen oli sellainen ilta. Olin yksin ja tein mitä huvittaa. Eli join vähän uuden sadon viiniä(,joka muuten on loppu lähes kaikista Alkoista!). Luin lehtiä. Söin karkkia (koko pussi itselle!). Katsoin Downton Abbeyn jaksoja. Lakkasin kynnet mahtavasti liilan ja tummanpunaisen väliin jäävällä Mavalan Milanolla. Kuuntelin Ellaa. Niin turhamaista, niin itsekästä, niin ihanaa. 

Ladataan...

Ladataan...
Ihana Päivä

Keskustelin tuttavani kanssa muutama päivä sitten parisuhteista. Tämä on tilanteessa, jossa parisuhde on joutunut puntariin. Jatkammeko eteenpäin vai onko tämä tässä? -kysymys on heitetty ilmaan. Tuttavani mielestä päätöstä ei voida tehdä ennen kuin mies on muuttunut. Itse en ole tästä aivan varma...

Olen nimittäin ollut suhteessa, joka alkuihanuuden jälkeen paljastui Suureksi Huijaukseksi. Olimme  suhteen alussa katselleet toista itsemme ja omien odotustemme kautta: ah, ihana tyyppi!  Alkuihastuksen jälkeen jäimme ihmettelemään missä on se hurmuri, johon olimme tutustuneet. Miksi se on nyt tuollainen? Pitääkö se tälläisestä musiikista? Onko se oikeasti tota mieltä elämästä?!?

Haasteista huolimatta emme luovuttaneet ja yritimme itsepintaisesti muuttaa toista sellaisiksi kuin halusimme. Eihän siitä mitään tullut. Suhde loppui katkerasti ja puhevälit menivät muutamaksi vuodeksi. Molemmat ehkä opimme jotain (minä ainakin..): toista ei voi eikä pidä muuttaa.

Mutta voiko ihminen muuttua? Kyllä jos hän sitä itse haluaa. Ja tähän oivallukseen liittyy tuttavani kanssa käyty keskustelu. Uskon, että jos molemmat haluavat jakaa elämänsä toisen kanssa ja haluavat elämältä samoja asioita (!!!!), tapahtuvat muutokset kuin itsestään. Jos ennen tätä päätöstä toisen pitää muuttua, on muutos pinnallinen.. Se tehdään paniikissa, jotta tuttu ja turvallinen ei loppuisi. Muutos tulee  tällöin ulkopuolelta, ei sisäisestä halusta. 

Tämän takia uskon, että ensin pitää tietää haluaako olla toisen kanssa ja tehdä päätös yhteisestä elämästä. Vasta sitten voi keskustella itsensä kanssa mistä on valmis joustamaan ja miten voi itse muuttua. Kun tietää mitä saa vastineeksi, tulee muutos kuin itsestään. Jos on edes tullakseen, sillä perusluonteemme on ja pysyy. Vain pinttyneitä tapoja voi korjata.

Mutta jotta ei menisi aivan yksinäiseksi jorinaksi: Mitä mieltä te olette? Voiko ihminen ylipäätään muuttua? Mitä se vaatii ja onko kukaan teistä muuttunut rakkauden "takia"?

Kuva: A Well Traveled Woman

 

 

Ladataan...

Pages