Pö pö pölkkypää ei käytä kypärää

Siperian Ella palstalla käytiin kiivastakin keskustelua pyöräilykypärän tarpeellisuudesta, puolesta ja vastaan - onneksi lähinnä puolesta. Voin omakohtaisen kokemuksen perusteella sanoa että kun polkee lähes jokaisena päivänä vuodessa joko töihin tai kouluun, kuten joskus tein vuosien ajan, silloin tällöin kaatuu vaikka ajaisi kuinka varoen. Musta jää, pimeälle tielle heitetyt kepit tai paikaltaan pois viedyt katukaivot, joihin pyörän lamppu ei juuri satu osumaan saattavat tehdä tepposet kokeneellekin pyöräilijälle. Ylinopeutta kaahaavista tai kännissä ajavista autoilijoista puhumattakaan.

Suomessa kuolee vuosittain noin neljäkymmentä ja loukkaantuu vakavasti noin 1000 polkupyöräilijää. Kuolemista jopa 80 prosenttia johtuu päähän kohdistuneen iskun seurauksena syntyneestä aivovammasta. Jos Suomessa kaikki pyöräilijät käyttäisivät kypärää, kuolemat vähenisivät kahdella kolmanneksella ja loukkaantumiset yhdellä kolmanneksella. 

Pyöräilykypärän käyttämättä jättämistä ei voi mielestäni perustella enää edes tyyliseikoilla. Kypäriä on ulkonäöllisesti joka lähtöön sporttisesta siemenkypärästä skeittikupolin kautta hattua muistuttaviin päänsuojuksiin. Nyt siis kipinkapin nettiselaimesta kypäräkauppa auki uuteen välilehteen. Tai suunta kohti lähintä urheiluliikkettä tai isompaa kauppaa ja tutkimaan kypärävalikoimia.

Keräsin inspiraatioksi muutamia omia suosikkejani:
Kypäristä numerot 1-4 ja 6 ovat lasten kypäriä. Kasipallo ja kirsikkakypärä ovat Metka Lastentarvikkeesta ja lippalakki- ja lierihattumalliset Yakkayn kypärät päällisineen ovat Finnish Design Shopista. Nutcasen ihanaa vesimelonikypärää näyttäisi saavan ainakin Matkavarusteesta.

Aikuisten kypäristä K2:sen harmaakuvioinen kypärä ja Warp:n mustavalkoinen sekä mintunvihreä kypärä ovat Stadiumista. Greydana-kypärää voi etsiskellä Nutcasen jälleenmyyntiliikkeistä. Mustavalkoinen lippalakkikypärä on myös Yakkayn (FDS:n linkki yllä) ja oma kypäräni on juuri tuollainen.

Löytyikö näistä kenties tuleva kypäräsi?
Vai onko sinulla jokin muu iki-ihana kypärä, jota haluaisit suositella muillekin?

Turvallisia pyöräilymatkoja!

PS. Kypärän ostamisen lisäksi sitä pitää muistaa käyttää ja se pitää säätää oikein.

 

Kommentit

Tica
pied-à-terre

Siulla on lipsahtanut sama linkki kahdesti: FDS linkki vie Metkan sivuille :)

Piipo79

Hienoja kypäriä. Kypärä on pop!

phocahispida

Tica: Auts! Pitää korjata, kun pääsee koneelle. (Kännykällä on tosi hankalaa.)

Piipo79: Kypärä on erittäin jees!

Elina U.
Lentoaskeleita

Oi vitsi miten hienoja kypäriä, minulle kelpaisi tuo 9 tai 19 oikein mielellään! :) Tämä postaus tulikin oikein hyvään aikaan sillä olen suuntaamassa kypäräkaupoille ennen polkupyöräni keväthuoltoa.

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

Pakko tunnustaa, en käytä kypärää. Tosin en aja pyörällä kuin kesällä, mutta eihän se mikään selitys ole. :D Tuo mintunvihreä on ihana!

Ella F.
Siperian Ella

Kiitos promoamisesta :) Kyllä mä edelleen olen sitä mieltä, että ei se kypärä mitään foliohattuilua ole. Mies pääsee toivottavasti huomenissa kotiin. 

Silkkitassu

Multa löytyy tollanen seiskakuvan tyylinen, "skeittarikypärä", ilman noita valkosia kuvioita ja mustalla kaularemmillä. Käytän kypärää melkein joka kerta kun pyöräilen. Joskus huomaan puolivälissä töihin et kylläpäs hiukset hulmuaa ja tajuan et niin.. jäipäs se kypärä siihen eteisen pöydälle. Silloin tulee ajettua kyllä supervarovasti ja mieluummin taluttaa pyörän vaarallisen oloisien risteyksien yli. 

HelloAochi

Ysi mulle! Ysi mulle! Ja fillari kans, hihi.

kultahillokala

ojjojoi! tuo vesimeloni ois niin mun päänsuojausväline:) vielä ku ois se pyörä..

Castamere (Ei varmistettu)

Voipi olla parempi etten kommentoi enää tätä aihetta... paitsi että lainaamassasi Wikipedian artikkelissa lukee myös
"Pyöräilykypärän käyttö saattaa kuitenkin myös altistaa onnettomuuksille"

Ja ennen kaikkea:
"Monen tutkijan mukaan pakottaminen tai painostaminen pyöräilykypärän käyttämiseen ei kannata, koska se vähentää pyöräilyä, mikä aiheuttaa huomattavia terveyshaittoja, mm. lihavuutta, sydänsairauksia ja diabetestä. Professori Piet de Jongin mukaan nämä haitat ovat 20-kertaisia kypäränkäytön hyötyihin nähden"

;-)

Kanelibasilika

Mintunvihreä on hieno! :) 

phocahispida

Rosanna, Kanelibasilika & JonnaH.: Minttu olisi aika herkku. "Harmi" että omistan jo kypärän.

Ella F.: Kypärä suojaa päätä vammoilta. Piste.
Tuohon palstallasi olleeseen keskusteluun liittyen: Se jos ihmiset ajaa autoa hölmömmin, kun pyöräilijällä on kypärä tai jos pyöräilijä perseilee kypärä päässä enemmän (mitä tutkimukset eivät itse asiassa tue) ei ole kypärän syy vaan sen pään siellä kypärän tai auton sisällä. Koko keskustelu on ihmeellistä lillukanvarsien pyörittelyä, jolla halutaan selittää, miksei käytä kypärää. Sen sijaan että myönnettäisiin, että ollaan niin turhamaisia, ettei haluta tai niin lapsellisia, ettei haluta tehdä mitään sen vuoksi, että se on suositeltavaa.

Silkkitassu: Mulle tulee nykyään ihan orpo olo, jos huomaan keikkuvani pyörän kyydissä ilman kypärää.

HelloAochi: Meillä saatiin muuten tänään sovittua miehelle kypäränostoajankohta JA lastenistuin pyörään appivanhemmilta!

kultahillokala: Vesimelonikypärä on ollut yksi suosikkini siitä asti, kun näin sen ensimmäisen kerran.

Castamere: Wikipedian artikkelista löytyi hyvin tuo kuolleisuus-/loukkaantuneisuustilasto, mutta se löytyi muualtakin. Jos luit englanninkielisen Wikipedian artikkelin pyöräilykypäristä, huomasit ehkä, että pyöräilijöiden omissa asenteissa tai ajotavassa kypärä päässä tai ilman ei huomattu merkittävää eroa, varsinkaan tutkimusryhmässä, jossa ei oltu käytetty kypärää aikaisemmin.

Yhteenvetona engl. Wikip. tekstissä esitetyistä tutkimuksista voisi todeta, että kypärä toimii parhaiten, kun sitä käyttää vapaaehtoisesti. Ns. kypäräpakko voi vaikuttaa pyöräilyn suosioon, vapaaehtoinen kypärän käyttö ei. Mielestäni se että joku turhamaisuuttaan tai typeryyttään vastustaa kypärän käyttöä siinä määrin, että jättää pyöräilemättä ei tarkoita sitä, että jonkun joka haluaa suojata päänsä asianmukaisesti tarvitsisi kuolla aivoverenvuotoon.

En aja mitään poliittista kampanjaa, jonka tavoitteena olisi kiristää lainsäädäntöä kypärän käytön suhteen tms. Ajakoot osa ilman kypärää minun puolestani. Kypärän käyttämättömyys on mielestäni tietynsuuntainen signaali: Jos omakaan turvallisuus ei kiinnosta, kiinnostaako muidenkaan turvallisuus liikenteessä?

Kaiken kaikkiaan suomenkielisen Wikipedian artikkeli oli hyvin suppea, lyhyt ja asenteellisesti kirjoitettu verrattuna englanninkieliseen vastineeseensa, johon suosittelen tutustumaan, samoin kuin sen viitteisiin.

Anna-Reetta: On niitä lierihattumalleja aikuisillekin.  ;)product_thumb.php_.jpeg

Castamere (Ei varmistettu)

Mä en ole koskaan saanut järkevää vastausta, tai ylipäänsä mitään vastausta kysymykseeni, että miksei kävelijöille yhtä lailla suositella kävelykypäriä kun liukastumis- ja kaatumisonnettomuuksia tapahtuu Suomessa lähes 390 000 vuodessa, joista puolet johtaa sairaalahoitoon (lähde: THL)? Kaatumisonnettomuudet ovat suurin tapaturmainen kuolinsyy Suomessa ja päävammat kävelijöille todennäköisempiä kuin pyöräilijöillä! Wikipedia: "A 1996 study by Robinson found that based on Australian data, the risk of dying of head injury per million hours was 0.19 for cyclists, 0.34 for pedestrians, and 0.17 for car occupants."

Hienoa, että avainsanaksi nousee vapaaehtoisuus.

i am kitty i
i am kitty i

Samoilla linjoilla. Kypäräpakko kävelijöille myös ja toki tietysti autoilijoillekin. Lapsille ihan aina, samoin vanhuksille. Oikeastaan kypärää olisi hyvä käyttää himassakin koska tunnetusti koti on ihmiselle se kaikkein vaarallisin paikka. Oikein viksu ei ota kypärää pois päästä koskaan - varsinkaan nukkuessa koska sängystä voi pudota.

Castamere (Ei varmistettu)

Loppukaneetiksi voisin sanoa, että en suinkaan vastusta kypärän vapaaehtoista käyttöä! Vastustan tätä pelon kulttuuria, jossa kypärättömien kohtaloksi maalaillaan aivoverenvuotoja ja kallon halkeamisia, vaikka tällaiset onnettomuudet ovat erittäin harvinaisia ja voivat toki tapahtua myös kypärä päässä pyöräileville, kypärä ei ole kaikelta suojaava taikakalu, ja voivat tapahtua vähintään yhtä hyvin myös vaikkapa kävelijöille ja liikuntaa harrastaville. Omaan hyvään arkeeni kuuluu tärkeämpiäkin arvoja kuin maksimaalinen turvallisuus. Pelottelu ei ole kiva juttu, vaikka pelottelun avulla toki myydään vaikka mitä nykyisin!

Eikä kiva juttu ole sekään, että kypäriin liitetään mielikuvia vaikkapa onnettomuuksien estymisestä, tai turvallisuudesta puhuttaessa puhutaan vain kypäristä. Mutta se on aivan oma lukunsa se...

Seregi
Sekaisin Seregistä

Tuo vesimelonikypärä on makee.

Itselläni on pinkki kypärä, jossa on pinkkejä sydämejä ja takaraivossa lukee: I love my brain.

katja.t

Tuo mintunvihreä on ihana! Harmi vaan kun sitä ei enää ollut pienempiä kokoja Stadiumin verkkokaupassa :( Olisin tilannut heti!

phocahispida

Castamere: Omaan näkökantaani vaikuttavat tuhannet pyöräilykilometrit, joihin mahtuu autoilijoiden huonosta ajotavasta johtuvia vaaratilanteita, liukastumisia, polkuun hautautuneeseen juureen lentämisiä jne. Kun ei ole kävellyt paljon, ne kauheimmat lentämiset on koettu pyörän kanssa.

Vauhtia saa hieman eri lailla aikaiseksi alamäessä renkaiden kanssa kuin ilman. Siksi mietinkin, saako päätään yhtä komeasti hajalle liukastumalla ja kaatumalla selälleen kuin ajamalla vauhdilla vaikkapa tiessä olevaan kuoppaan, lentämällä tangon yli kaaressa ja rysähtämällä tien vieressä olevaan puuhun. (Been there done that.) Korvissa soi, rintalasta oli mustelmilla, ranteen nivelsiteet menivät lakkoon ja tuli aivotärähdys - kypärästä huolimatta. 

Olen sielultani kyllä sellainen turvatuotteiden ystävä, että tarkistan palovaroittimien paristot (ja omistan kaksi palovaroitinta), käytän turvavyötä, pyöräilykypärää, vaihdan talvella järkevät kengät jalkaan jne. Käytän kypärää kyllä myös rullaluistellessa. Ehkä kävelykypäräkin nähdään vielä. ;)

Pieni pelottelu, koski se sitten pään kolauttamista, keuhkosyöpää tai kuoliaaksi palamista, on ajoittain paikallaan, jos sillä säästetään ihmishenkiä ja edistetään terveyttä, joka kuitenkin koetaan tärkeäksi tekijäksi yksilön kokonaishyvinvoinnin näkökulmasta.

Seregi: Onko tuo nyt sitten statement-korun seuraaja statement-kypärä? ;)

katja.t: Katsottiin Stadiumista miehelle kypärää, mutta siitäkin oli koot loppu. Aika moni on vissiin ollut samoissa aikeissa liikkeellä...

i am kitty i
i am kitty i

Dude... Aika kauas pitäisi kelloja kääntää ennen kuin olisimme maailmassa jota ei oltu vielä peloteltu suunniltaan.

Kyllä sen pään saa muussiksi kävelijäkin. Usko pois. Miksi puhut todennäköisyyksistä nyt kun et tällaista argumentointia aiemminkaan hyväksynyt?

Vierailija (Ei varmistettu)

Castamere: Aikanaan käytiin kiivasta keskustelua, tarvitaanko autoissa turvavöitä ja onko niitä pakko käyttää. Nykyään turvavöiden käyttö on järkeville ihmisille itsestäänselvyys. Toivottavasti pian pyöräilyssä päästään samaan järkevyyteen. Suomen lain mukaan pyöräillessä pitää käyttää kypärää; yhteiskunta on sen katsonut meille tarpeelliseksi eikä varmaankaan ihan turhan takia. Yhteiskunta myös maksaa sairaanhoidon onnettomuuksien jälkeen: ambulanssit vievät sinutkin kunnalliselle puolelle hoitoon. Kävelykypärää lakikirja ei vielä tunne, toki järkevät ihmiset käyttävät liukkailla keleillä liukuesteitä kengissä välttääkseen kaatumisia ja vanhuksillehan on lonkkasuojahousuja myös tarjolla ollut jo vuosia.

i am kitty i
i am kitty i

Siihen pikku hiljaa ehdollistettiin... Kyllähän suosio kasvaa aika huimasti kun ennen sallitusta tuleekin rangaistava teko. :)

Mutta varmaan sekin saattaa vähän vaikuttaa jos ajelemaan lähdössä funtsii, että minkäslaisia voimia siinä syntyykään kun kaksi autoa törmää head-on 80 km/h tuntinopeudessa - 120 km/h tuntinopeudesta puhumattakaan.

i am kitty i
i am kitty i

Mutta edelleen kuitenkin puuttuu ne michelinukkopuvut...?

Castamere (Ei varmistettu)

Vierailija 13:30: Suomen lain mukaan on "yleensä" käytettävä pyöräilykypärää, eli käyttämättömyydestä ei rangaista - ja toivottavasti sellaista mielipuolisuutta ei tapahdukaan, että lakia muutettaisiin tiukemmaksi ja kypärättömyydestä ihan oikeasti rangaistaisiin vaikkapa sakoilla. Se johtaisi pyöräilyn vähentymiseen (itsekin vähentäisin pyöräilyä radikaalisti) ja siten erilaisten elintasosairauksien lisääntymiseen, mikä taas takuulla maksaa yhteiskunnalle huomattavasti enemmän kuin harvinaiset pyöräonnettomuudet. Niinkuin tuolta Wikipediasta poimin, erään tutkijan mukaan nuo haitat ovat 20-kertaisia kypärän hyötyihin nähden.

Phocahispida: Ymmärrän pointtisi. Minulla on ehkä käynyt hyvä tuuri, kun 30-vuotisen elämäni aikana en ole saanut minkäänlaista haveria pyöräillessä, vaikka olen himopyöräilijä (kesäisin helposti yli 100 km viikossa, talvisinkin päivittäin väh. 5km, en omista autoa). Ja kotikaupunkini Oulu on Suomen ykköspyöräilykaupunki, jossa koen olevan tosi turvallista pyöräillä ja suurin osa ei käytä kypäriä. Helsingin ruuhkissa voisin sitä kypärää kaivatakin...

Yhdestä asiasta taidamme olla yhtä mieltä kaikki: pyöräily on kivaa, turvallista, terveellistä ja ekologista puuhaa ja siihen kannattaa kaikkia kannustaa! :) Peace!

zzoniaful

Tosi hienoja kypäriä ja tämä tuli juuri sopivasti, koska olen aloittelemassa pyöräilyä monen vuoden tauon jälkeen... :) Ehdottomasti hankin tuon 7 tai 10... 

Vierailija (Ei varmistettu)

Eiih, miks ton vesimelonikypärän pitää olla lasten kypärä! Haluun tollasen! :'----(

t. Saara

phocahispida

Vierailija: Kenties kypärän käytön osalta ajattelu muuttuu vähitellen samaan suuntaan kuin turvavöiden kanssa on käynyt. Kyllähän siinäkin meni kauan aikaa, että turvavöiden käytöstä tuli ennemminkin sääntö kuin poikkeus.

Castamere: Olen kyllä pro-pyöräily tyyppi eli siinä olet täysin oikeassa.
Ehkä meillä on täällä Keravan ghetossa vaan niin hulluja autokuskeja että kypärä tuntuu oikeasti hyvältä idealta...
:D

zzoniaful: Kiva jos löytyi ideoita

Vierailija (Saara): Hei  niitä saa ainakin Forumin Intersportista aikuisten koossakin. Kävin juuri sovittamassa eilen. ;) 

i am kitty i
i am kitty i

Ja vielä lopuksi tuotesuositus kaikille teille pelotetuille (eikä voi myöskään vedota enää siihen, että menee letti lyttyyn):

http://www.hovding.com

 

Pyöräilyiloa kaikille.

 

 

phocahispida

Tuo on niin hieno!
Oikeasti. Ei ironisen sarkastisesti tai mitään sellaista. ;)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.