Laiskan naisen bataattipihvit

Tulin sunnuntaina kotiin pitkän ajomatkan jäljiltä nuutuneena ja univelkaisena. Vanhempien luona maaseudulla on ihana rentoutua ja nollata päätään, mutta tuo ajomatka! So not my thing. Viikonloppuna ajettiin kuitenkin kyseinen reitti viimeisen kerran vähään aikaan ja onneksi matkantekoa oli helpottamassa ihanan aurinkoinen pakkassää ja puolimatkan visiitti ystävien kahvipöydässä. Niillä energioilla aloinkin varmaan putsaamaan illasta vielä ruokakaappeja ja miettimään tulevan viikon ravitsemuspolitiikkaa…

Kaukaa viisaana tyttönä olin käynyt hamstraamassa ennen reissuun lähtöä jääkaapin täyteen perustarvikkeita kuten maitoa ja salaattitarpeita, joten säästyimme sunnuntaina painavien kauppakassien kantamiselta. Kuivakaapissa minulla oli valmiina pari purkkia suuria valkoisia luomupapuja. Vanhemmiltani saimme puolestaan pakastettua hirven lihaa sekä ylijääneen bataatin, joista olisin voinut kehitellä lihapullia tai kasviksilla höystetyn lihapadan. Jostain syystä halusin kuitenkin päästä tyhjentämään kaapin niistä valkopavuista ja koska makunystyräni suorastaan huusivat kasvisruokaa, päätin muunnella erästä hyväksi havaittua kasvispihviohjetta. Alkuperäissä ohjeessa raaka-aineita oli (mielentilasta riippuen) kolmesta viiteen, mutta itse ajattelin selvitä kahdella: bataatilla ja valkoisilla pavuilla. Keep it simple oli illan teema, sillä en millään jaksanut, halunnut enkä raaskinut lähteä hakemaan lähisalen riistohintaisia kananmunia ”virallisen” pihviohjeen vääntämistä varten. 

Bataatti-valkopapupihvien perustaikina koostuu siis bataatista ja pavuista (ja tietenkin mausteista), mutta taikinaa voi fiksata mielensä mukaan niin paljon kuin huvittaa. Myös bataatin ja papujen suhdetta voi vaihdella oman mieltymyksen mukaan. Tässä versiossa suhde oli noin 2/3 bataattia ja loput papuja, mutta tosiaan, variaatioita on monia. Tässä kuitenkin eilisen illan pihviresepti:

 

Bataatti-valkopapupihvit

1 iso bataatti

1 purkki Go Greenin suuria valkoisia luomupapuja 

mausteita (ruususuolaa, mustapippuria, valkopippuria, ceyloninkanelia, muskottipähkinää, paprikaa)

 

 Kuutioi bataatti pieniksi lohkoiksi ja keitä pehmeäksi pienessä määrässä vettä (lisää ripaus suolaa keitinveteen!). Huuhdo sillä välin valkoiset pavut, muussaa ne suht sileäksi tahnaksi ja laita uuni kuumenemaan n. 225 °C:een. Kaada bataateista ylimääräinen keitinvesi pois ja muussaa lohkot papujen joukkoon. Lisää mausteet ja pyörittele massasta littanoita palloja (alias pihvejä). Asettele pihvit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa noin 45 minuuttia riippuen pihvien koosta.  dsc03950.jpg  

Perustaikinan lisäksi kokeilin myös hieman ruokaisampaa versiota, johon lisäsin kaurahiutaleita ja raejuustoa, sillä ajattelin niiden olevan hieman täyttävämpiä maanantain jalkatreenin jälkeistä sudennälkää ajatellen. Taikinaan voi siis huoletta heittää sekaan esimerkiksi 100g raejuustoa tai fetaa, desin kaurahiutaleita ja sen puuttuvan kananmunan. Valmiita pihvejä suosittelen syömään esimerkiksi perunamuussin tai kermaviilikastikkeen kanssa, mutta koska meillä ei ollut tarpeita kyseisiin lisukkeisiin nautin pihvit höyrytettyjen bataattilohkojen ja parsakaalinippujen sekä savulohi-avokado-kananmuna -salaatin kylkiäisenä. Aamupäivän sudennälkäkin taittui mukavasti ja illasta oli vielä energiaa käydä peppujumpassa lähiladylla. Illasta olin tosin niin naatti maanantain liikuntasatsista ja iloinen täydestä masusta, ettei unentuloa tarvinnut kovin kauaa odotella. Asiaan auttoi myös ehkä miehen peiton alle piilottamat kuumavesipullot, jotka lämmittivät mukavasti meidän kohmeisia varpaita ja saivat veren taas kiertämään kehossa 

 

Koti Ruoka ja juoma

Pakastimentyhjennysraakasuklaa

Päätin kaaaaaauuuuuuan sitten, etten ala missään vaiheessa kirjoittamaan yhteen tiettyyn aihealueeseen rajoittuvaa blogia, vaikka ajatus ruoka- ja terveysjutuista kutkuttelikin takaraivossa, vaan haluan blogini olevan eräänlainen läpileikkaus elämästäni ja julkinen päiväkirja, jossa voin paasata kaikesta (muka)tärkeästä ja mieltähiertävästä.  Noh, kotoilua pakonsanelemana harrastavana kotitonttuna päivät ovat tällä hetkellä pitkälti samanlaisia ja etenevät samojen rutiinien monotonisena toistona, jolloin arki  koostuu lähinnä ruoasta, urheilusta ja kaikesta todella (epä)tärkeästä pikkupuuhasta, kuten parhaimpien tarjoustuotteiden bongailusta ja lakanoiden silityksestä. Huomaatte varmaan, että ideat ajan kuluttamiseen alkavat olla aika vähissä? Onneksi uhkaavasti lähestyvä muuttopäivä on pakottanut minut aloittamaan operaation kaappien totaalityhjennys. Ja nyt puhun todellakin totaalisesta tyhjennyksestä. Muuttoon varattujen pakkauslaatikoiden on parasta riittää, sillä enempää en hanki ja ylijäävät tavarat lahjoitan hyväntekeväisyyteen. Piste. Totaalityhjennys käsittää sisälleen myös ruokakaappien ja pakastimen täydellisen putsauksen. En todellakaan aio kantaa uuteen kotiin yhtään puolityhjää, rikkinäistä riisipussia tai avonaista ei-niin-toimivalla teippivirityksellä kasaan nidottua kaakaojauhenyssäkkää.

Kuivakaappien ollessa aika piece of cake, otin haasteeksi pakastimen sulatuksen ja sen sisällön hyötykäytön. Tottakai osan tuotteista laitoin kiltisti takaisin pakkaseen, sillä jääkaappitilaakin on vain rajallinen määrä, mutta kahdeksannen puolukkarasian kohdalla mieltäni alkoi kutkuttaa ajatus jostain puolukkaisesta herkusta. Ilmiselvin namipala olisi varmaan ollut rahkasta, talkkunasta ja kermasta kasattu puolukkapöperö tai kermaviilitäytteinen puolukkapiirakka, mutta koska edessäni nökötti myös avattu pussi raakakaakaojauhetta, päätin yhdistää nämä kaksi tuotetta ja vääntää itselleni iltaherkuksi puolukkaraakasuklaata. Kyllä kiitos, kitkeränmakeaa puolukkaa yhdistettynä hunajalla makeutettuun raakasuklaaseen ei voi kuin toimia. Ja nyt takaan, se todellakin toimi. Puolukkakammoinen miehenikin nimittäin pisteli suklaata poskeen siihen tahtiin, että jouduin heivaamaan palat hetkeksi takaisin pakkaseen ennättääkseni itsekin mukaan suklaapartyihin.

suklaa.jpg

HERKKUA.

 

Suloista ja niiiiin terveellistä, että haluan jakaa kokeiluni (ei siis vaadi rakettitiedettä) teidänkin kanssa.

 

Pakastimentyhjennyspuolukkaraakasuklaa à la Helinä

½ dl raakakaakaovoita

2 rkl kookosöljyä

1 rkl luomuhunajaa

3 rkl raakakaakaojauhetta

1 tl maca-jauhetta

kourallinen jäisiä puolukoita

 

Sulata kaakaovoi ja kookosöljy varovasti vesihauteessa (älä kuumenna liikaa, sillä raakaaineiden lämpötila ei saisi nousta missään vaiheessa yli 42 °C:n). Sekoita joukkoon hunaja sekä jauheet ja kaada muotteihin. Lisää jäisiä puolukoita haluamasi määrä joko ennen massan kaatamista muotteihin tai massan päälle ja laita muotti pakkaseen. Anna pakastua noin 20-30 minuuttia ja nauti ♥

Koti Ruoka ja juoma