Annanko vai enkö anna?
”Pidättäydy, jos haet vakavaa suhdetta. Voi olla parempi, ettet tällöin harrasta seksiä ensitapaamisella. Jos mielessäsi siintää peräti edustusrouvan rooli, ole pidättyväinen.”
Näin neuvoo Kauneus & Terveys -lehti naisia vuonna 2016. Ärsyynnyin lehden viimeisimmän numeron (12/2016) artikkelista Annanko vai enkö anna? niin paljon, että oli pakko kirjoittaa lukijapalautetta – jotain, mitä en ole ikinä aiemmin tehnyt. Luin lehteä muutaman ystäväni seurassa, ja me kaikki neljä allekirjoitimme palautteen, jossa luki muun muassa näin:
Se, että näin laajalevikkinen lehti pitää yllä epätasa-arvoisia sukupuolirooleja, ei mielestäni ole oikein. Juttu syyllistää naisia ja antaa varsinkin nuoremmille lukijoille kyseenalaisia neuvoja. – – Nykypäivänä eri sukupuolten välinen yhdenvertaisuus puhuttaa paljon, ja olisin odottanut jutulta tuoreempaa lähestymistapaa. Lisäksi juttu oli hyvin heteronormatiivisesti kirjoitettu.
Koko puhe antamisesta ja saamisesta tuntuu mielestäni vanhanaikaiselta ja vanhoja valtarakenteita ylläpitävältä. Miksi nainen antaa ja mies saa? Ystäväni siteerasi tästä puhuessamme ”jotain seiskaluokkalaista pissistyttöä”, joka oli tokaissut: ”mä en anna, mä otan.” Ihan hyvä huomio tuolta tytöltä! Eikö nainen voi olla yhtä lailla ottajana tai saajana kuin mieskin? Harrastaako moderni länsimainen nainen seksiä jostain muusta syystä kuin siitä, että haluaa sitä?
Kauneus & Terveys -lehden juttu kysyy aika ohjailevasti: ”Seksuaalisesti aktiivinen nainen ja hänen moraalinsa kyseenalaistetaan helposti. Onko se sinulle yhdentekevää? Haittaako, jos kollegat ja tuttavat arvioivat sinua tässä mielessä?” Harva on niin vahva ihminen, ettei oikeasti välittäisi siitä, mitä muut ajattelevat. Mutta kysymys itsessään on aika järjetön! Miksi ihmeessä kollegani arvioisivat minua sen perusteella, kuinka paljon harrastan seksiä? Miksi kollegani edes tietäisivät asiasta – ei kai työpaikalla yleensä puhuta siitä, kenen kanssa kukakin on maannut?
Juttu toteaa myös, että ”nainen menettää maineensa joka tapauksessa helpommin kuin panomies” ja ”voi olla, että annat sillä [seksin harrastamisella] kuitenkin huonon viestin itsestäsi”. Hohhoijaa. Saman lehden pääkirjoituksessa kerrotaan, kuinka lehden tekemän kyselytutkimuksen mukaan ”20-29-vuotiaat naiset ovat kaikkein huolestuneimpia. Heitä stressaa työ, raha, parisuhde, ihmissuhteet, seksi, ympäristö, ulkonäkö – kaikki.”. Ei ihmekään, että stressaa ja huolestuttaa, kun moderniksi luultukin media tuputtaa tällaista syyllistämistä naisille.
Teksti: Mirka, jonka mielessä siintävät onneksi muut roolit kuin edustusrouvana olo.