”Feel good -bars”

dsc04033_1.jpg

 

Mitä tehdä, kun päässä soi klassikko ”uuuuuu, I feel GOOD! NANANANAN!” ja mahassa köllöttelee päivän kaikki kolme lämmintä ruokaa aamu-ja välipaloineen? More food? Hell ya!

Kerron tätäkin aihetta liippaavista elämänmuutoksistani lisää myöhemmissä postauksissa (sillä en oikein tiedä mistä päästä alan vyyhtiä purkamaan), ja annan tälle reseptiihanuudelleni sen ansaitsemat 15 minutes of fame. Kyseinen resepti sai alkunsa ongelmasta: tarvitsin töihin ja työmatkoille jonkin helposti mukana kulkevan, nopeasti syötävän ja energiatiheän välipalan, jonka ehdin syödä metromatkan päätteeksi citykäytävässä tai työpaikan keittiössä äkkiä ennen vuoron alkua ja joka ei hölsky vatsassa tai saa sitä turpoamaan rantapallon kokoiseksi. Suurin tarve tälle lisäenergialle on aamupäivisin, vaikka syönkin aina ison aamupalan ennen töihin lähtöä. Monesti kahvi- tai lounastauko venyy kuitenkin lähemmäs puoltapäivää eikä silloin seitsemän aikaan syöty isokaan aamiainen tahdo antaa energiaa portaiden edestakaiseen ravaamiseen ja varastoissa juoksemiseen. Tämän takia pyrinkin nappaamaan aina jotain pientä suuhuni ennen työvuoron alkua, vaikka aamupalasta olisikin kulunut vain hetki.

Ratkaisua patukkaongelmaani hain ensin Ruohonjuuresta, Prismoista ja Punnitse&Säästä -liikkeistä. Etsin pientä, mielellään kauraista välipalapatukkaa, joka ei ole ympätty täyteen lisäaineita eikä olisi makuuni liian makea. Kuudennen epäonnistuneen ”suolaisen” patukan kohdalla olin jo valmis heittämään pyyhkeen kehään, mutta onneksi otin itseäni niskasta kiinni ja päätin vääntää patukat omin pienin kätösin. Tein kolme koe-erää (koska tarpeita ei ollut enempään), joista onnistui yksi. Tämäkään resepti ei ehkä ole vielä ”the bar”, mutta näin lähelle täydellisyyttä en päässyt ainakaan kaupan välipalapatukoilla. 

 

dsc04039.jpg

 

Laita uuni kuumenemaan 175° C:een. Sulata kiinteä hunaja mikrossa pienellä teholla ja lisää joukkoon kuivat aineet. Lisää tippa maitoa niin, ettei seos muistuta saharan hiekka-aavikkoa. Varo kuitenkin tekemästä massasta liian kosteaa, sillä tällöin seos ei ”kiinteydy” paistovaiheessa eivätkä patukat pysy kasassa. Kun kaikki aineet on sekoitettu hyvin, kaada massa ohueksi levyksi vuorattuun uunivuokaan ja paista em. lämmössä noin 15 minuutin ajan. Ota vuoka pois uunista, anna valmiin kauralevyn jäähtyä hetkiä ja leikkaa haluamasi kokoisiksi palasiksi. Nauti 

 

 

hyvinvointi terveys ruoka-ja-juoma

Tuorepuuro

Helsinkiin muuton myötä olen joutunut tekemään suuria muutoksia päivittäisissä ruokailuissani. Ei sillä, etteikö muutos olisi mieluinen, mutta aikatauluttelua se vaatii. Havahduin nimitäin siihen, että jos haluan mahduttaa päivääni kaiken sen, mitä olen suunnittelut enkä halua halua tinkiä unesta tai pienestä treeniajastani, joudun tekemään kompromisseja muun ajankäyttöni suhteen. Arkitoimet, kuten pyykinpesu ja imurointi, on männä viikolla tehty tässä taloudessa lievästi sanottuna pikamoodilla ja jääkaappi ammottaa tyhjyyttään hieman pitempään kuin kenties olisi suotavaa. Eikä tämä siis todellakaan tarkoita, ettenkö söisi! Ruokaa menee nimittäin tuplasti aiempaan verrattuna, mutta ajanpuutteessa en yksinkertaisesti ennätä hakea kaupasta kuin ne välttämättömät ja kantaa kotiin ne mitä tarjolla on. Onneksi on tietenkin oma auto, jolla pääsee kätevästi suuriin marketteihin, mutta eipä pienestä bensasyöpöstä ole hirveästi iloa silloin, kun työpäivä päättyy iltakymmenen jälkeen eikä yksikään supermarket ole enää auki. Onneksi on on keksitty 24h Salet ja Alepat – nuo vuorotyöläisen luottoystävät.

Aiemmin sain aikatauluttaa päiväni vapaasti, sillä työstin opinnäytetyötäni kotona. Saatoin siis hyvin vetelehtiä aamulla pyjama päällä päälle kymmeneen (vaikka olisin herännytkin aamuviideltä), juoda kolmet aamukahvit, meikata ja hauduttaa isohiutaleista kaurapuuroani puolen tunnin ajan ennen kuin lähdin liikenteeseen. Ajasta ei todellakaan ollut puutetta ja olisin mieluusti jakanut sitä ystävilleni, jos vain olisin kyennyt. Nykyään kuitenkin koko elämäni pyörii eri aikataulujen ympärillä. Saan juosta paikasta A paikkaan B housut nilkoissa ja loskaa naamalla, jotta voin nauttia edes yhdestä kultaisesta arkirutiinistani: Hesarin luvusta. Siitä en luovu. Tämä harras hetki meni jopa aiemman ykkösen, kaurapuuron hauduttelun ohi. Vielä kuukausi sitten olin nimittäin vannoutunut puuron keittelijä, joka keitti joka aamu itselleen kaurapuuron, hurautti kattilaan aina hieman liikaa ruususuolaa ja nuoli lopulta kattilan tyhjäksi, sillä puuro oli vain niin hyvää. Allekirjoitain kyllä edelleenkin väitteen, että puuro proteiinilisällä on paras mahdollinen aamupala, mutta nykyään syön tuotoksen vain hieman erimuodossa. Kylmänä ja ei-keitettynä. Tuoreena.

Aikaa tuorepuuron tekoon menee vaivaiset kolme minuuttia ja raaka-aineet saa valita melkein omien kaappivarantojen mukaan, mutta perusresepti taitaa olla aina pitkälti sama: 1 dl kaurahiutaleita, 1 dl nestettä, 1 dl rakennetta (esim. rahkaa tai raejuustoa), hieman hifistelyä (kuten pähkinöitä, marjoja tai hilloa) sekä suolaa ja makeutta oman maun mukaan. Itse olen mieltynyt seuraavanlaiseen reseptiin, sillä kyseisiä tuotteita löytyy kaapistani vaikka seuraavaan jääkauteen saakka. 

 

Arkiaamun tuorepuuro àla Helinä

1 dl kaurahiutaleita

1 dl soijamaitoa

1 dl raejuustoa

0,5 dl mustikoita

ripaus ruususuolaa

1 tl hunajaa

 

Pinnalle:

2 tl hampunsiemeniä

1 tl Chia-siemeniä

0,5 dl mustikoita ja vadelmia

0,5 tl hunajaa

 

Eli ideana on sekoittaa ensimmäiset ainekset illalla tiiviiseen (lasi)purnukkaan ja siirtää seos jääkaappiin tekeytymään yön yli. Aamulla koko komeus kipataan (suloiselle Arabian Arctica-) astialle ja päälle ripotellaan siemeniä, marjoja ja hunajaa. Lopulta pikainen aamuherkku nautitaan kahvin, rehujen sekä esim. keitetetyn kananmunan kanssa (höystettynä paksulla Hesarilla) 

 

dsc04023.jpg

 

koti ruoka-ja-juoma