Miten minä kiinnostuin hyvinvoinnista?

Helou!

Tänään mä ajattelin kertoa teille vähän mun taustoja liikuntaan ja hyvinvointiin liittyen. Aloitetaan ihan sieltä lapsuuden ajoista lähtien aikalailla tähän hetkeen ja näihin fiiliksiin mitä mulla on juuri nyt.

Mistä kaikki alkoi?

Mä oon ollut lapsesta asti hieman pyöreä ja oon tykännyt syödä kaikkea makeaa ja hyvää. Oon kuitenkin aina jollain tasolla liikkunut; oon pelannut futista, käynyt yleisurheilukoulussa ja sitä kautta harrastanut yleisurheilua sitten hieman enemmänkin. Yläasteikäisenä siirryin jumppiin ja lenkkeilyyn ja kävin satunnaisesti kotipaikkani kuntosalilla, ehkä hieman ”väkisin”. Ammattikoulun ensimmäisenä vuotena (2014) innostuin käymään pari kertaa viikossa asuntolan yhteisellä vuorolla kuntosalilla, jolla oli ihan ohjaaja joka minulle suunnitteli kuntosaliohjelman, jota sitten siellä puuskutin menemään, säännöllisen epäsäännöllisesti.

1

Jossain vaiheessa sitten nämä kuntosalikäynnit alkoivat harvenemaan (syynä todennäköisesti oli se, ettei yksin huvittanut ja kuntosalivuorot eivät aina omaan arkeen sopineet) ja jäivät sitten hetkeksi pois. Kuitenkin eräs kaverini sai minut houkuteltua eräälle ihan oikealle kuntosalille ja siellä sitten aloin käymään hieman useammin.

Kuitenkin lopullinen potku, muutos ja järjestys tapahtui vuonna 2017, kun sain osallistua blogin kautta (silloisen) Your Choice Valmennuksen 10 viikon mittaiseen hyvinvointivalmennukseen. Sain minulle räätälöidyn kuntosaliohjelman, laajat materiaalit liittyen hyvinvoinnin eri osa-alueisiin ja joka viikkoisen ”missä mennään”- hetken. Tuon 10 viikon aikana oivalsin itsestäni paljon, aloin pikkuhiljaa löytämään rutiineja liikunnan ja ruokavalion suhteen ja ihan oikeasti, innostuin ja kiinnostuin pitämään huolta itsestäni, kokonaisvaltaisesti.

3

Tuona vuonna 2017  mä pudotin todella nätisti kiloja (paria sataa grammaa vailla 20kg) ja senttejä vielä hieman reilummin. Mä kehityin treenaamisessa todella paljon, kiinnitin huomiota ruokailurytmiin ja siihen mitä mä syön.

Entäs nyt?

Eka ajatus oli, että mä kirjoitan tähän ”entäs nyt”- kohtaan pitkän litanian marmatusta itselleni, kuinka kaikki pudotetut kilot ovat tulleet takaisin, kuinka ruokarytmi on hieman vinksallaan ja kuinka en treenaakkaan enää 4x viikossa ynnä muuta solvaavaa.

Vuosi 2018 oli todella haastava mulle itselleni, paloin kyseisen vuoden alkukeväänä vaikeasti loppuun ja vasta tämän vuoden kesällä olen tuntenut, kuinka oma jaksaminen alkaa pikkuhiljaa olemaan kondiksessa. Mun elämäntilanne on ollut vuodesta 2017 lähtien joka vuosi erilainen, joko liittyen töihin/työttömyyteen, asumiskuvioihin ja omaan henkilökohtaiseen oloon ja vointiin.

14

Mutta nyt tämän kuluneen vuoden aikana, kun liikkuminen on taas alkanut enemmän maistumaan, ruokarytmi- ja valio säännöllistymään, niin on huomannut todella vahvasti sen eron, mikä on kun liikkuu, syö hyvin ja etenkin kiinnittää huomiota lepoon ja palautumiseen. Myös mun oma ajatusmaailma hyvinvoinnin suhteen on muuttunut aika paljon tuosta haastavammasta ajasta. Oon oppinut että kaikki ei ole ihan niin mustavalkoista, vaikka niin joku enemmän tai vähemmän asiasta tietävä kivenkovaa väittää. Ja siinä samalla oon löytänyt itselle sopivia tapoja syödä, liikkua ja palautua.

Tänä vuonna olen salilla käynyt 3-4x viikossa, ja se on ollut mulle aika jees määrä. Siihen kylkeen oon aika paljon käynyt kävelemässä pokemonien perässä ja muutenkin hyötyliikunta on ollut kova sana. Oon myös ollut todella paljon armollisempi itselleni; jos mua oikeasti väsyttää ja olo on nuupahtanut, niin oon sitten sen päivän/illan ottanut enemmän levon kannalta, kuin mennyt salille rehkimään ”puolikuntoisena”.

Miten tulevaisuudessa?

Mä todellakin toivon, että kykenisin kehittämään itseäni hyvinvoinnin eri osa-alueilla. Kehittää omaa fyysistä kuntoa, oppia huomioimaan omaa palautumista lisää, huolehtia kehonhuollosta lisää ja muutenkin oppia käsittelemään omaa hyvinvointia vielä enemmän ja monialaisemmin. Haluan oppia lisää, niin muilta henkilöiltä kuin ihan kirjoista kuin blogeista. Haluan oppia ja kehittää uusia taitoja (mm. käsilläseisonta, leuanveto, silta, oikeaoppinen juoksutekniikka, liikeratojen hiominen, liikkuvuus..) sekä rikkoa uusia enkkoja painojen kanssa. Haluaisin myös opetella mindfulnesin jaloa taitoa sekä panostaa uniergonomiaan hieman enemmän.

Hyvinvointi on mulle todella monialainen ja tärkeä asia sekä mulla olisi siitä paljon sanottavaa. Uskon, että tämä ei todellakaan ole blogin historian viimeinen hyvnvointiin liittyvä teksti.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *