Suomen armeijan M/65 sarkahousut

DXT10321_lr4.jpg

Sattumalta löysin Hämeenlinnan SA-kaupasta omaa kokoani (9/52) olevat M/65 sarkahousut rennoston sinisessä värissä. Etenkin merivoiminen tummansininen, lähes musta, väri kiinnostaa sekä takkien että housujen osalta. Ulkonäön puolesta näitä voisi käyttää suorina housuina, jos reisitaskut ratkoo irti.  Jälkeenpäin ajatellen lyhyempilahkeiset (eli 8/52) housut, jotka ovat paljon yleisempiä, menisivät saappaiden kanssa.  Sarkaa riittänee intin varastossa vielä sen verran, että ehtii sitä myöhemminkin. Toukokuussa esim. on Kalkun varikolla mansessa taas uusi ylijäämähuutokauppa, josta saanee vaatteita sen mitä jaksaa kantaa.

DXT10324_lr4-2.jpg

Kangas on samaa pörröistä sarkaa kuin M/65 takissa ja mantteleissa (manttelista myöhemmin lisää). Pörröisyys kuluu pois ajan kanssa, kun vaatteita riittävästi käyttää ja pesee. Villa normaalisti kutistuu pesussa, mutta sarka on jo valmiiksi kutistettua, joten sitä voi pestä tarvittaessa. Ompeleet ovat siistejä, ja taskut, sepalus ym. suljetaan napeilla. Vaikka napit irtoavatkin ajan myötä, ei ole kovin suuri vaiva ommella niitä takaisin.  Sisäpuolella polvien kohdalla on kangasvahvikkeet, jotka oletettavasti estävät kosteuden pääsemistä läpi. Taskuja on edessä pari, reisissä kaksi lisää, ja takana vielä kaksi.

DXT10323_lr4.jpg

 

DXT10322_lr4.jpg

Villasarka on materiaalina mukavaa. Se pitää tuulta paremmin kuin tavallinen villakangas, hengittää hvyin, hylkii jonkin verran kosteutta ja likaa, ja pitää lämpimänä, vaikka vaatteet olisivat läpimärät. Kipinät eivät polta reikiä nuotiolla, koska villaei sula, vaan hiiltyy. Housuissa on vyölenkit, mutta käytännössä housut on tarkoitettu henkseleille, jotka ovatkin god tier -housunkannatinratkaisu eräjormailussa. Intti taisi käyttää laiskuuttaan klipsuhenkseleitä, vaikkei niillä mitään tositoimissa teekään. Kaveria lainatakseni:

Viimeisin kerta kun käytin henkseleitä oli armeijassa, kaupunkisotaharjoituksessa. Oli tarkoitus juosta kadun yli rakennukseen, kun yllättäen henkselit petti. Oli varmasti tyylikäs näky kun syöksyin tien yli savukranaatin luoman savupilven läpi housut kintuissa ;D Sitten piti tyhjentää talo vihollisista ja koko sen ajan kipitin käytävillä niin kuin olisi ollut kakat housuissa.

DXT10328-Edit.jpg

Itse ompelin napit henkseleitä varten, koska näissä 80-luvun housuissa niitä ei ole enää valmiina. Nappeja ommelessa kannattaa nuppineulan avulla jättää vähän löysää, jotta vyönauha ei suotta veny napin kohdalta.  Jos toinen nappi irtoaa, niin toinen vielä pitää henkselit paikallaan. En ole housuja vielä pahemmin ehtinyt käyttää, mutta parin päiväretken perusteella homma toimii. Liikkeessä pysyy kuivana ja lämpimänä, ja taukopaikalla nuotio, tai tarvittaessa lisätakki tai villapaita lämmittävät. Metsään tekee nyt jopa mieli kunnon varusteilla.

DXT10302_lr4.jpg

 

muoti ostokset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *