Viikon järisyttävin self-help-lehtijuttupalkinto menee…

ite puin

Tälle jutulle: "Mies, tässä naisten lempikohteliaisuudet". Kiitos, Iltalehti. Tai kuten nykypäivänä hemmetin usein, Iltalehden suomentaja ja Daily Mail. Olkoonkin vasta tiistai, tästä ei mennä enää ylemmäs. Tai alemmas, en edes osaa päättää.

"Neljä kymmenestä naisesta ilahtui suuresti myös silloin, kun joku kehui heidän hymyään. Muita mukavia asioita sanoa ovat tutkimuksen mukaan: tuoksut hyvältä, sinulla on kauniit hiukset, tuo asu todella sopii sinulle, tuo väri todella sopii sinulle, pidän siitä mitä sinulla on päälläsi, silmäsi ovat kauniit, näytät hoikalta ja näytät upealta."

"Tutkimuksessa havaittiin myös se, mitä naiselle ei missään nimessä kannata sanoa. Niitä lauseita ovat: näytät väsyneeltä, olet hiukan nuutuneen näköinen, olet ok, oletko saanut hiukan lisää painoa, olet aivan kuten äitisi, et näytä niin pahalta kuin ajattelin, et ole yhtä tyhmä miltä näytät, et näytä niin väsyneeltä tänään, sinulla on suuret piirteet ja olet aika iso, etkö olekin?"

Massiivisen "NO IHANKO TOTTA" -huudahduksen, sekä suoraan englanninkielisistä ilmaisutyyleistä käännetyistä lausahduksista (lähes) toivuttuani ajattelin nillittää vähän lisää.- Jos ei ole mitään kehuttavaa, pitääkö kehua väkisin (tai mikset säästäisi vaivaa, ja parantaisi suhdettasi vain lähettämällä siipallesi linkin tuohon postaukseen, ei tarvitse edes opetella ulkoa noita laineja)? Ja jos elämän nainen ei oikeasti herätä mitään itsekeksittyä positiivista kommenttia (vaan ne pitää luntata lehdestä) kannattaisiko myös harkita suhteen tulevaisuutta?

- "Oletko laihtunut" tyhjänpäiväisenä kohteliaisuutena? Eikö se ole vähän sama kuin sanoisi, kas, oletko kasvanut neljä senttiä pituutta sitten eilisen?

- Argh.

"Naisilla on monia komplekseja ja siksi he kaipaavat vakuuttelua, että ovat kauniita ja kelpaava, kertoo tutkimuksen tiedottaja."

Maailmassa ei vaan ole riittävästi kirosanoja.

Kommentit

Agatha (Ei varmistettu)

Ja paljonkohan rahoitusta tällaisen "tutkimuksen" tekemiseen on taas mahdettu saaada...

tiiti
ite puin

Hah, mietin ihan samaa, kuka hullu rahoittaa tuollaisen :D Joku semmoinen Itsestäänselvyyksien ja ilmeisen tutkimuskeskus, ehkäpä. Pääsisköhän sinne töihin. Voisi tehdä tutkimuksia, joissa selviää, että "ihmiset pitävät enemmän hyvästä ruuasta kuin pahasta" tai "4/5 testihenkilöstä koki, että potku otsaan sattui erittäin paljon, loput eivät jostain syystä kyenneet vastaamaan".

Ja empiirisen aineiston on kerännyt jostain_syystä_vieläkin_äitinsä_kanssa _asuva Jorma-Uolevi 48-v? Ihmettelen, jos jutun kirjoittajalla ei ole käynnissä oleva ammatinvalintapohjainen eksistentiaalinen kriisi, aikaansa voi tuskin paljon turhemmin käyttää.

Agatha (Ei varmistettu)

Joo, toi 'Itsestäänselvyyksien ja ilmeisen tutkimuskeskus' kuulostas aika rennolta työpaikalta, pitäs varmaan laittaa hakemus vetämään.

Vierailija (Ei varmistettu)

"Jos ei ole mitään kehuttavaa, pitääkö kehua väkisin"

No anteeksi vaan neropatti, englanninkielisten maiden kulttuuriin kuuluu sanoa muille ihmisille kohteliaisuuksia vaikka oikeasti ei olisikaan sitä mieltä.

tiiti
ite puin

Avoimesti salaa, haha voi olla, siitähän jää aikaa tehdä kyselytutkimuksia, kun äiti pyykkää ja tiskaa :D

Agatha, voisi luulla, että paineet tulevat juurikin siitä, ettei tutkimuksissa vahingossakaan selviä mitään uutta tietoa sisältävää :D

Viimeisin Vierailija, niin, sää taidat olla sieltä Itsestäänselvyyksien laitokselta itsekin? Mutta nyt, kun pääsit muiden sivistämisessä oivaan vauhtiin, selitätkö vielä, miten kommenttisi liittyy tähän juttuun, jossa puolestaan hihitellään suomalaisille pareille ja suomeksi annetulle parisuhdeohjeistukselle?

Vierailija (Ei varmistettu)

"Naisilla on monia komplekseja ja siksi he kaipaavat vakuuttelua, että ovat kauniita ja kelpaava, kertoo tutkimuksen tiedottaja."

Sinä, joka selität epävarmaa, epäloogista, asennevammaista tai ylidramaattista käytöstäsi sukupuolesi avulla: Naisilla ei ole komplekseja, sinulla on. Sinun kompleksisi. Sinun oma, henkilökohtainen ongelmasi. Naiset eivät ole sinun vertaistukiryhmäsi. Sinun ja kaltaistesi asennevammaisten mulkkujen takia myös minulla oletetaan olevan sellaisia komplekseja, joita minulla ei ole. Olemassaolosi haittaa elämääni ja toivon, että menet pois.

Vierailija (Ei varmistettu)

En kyllä ymmärrä miksi pitää kehua väkisin? Jos ei ole mitään kehuttavaa niin ei kannata kehua. Ja itse kyllä loukkaantuisin jos joku kysyisi että olenko laihtunut. Johtuen siitä että olen hoikka ja olen aina ollut eikä laihtuminen todellakaan kuulu tavoitteisiini.

tiiti
ite puin

Eka Vierailija, loistavasti rantattu :D Melkoinen maailmankuva tuon lauseen sanojalla, kyllä. Lapsenuskoisesti olen sitä mieltä, että tyyppi on vähemmistössä mielipiteineen.

Toka Vierailija, kai se on joissain kulttuureissa semmoinen merkityksetön hei-sanan jatke, semmoinen "heyhowareyouyoulooknice", joka ei tarkoita sen enempää kuin suomeksi "moro" ja vastauksesi ei odoteta muuta kuin sama "moro"-litaniaa takaisin. Suomalaiseen kulttuuriin tommoinen väkisinkehuminen ei oikein munkaan mielestä kuuluu, meillä kulttuurissa taitaa ennemmin olla tietynlainen (ja välillä ehkä raivostuttavakin) rehellisyys :D Mutta siis mun mielestä, jos tahtoo oikeasti toista kehumalla ilahduttaa, tuskin se nyt niiiiiin vaikeaa on keksiä joku kohteliaisuus, jota oikeasti tarkoittaa.

Tätsy (Ei varmistettu)

Kyllä minusta suomalaisetkin saisivat opetella hieman kohteliaammiksi. Ei niin, että kehutaan sitä, missä ei mitään kehumista ole, vaan niin, että huomioidaan lähimmäiset positiivisesti. Voi kehua vaikka kampausta, puseroa, korua tai kenkiä - ainakin nainen toiselle naiselle. En ole varma, menisikö vastaava teksti miehen sanomana tiukkapipoisimmilla seksuaalisen ahdistelun piikkiin.

Tuosta "Oletko laihtunut?" -lauseesta tuli mieleen turkkilainen ravintolanpitäjä, joka sauna paukautti minulle: "Sinä olet lihonut." En tiedä, eikö hän pitänyt minua sen arvoisena, että minulle olisi pitänyt olla kohtelias, vai voiko Turkissa noin vain pamauttaa tuollaisen lauseen vieraalle ihmiselle. Joka tapauksessa sanoin hänelle, ettei naiselle koskaan, ikinä, missään tilanteessa sanota, että hän on lihonut. Vaikka se olisi tottakin. Sitä vain ei saa sanoa. Piste.

Paitsi tietysti sellaisessa äärimmäisen harvinaisessa tapauksessa, että kyseinen nainen olisi tieten tahtoen pyrkinyt pyöristymään.

Tuulee tuulee

Tätsy, en tiedä miten on Turkissa, mutta monissa maissa pieni pyöristyminen on itse asiassa suotavaa ja siitä mainitseminen siis kehu! Ja sitten taas toisissa paikoissa, esimerkiksi useissa Etelä-Amerikan maissa, ulkonäöstä ylipäänsä puhutaan paljon suoremmin ja enemmän kuin Suomessa. Toisesta kulttuuritaustasta tulevan sanomisten syvempiä merkityksiä on siksi joskus vaikeaa arvailla, kun niitä ei voi tulkita täysin samalla logiikalla kuin toisen suomalaisen. :) Mutta varmaan ihan hyvä että vähän ojensit, oppi ehkä että tällaisia kommentteja ei nyt varmaan sitten kannata viljellä. :D

Tätsy (Ei varmistettu)

Jäi edellisestä viestistäni kertomatta, että kyseinen ravintola oli Suomessa ja kyseinen turkkilainen asunut täällä varmaan 15 vuotta, joten kyllä hänen olisi luullut suomalaisia tapoja hiukan tuntevan.

Kyseessä oli työpaikkani lähikuppila, jossa usein käytiin aika tulisiakin keskusteluita henkilökunnan ja asiakkaiden kesken mm. naisten asemasta islaminuskoisissa maissa tai Turkin mahdollisesta EU-jäsenyydestä. Minä en näihin keskusteluihin osallistunut, mutta tuosta lihomiskommentista taisin sanoa: "Tiesitkö, että tuo on suurin piirtein epäkohteliainta, mitä naiselle voi sanoa?"

Tuulee tuulee

Joo, no suomalaisen lounaskahvilan pitäjän ehkä tosiaan kannattaa tuo tiedostaa. :D

Mä oon kyllä usein miettinyt sitäkin, miksi "sä oot laihtunut"-kommenttia voi viljellä miten vaan (no kai siksi että suurin osa naisista pitää sitä kehuna, eli oikeestaan mun kysymys varmaan on että miksi suurin osa naisista haluaa tällaista kuulla). Itse en nimittäin halua saada keneltäkään muulta kuin ehkä puolisoltani, perheeltäni tai erittäin läheisiltä ystäviltäni vartalooni tai etenkään sen muutoksiin liittyviä kommentteja.

Jos joku tuttava mulle sanoo että ootpas laihtunut sitten viime näkemän, niin tulee vaan hölmö olo, vaikka kaveri varmasti tarkoittaa hyvää. Ai oon laihtunut? Onko se hyvä vai huono? Olinko aiemmin pulska? Näytänkö nyt sitten hyvältä? Kuinka tarkasti ylipäänsä analysoit mun kroppaa aina kun tavataan? Miltä mun tissit näyttää, entä onko reisissä selluliittia tai onko kasvojen iho nyt parempi kuin ennen? Mulle "olet laihtunut" tuntuu jotenkin ihan yhtä tunkeilevalta kuin "oot lihonut". :)

Tätsy (Ei varmistettu)

Laihtumisen kommentointia on pohtinut blogissaan myös Pöperöproffa eli Patrik Borg. Laihtuminen kun ei aina välttämättä ole onnittelujen arvoinen asia, vaikka nykyisessä asenneilmastossa tuntuu välillä, että nainen saa olla vaikka raivopäinen sarjamurhaaja mieluummin kuin hiukankaan tukeva.

http://patrikborg.blogspot.fi/2011/09/kannattaako-laihtumisesta-kehua.html

Kommentoi