Vuosi 2013 oli…

Ennen pöydän totaalista putsausta on hyvä varmaan tehdä vielä pikainen katsaus menneeseen vuoteen ja sen tapahtumiin. Niitä on valtavasti ja kirkkaimpana siintää tietenkin parin viikon takainen joulukuu ja joulu. Vuosi 2013 kuitenkin alkoi, niin kaikki muutkin vuodet, tammikuulla. 12 kuukautta, 365 päivää. Osa turhia ja mitättömiä, osa enemmän kuin tärkeitä. Tässä joitain…

Reilu vuosi sitten joulukuun vietin perheeni parissa Savon sydämessä ja mökin ihanassa lämmössä. Oli lunta ja pakkasta, herkkuja ja pauketta. Ah, niin rentoa! Vuosi 2013 otettiin vastaan iskän öljytynnyrin liekillä ja sulamisella. Tammikuun ensimmäiseen päivään heräsin krapulattomana ja pirteänä kuin peipponen. 

dsc03532.jpg

Uutenavuotena taidettiin vetää myös vuoden viimeiset pipari-överit?

Alkuvuosi meni mökkeillessä ja opinnäytetyötä aloitellessa. Keväällä pyörähdin pari kertaa Kuopiossa ohjaavan opettajani juttusilla, treffasin tyttöystäviäni ja leikkasin hiukseni lyhyeksi (mietin, mietin, mietin ja tein sen!). Kesän työstin opinnäytetyötä itsenäisesti Kotkasta käsin. Haahuilin, kulutin aikaa. Heinäkuussa, miehen ansaitulla lomaviikolla, juhlistimme hänen valmistumistaan Kuopiossa ja teimme reissun Tukholmaan. Kaupunkiin, jolle menetin osan sydämestäni. Ihastuin, rakastuin ja halusin jäädä sinne. Onneksi reissusta jäi mieleen ihanat muistot lämpimistä keleistä, ruoasta, ihmisistä ja hotellihuoneesta siintäneestä Globen-hallista. Muistoina olivat myös valtavan kipeät rakot jaloissani, mutta osaanpahan ensi kerralla varata mukaan myös niitä oikeita sukkia…

tuk.jpg

Ihanat kauppahallit! Tuolla kiertelyyn meni varmaan toista tuntia, sillä halusin haistella, maistella ja tökkiä kaikkea mahdollista. Sekin aika kului kuin siivillä ja todellisudessa olisin voinut viettää tuossa ihmemaailmassa vaikka koko päivän.

Loppukesästä sain harjoittelupaikan ja pääsin tekemään visualistin hommia Kotkan Vilaan. SO much fun! Tiedättekö kuinka ihanaa oli pitkästä aikaa päästä pois neljän seinän sisältä takaisin sorvin ääreen? Voin taata, että tuntui hyvälle! Elokuussa juhlistimme anopin synttäreitä suuremmalla porukalla ja kyllä, totesin, ettei kehoni todellakaan tykkää alkoholista. Pitkä (hauska!) ilta, liikaa punaviiniä ja viikon darra. Kiitos ja hei hei alkoholi! Ehkä se tuhannes kerta opetti nyt jotain?

Syksynvärien vallatessa ympäristöä lukittauduin jälleen tietokoneen ääreen ja viimeistelin päättötyöni. Opparin osasisältönä tein muotikuvitustyön tutulle mallille ja muotibloggarille Annaliinalle (http://annaliina.indiedays.com/2013/10/17/illustration-of-me/). Stressiä ja turhautumista purin lähinnä lenkkipolulla ja loppusyksystä aloin olla suhteellisen valmis hajoamaan palasiksi. Mutta selvisin, valmistuin ja tein sen vielä kiitettävin arvosanoin. Tätä onnistumista seurasi joulukuun lomailu ja uusi elämänasenne: ole itsellesi armollinen. Joulukuussa tuudittauduin tulevaan jouluun, poltin tuhat ja yksi kynttilää sekä leivoin kilokaupalla raakasuklaata (eh, oh, NAM!). Kiersin paljon sukulaisten luona ja vietin muutenkin laatuaikaa rakkaitten kanssa. Reissasin mieheni ja appivanhempien kanssa Viking Gracella -laivalla, pyörähdimme Turussa ja juhlistin valmistumistani kahteen otteeseen eri sukulaisten parissa. Opetin myös miehen puolen sukulaistytöt leipomaan perinteisiä karjalanpiirakoita, samoin kuin anoppinikin. Rakkaudella tehtyjä, maailman suloisimpia herkkupaloja syötiinkin sitten pitkin joulunpyhiä ja loppukuusta jopa minun, piirakkahamsterin, oli todettava, että syön vaikka mielummin vettyneitä tulitikkuja kuin riisipiirakoita kinkkusiivulla.

cam00061.jpg

Suloisia, eikö? Hauskinta oli seurata pienten tyttöjen operaatiota ”kuinka karjalanpiirakka syödään”. Tekniikka oli pitkälti sama, kuin itse leipomisprosessissa: se joka tykkää puurosta, syö sydämen. Se joka tykkää kuoresta, syö kuoren. Ja se, joka tykkää piirakoista lisukkeineen kaikkineen, syö mahdollisimman monta ennen kuin muut ennättävät.

Joulukuun rentoilun ja miehen loman jatkuessa vielä tammikuunkin puolella otin vakavasti asettamani tavoitteen omaan armollisuuteen liittyen. Nukuin paljon, liikuin vähän ja söin hyvin. Voin hyvin. Olin rento, levännyt ja ehkä uudelleen rakastunut mieheeni? Päätös armollisuudesta on siis jo tuottanut tulosta enkä usko, että tämä kehitys loppuu ihan pian. Tänä vuonna haluan olla entistä ehjempi, parempi versio vanhasta minästä. Ja sen saavutankin, positiivisen asenteeni ja uuden rakkauteni raakasuklaan voimin. Ei voi mennä vikaan, eihän?

cam00111.jpg

Lisäbuustina aion käyttää äitin joululahjaksi ostamaa unihaalaria, jonka selässä lukee ’täällä määrään minä’. Tää on niin symppis!

 

♥ Helinä

Suhteet Ystävät ja perhe Höpsöä Syvällistä

Raejuustonarkkari

Raejuusto.jpg

Addiktio. ADDIKTIO. Tai ainakin oli. Viime aikoina ”oon pyrkiny vähentää”.

Kaikki jotka tuntevat minut, tietävät että minulla on lähes poikkeuksetta raejuustoa käsilaukussa. Kyllä, kaikkialla. Aina. Hotelliaamiaisellakin minulla on tapana juosta ensimmäisenä katsomaan onko tarjolla raejuustoa. Aina ei ole (halvemmissa kyllä, luksushotelleissa ei). Tällöin aamupalaproteiinintarpeen tyydyttää kananmunat sekä leikkeleet. Hyviä nekin, mutta usein olisin mielummin nauttinut sitä lötköä raejuustoa. 

Aiemmin suosin erityisesti Valion rasvatonta raejuustoa, mutta sittemmin ihastuin piirun verran halvempaan Arlan versioon. En myöskään tiennyt mitään parempaa ruokaa, kuin raejuustolla höystetty kaurapuuro tai avocadon ja raejuuston yhdistelmä. On ne edelleenkin hyviä, mutta olen havahtunut, ettei kehoni voi hyvin, jos ahdan itseeni liikaa raejuustoa ja maitotuotteita. Aluksi luulin tämän johtuvan proteiinin liikasaannista, mutta syksyllä törmäsin faktaan, jonka mukaan saan ruoasta todennäköisesti myös liikaa kalsiumia. Tämä tuntui hassulta, sillä en nuorempana juonut lainkaan maitoa tai käyttänyt maitotuotteita laktoosi-intoleranssin vuoksi ja jouduin syömään maailman hirveimpiä, pureskeltavia kalkkitabletteja. Päälle kaksikymppisenä olen sitten tainnut pumpannut kalsiumvarastoja täyteen nuoruusvuosienkin edestä? Päälle kun nappaan aamulla vielä pari D-vitamiinipilleriä niin AVOT yliannostus on taattu.

Millä tavalla kehoni sitten reagoi, jos syön liikaa raejuustoa ja juon maitoa? Huomaan, että ihoni voi huonommin, kehoni tuntuu raskaalta ja jalkani turpoavat herkästi. Nämä oireet tulevat myös kun saan liikaa proteiinia, mutta olen silti huomannut, että keholleni ei todellakaan ole yhdentekevää mistä lähteestä proteiinit tulevat. En ole ravitsemuksen ammattilainen enkä siis tiedä kaikkia kemiallisia ja fysiolosia reaktioita joita kehossamme tapahtuu kun syömme ruokaa tai käytämme maitotuotteita, vaan olen oman kehon kuuntelija ja todennut pitkän rypemisen jälkeen, ettei maitotuotteet suurina annoksina vain ole minun juttu. Juon edelleen maitoa ja syön raejuustoa, mutta säännöstellen. En enää vedä raejuusto-avocado -övereitä puolen kilon kertasatseilla vaan vaihdan normaalin juustoannokseni mielummin kananmunan valkuaisiin. Niistä mahani tykkää huomattavasti enemmän (vaikkakin munien keittäminen vaatiikin hieman enemmän vaivaa kuin raejuustopurkin avaaminen). Kyllä, täällä puhuu hyvin laiska kokki, joka todella harvoin ehtii kuvata mitään aikaansaamiaan tuotoksia, sillä haluaa syödä köykäisimmänkin räpellyksensä lämpimänä.

Alkuvuoden uusien tuulien saattelemana olen oman kehoni kuuntelemisen lisäksi syynännyt myös taloutemme ruokalaskuja. Olen juossut tarjoustuotteiden perässä lähikaupan ja isompien ruokaketjujen välillä, sillä olen halunnut selvittää, kuinka pienellä summalla kahden hengen ruokakunta oikeasti pärjää, jos suunnittelee kaikki ostokset hyvin ja käyn kaupassa vain pari kertaa viikossa. Korostan kuitenkin, että teen tämän puhtaasta mielenkiinnosta enkä niinkään pakosta. Nuukuusvimman seurauksena roposia onkin jäänyt käteen ihan mukavasti ja pakko myöntää, että aika paljon meidän aiemmista ruokamenoista koostui päivittäisestä raejuuston hamstraamisesta. Ruokailutottumusten seurauksena siis sekä keho että kukkaro kiittää! Ja niin, eihän ne kananmunatkaan ilmaisia ole, mutta niiden eteen joutuu kuitenkin näkemään sen verran enemmän vaivaa, ettei tule vedettyä koko kennoa kerralla.

Näihin aamutohtoritunnelmiin päätän tämän aamun istunnon, juon loput litran kahvitonkastani sekä syön päivän SALLITUN annokseni kaurapuuroa, raejuusto ja mansikoita. Ah, kiitos ja nam 

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys Uutiset ja yhteiskunta