Kelpo kalapiiras
Vaikkei tämä mikään ruokablogi olekaan, yksi suosituimpia postauksiani tuntuu olevan maailman parhaan sienipiirakan ohje. Sinne tipahtelee säännöllisesti kommentteja kiitollisilta leipureilta ja niitä on kovin hauska lukea, kiitos siitä!
Viikonlopun kahvikekkereille pyöräytin taas suolaista pöytään. Koska piiras tuli tuhottua viimeistä murua myöten, uskallan jakaa ohjeen täälläkin.
Kylmäsavulohi-katkarapupiiras
Pohja:
150 g voita
3 dl jauhoja (itse laitoin puolet vehnää ja puolet ruista)
1/4 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
Täyte:
150 g kylmäsavulohta
pieni pussi kuorittuja katkarapuja
noin puolikas purjo
1 prk ranskankermaa
3 kananmunaa
puolikkaan sitruunan mehu
tilliä (tuoretta tai kuivattua)
suolaa, pippuria
juustoraastetta
Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi, lisää suola ja vesi ja sekoita tasaiseksi. Taputtele jauhojen avulla (pyöreään) piirakkavuokaan. (Voit halutessasi esipaistaa pohjaa 200 asteessa noin kymmenen minuuttia. Minä en nyt paistanut, ja olisi ehkä pitänyt.)
Valmista täyte: sulata katkaravut, silppua lohi pieniksi suikaleiksi ja purjo ohuiksi renkaiksi, sekoita keskenään ja kippaa pohjan päälle. Vatkaa munat, ranskankerma, sitruunamehu ja mausteet tasaiseksi seokseksi ja kaada täytteen päälle. Ripsauta päälle juustoraastetta ja paista noin puolisen tuntia 200 asteessa.
Suolan kanssa kannattaa olla tarkkana, koska lohessa sitä on jo runsaasti itsessään. Toisaalta, janottaapahan sitten enemmän.
Muita leipomiseen liittyviä huomioita viikonlopulta: jos teet keksipohjaista juustokakkua, hyödynnä ihmeessä kaapinpohjalle piiloutuneet joulupiparit. Niistä saa huomattavasti maukkaamman pohjan kuin perusdigestivestä, eikä niistä ennakkoluuloista huolimatta synny erityisen hyökkäävää joulufiilistä. Siis siihen kakkuun, tai muutenkaan.
(Pipari, tirsk!)