Laiskan naisen bataattipihvit
Tulin sunnuntaina kotiin pitkän ajomatkan jäljiltä nuutuneena ja univelkaisena. Vanhempien luona maaseudulla on ihana rentoutua ja nollata päätään, mutta tuo ajomatka! So not my thing. Viikonloppuna ajettiin kuitenkin kyseinen reitti viimeisen kerran vähään aikaan ja onneksi matkantekoa oli helpottamassa ihanan aurinkoinen pakkassää ja puolimatkan visiitti ystävien kahvipöydässä. Niillä energioilla aloinkin varmaan putsaamaan illasta vielä ruokakaappeja ja miettimään tulevan viikon ravitsemuspolitiikkaa…
Kaukaa viisaana tyttönä olin käynyt hamstraamassa ennen reissuun lähtöä jääkaapin täyteen perustarvikkeita kuten maitoa ja salaattitarpeita, joten säästyimme sunnuntaina painavien kauppakassien kantamiselta. Kuivakaapissa minulla oli valmiina pari purkkia suuria valkoisia luomupapuja. Vanhemmiltani saimme puolestaan pakastettua hirven lihaa sekä ylijääneen bataatin, joista olisin voinut kehitellä lihapullia tai kasviksilla höystetyn lihapadan. Jostain syystä halusin kuitenkin päästä tyhjentämään kaapin niistä valkopavuista ja koska makunystyräni suorastaan huusivat kasvisruokaa, päätin muunnella erästä hyväksi havaittua kasvispihviohjetta. Alkuperäissä ohjeessa raaka-aineita oli (mielentilasta riippuen) kolmesta viiteen, mutta itse ajattelin selvitä kahdella: bataatilla ja valkoisilla pavuilla. Keep it simple oli illan teema, sillä en millään jaksanut, halunnut enkä raaskinut lähteä hakemaan lähisalen riistohintaisia kananmunia ”virallisen” pihviohjeen vääntämistä varten.
Bataatti-valkopapupihvien perustaikina koostuu siis bataatista ja pavuista (ja tietenkin mausteista), mutta taikinaa voi fiksata mielensä mukaan niin paljon kuin huvittaa. Myös bataatin ja papujen suhdetta voi vaihdella oman mieltymyksen mukaan. Tässä versiossa suhde oli noin 2/3 bataattia ja loput papuja, mutta tosiaan, variaatioita on monia. Tässä kuitenkin eilisen illan pihviresepti:
Bataatti-valkopapupihvit
1 iso bataatti
1 purkki Go Greenin suuria valkoisia luomupapuja
mausteita (ruususuolaa, mustapippuria, valkopippuria, ceyloninkanelia, muskottipähkinää, paprikaa)
Kuutioi bataatti pieniksi lohkoiksi ja keitä pehmeäksi pienessä määrässä vettä (lisää ripaus suolaa keitinveteen!). Huuhdo sillä välin valkoiset pavut, muussaa ne suht sileäksi tahnaksi ja laita uuni kuumenemaan n. 225 °C:een. Kaada bataateista ylimääräinen keitinvesi pois ja muussaa lohkot papujen joukkoon. Lisää mausteet ja pyörittele massasta littanoita palloja (alias pihvejä). Asettele pihvit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa noin 45 minuuttia riippuen pihvien koosta.
Perustaikinan lisäksi kokeilin myös hieman ruokaisampaa versiota, johon lisäsin kaurahiutaleita ja raejuustoa, sillä ajattelin niiden olevan hieman täyttävämpiä maanantain jalkatreenin jälkeistä sudennälkää ajatellen. Taikinaan voi siis huoletta heittää sekaan esimerkiksi 100g raejuustoa tai fetaa, desin kaurahiutaleita ja sen puuttuvan kananmunan. Valmiita pihvejä suosittelen syömään esimerkiksi perunamuussin tai kermaviilikastikkeen kanssa, mutta koska meillä ei ollut tarpeita kyseisiin lisukkeisiin nautin pihvit höyrytettyjen bataattilohkojen ja parsakaalinippujen sekä savulohi-avokado-kananmuna -salaatin kylkiäisenä. Aamupäivän sudennälkäkin taittui mukavasti ja illasta oli vielä energiaa käydä peppujumpassa lähiladylla. Illasta olin tosin niin naatti maanantain liikuntasatsista ja iloinen täydestä masusta, ettei unentuloa tarvinnut kovin kauaa odotella. Asiaan auttoi myös ehkä miehen peiton alle piilottamat kuumavesipullot, jotka lämmittivät mukavasti meidän kohmeisia varpaita ja saivat veren taas kiertämään kehossa ♥