Aamuyö

Nukuin viime yön autossa, heräsin poliisin taskulampun valoon 02.00

(takana pidempi tarina, jonka selostan joskus myöhemmin)

Lyhyt tarinointi poliisien kanssa, hampaiden pesu, ja olin valmiina aamu meditaatioihini.

Aamun aikaiset tunnit ennen auringonnousua ovat hyvin erityisiä. Sattva-guna, eli hyvyyden laatu vaikuttaa silloin vahvasti. Erityisesti luonnon helmassa aikaiset aamutunnit luovat hyvät puitteet onnistuneelle mantra-(tai muulle)mietiskelylle.

 

Eräs bhakti-joogi puhuu usein termistä ”japa-zone”. Japa-zone tarkoittaa vahvasti läsnäolevaa mielentilaa jolloin mieli keskittyy toistettuun mantraan hyvin tarkkaavaisesti, mutta kevyesti, ilman suuria ponnisteluita. Tilaa jossa mieli ei murehdi menneitä tai suunnittele tulevia.

 

Mantrat eivät ole viime kädessä riippuvaisia mistään ulkoisesta, mutta sattvinen ympäristö ja ajankohta edesauttavat läsnäoloa, tai ”zoneen” -pääsyä.

 

Mutta keskitytään nyt aamuun, eikä mantra-meditaatioon.

Läsnäolo, hiljaiset äänet, pieni tuulenvire, lehtien havina. Nokkosten, maitohorsmien, koiranputkien, vuohenputkien, koivujen, tammien, lehmusten ja haapojen tuoksu pienen sateen jälkeen. Rauhassa liikkuvat jänikset, oravat, ketut, linnut. Pieni ripaus mystiikkaa. Heinäsirkkojen siritys. Meditoivat Krishna-bhaktat, näistä on aikaiset aamut tehty.

Hyvyyden laatua voi kuvailla erilaisin asioin, jollain tasolla, mutta ennenkaikkea se tulee kokea. Mutta tarvitsemme kiillotetun mielen linssin. Baarista laahustava päihteteissä oleva henkilö ei ole hyvyyden laadussa, ja vaikka hän kulkisi niityn halki aamuyöstä, ja vaikka hän arvostaisi luontoa, hänen henkinen hyötynsä kokemuksesta on hyvin vähäinen. Tai eläimet. Eläimet ovat tietynlaisessa harmoniassa luonnon kanssa, mutta ne ajattelevat koko ajan vatsansa täyttämistä. Kettu ajattelee jäniksen syömistä. Hän ei kirjoita runoutta ”Oodi tammelle aamuyöstä.”

Mutta jos joku harjoittaa mietiskelyä, tai haluaa kokeilla sitä, aikainen aamu on paras ajankohta. Aamuyö kesällä tuo vielä lisäbonuksia. 

Hyvin aikainen herääminen vaatii tietysti motivaatiota, totuttelua ja monia järjestelyitä. Mutta jos ottaa tavan herätä aikaisin ja mietiskellä, se on HYVIN palkitsevaa. Jos heräämme aina aikaisin, mielemme tottuu tähän, ja vähitellen kiintyyn tähän harjoitukseen

Mielemme vaikuttuu aamun sattva-gunasta ja se vaikuttaa mielentilaamme koko loppupäiväksi.

 

Muutamia pointteja:

– ayurvedan mukaan tunnit ennen keskiyötä lataavat kehoamme ja mieltämme tuplateholla suhteessa tunteihin keskiyön jälkeen. Asia on melko helppo oivaltaa. Nukkuminen 21-03  tuo paljon latautuneemman olon kuin nukkuminen 00-06.

-vilpoisa suihku aamulla on yleinen joogien tapa. Vilpoinen suihku puhdistaa ulkokuoremme ohella myös mielemme.

-kun nousee ylös unilta, kannattaa todella nousta ylös. Snoozen käyttäminen 5 kertaa ja pyöriminen hämärän rajamailla 1-2h ajan tuo usein sekavan mielentilan.

-kaikkein vaikeinta ja samalla aikaisen heräämisen kannalta tärkeintä on päästä aikaisin nukkumaan. Itselleni aikainen on viim 21.00

 

t mrd

 

 

 

 

hyvinvointi mieli syvallista ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *