Viisi vinkkiä viettää viikonloppu Brysselissä

E6634_aukio – Kopio.jpg

Politiikan ja Eu:n keskittymäksi muodostunut Bryssel ei taatusti ole romantiikan top of mind viikonlopun viettoon, mutta tiedättehän; ruuhkavuodet, lastenhoito, lasten harrastukset, työ ja muut kuviot sanelevat monesti matkakohteen. Varsinkin kun aika ja raha ovat rajana.

Ennakko-oletuksista huolimatta Bryssel ylitti odotukset moninkertaisesti. Kaupnki tarjoaa varsin oivallisen kattauksen viikonlopuksi ja posliinihääpäivän viettoon. Historialliset ja kruusatut rakennukset, sievät kujat ja kadut, suloiset suklaapuodit, hyvää ruokaa ja olutta. Mitähän sitä muuta kaipaa, paitsi tietysti hyvän sään. Onneksi helle helli vielä syyskuussa.
 

1. Vohvelit ja suklaa

Vohveleita lisukkeineen oli myynnissä joka kadunkulmassa. Vohveleiden myynti on keskittynyt kojuihin eikä perinteistä vohvelikahvilaa kannata etsiskellä. Makea ähky vohveleissa on taattu, mutta valitettavasti visuaalinen anti oli parempi elämys kuin maku itsessään. 
Belgialainen suklaa on käsite, ja suklaata eri muodoissaan löytyy varmasti vuoden jokaiselle päivälle. Suklaapuodeissa oli mahdollista nauttia latte tai espresso tai jopa brunssi. Tuliaisiksi tuodut sievät suklaalaatikot olivat menestys.
IMG_6596.jpg

IMG_6716.JPG

2. Ruoka

Bryssel on kansainvälisten keittiöiden sulatusuuni. Belgiassa on taatusti tarjolla jokaiseen makuun jotakin aasialaisesta etiopialaiseen keittiöön. Yllättäen kalaruuat, erityisesti simpukat ja  äyriäiset ovat laadukkaita, hyviä ja suosittuja Belgiassa. Kalaruista joutuu pulittamaan, mutta lounaalla voi pihistää ja nauttia ranskalaisista eli fritjes, joita nautitaan runsaan majoneesin ja olueen kera. Hyvä knoppitieto on, että ranskalaiset eivät ole kotoisin Ranskasta vaan Belgiasta 🙂

IMG_6598.JPG

3. Sarjakuvamuseo

Mikä onkaan hellyttävämpää kuin sukeltaa lapsuusajan muistoihin sarjakuvia muistellessa. Belgia on monen suositun sarjakuvahahmon kotimaa. Oma lapsuuden lemppari oli ehdottomasti Smurffit ja smurffaus iskee edelleen omaan huumoriin.

IMG_6608.JPG

IMG_6621.JPG

Lucky Luken luoja Morris (Maurice de Bevere) oli kotoisin Belgiasta, mutta myöhemmin sarjaa kirjoitti ranskalainen René Goscinny

IMG_6655.JPG

Tintti ei ollut lapsuusajan suosikki, mutta on puhutellut enemmän aikuisiällä. Hergé (Georges Prosper Remi)tarina oli kiinnostava alusta loppuun ja koira Milou ehdoton suosikkini. 

Vierailumme aikana kaupungissa oli meneillään sarjakuvafestivaali, joka näkyi monin tavoin mm. kulkueena, jota johdatti isot sarjakuvahahmot. Sarjakuvat esiintyvät rakennuksissa myös muraaleina ja keskustan kioskeista on saatavilla kartta, johon on merkattu keskeisimmät teokset. Jos innostuit, kannattaa tutustua Kohteena maailma – blogikirjoitukseen Brysselistä 

IMG_6647.jpg

IMG_6646.jpg

IMG_6642.JPG

Sarjakuvamuseon osoite ja aukioloajat
ComicStripCenter

4. Vanha kaupunki

Brysselin vanha kaupunki kätkee sisäänsä kauneinta keskiaikaista arkkitehtuuria. Grand Place eli keskusaukio on Unescon maailmanperintökohde. Aukiolla on kojuja, käsityöläisiä, esiintyjiä ja erityisesti ihastuttava joulun aikaan. Aukiota ympäröivät pienet mukulakivin päällystetyt kujat suklaapuoteineen. 

Taitavammaltakin suunnistajalta menee hetki hahmottaa kadut ja kujat. Google-kartta saattaa johdattaa oikopolkua pidemmän reitin.  Suosittelenkin käyttämään turistikarttaa Googlen sijaan. Hop On Hop Off – kartat ovat parhaita. Niissä parhaat turistipaikat on spotattu jo valmiiksi.

IMG_6620.JPG

 

 

IMG_6609.jpg

Manneken Pis  on turistien must stop. Patsas on vain 60 cm korkea ja symbolisoi henkistä vapautta. Pystin garderobiin kuuluu 900 asua ja tällä kertaa herralla oli päällään Matadorin asu. Mannekenin historia sinällään on mielenkiintoinen ja tärkeä status paikallisille.

IMG_6602.JPG

 

Atomium rakennettiin Brysselin vuoden 1958 maailmannäyttelyä varten. Arkkitehtuurisesti monumentti on kiehtova ja maisemat monumentin sisältä yli Brysselin ovat häikäiseviä. Atoniumissa on vaihtuvia ja pysyviä näyttelyitä ja sukellus vuoden -58 arkeen mielenkiintoista. Erittäin kiehtovaksi koin tarinat maailman näyttelyä varten palkatusta ”Messuemännistä” ja heidän roolistaan. Ehdottomasti vierailun arvoinen.

IMG_6694.JPG

IMG_6681.JPG

 

IMG_6683.JPGAtomiumin virallinen sivu>>

 

5. Olut

Belgialainen olut jo yksistään  on riittävä syy matkustaa Brysseliin tai Belgiaan. Panimovierailut, maistelusessiot tai omaehtoinen maistelu, näitä löytyy jokaiselle jotakin.

 

IMG_6601.JPG

 

 
 
 
 

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *