Sitä niittää, mitä kylvää…
…on muuten paskapuhetta, ainakin mitä tulee puutarhahommiin.
Minäkin kylvin keväällä pussillisen lehtikaalinsiemeniä, silmissäni kaikki ne instagram-uskottavat herkut aina kalesipseistä vihersmuutsieisiin.
Lopputulos: joku saatanan ötökkälauma tuli ja söi koko sadon. Pureskeli reikiä täyteen joka ikisen kaalinlehden.
Kiva kiitti moi.
Tomaatteja sen sijaan näyttäisi tulevan reippaasti, jos vaan ehtivät kypsyä ennen jääkauden alkua. Ja jos ei jaksa vetää kaksin käsin tuoretta tomaattia, kätevä tapa hyödyntää sato on paahtaa punaposket. Halkaise tomaatit, lado uunipannulle leikkuupinta ylöspäin. Ripsuta päälle suolaa, sokeria, pippuria ja mieluisia yrttejä. Miksei balsamiviinietikkakin kävisi tähän. Lopuksi pirskota päälle reilusti hyvää öljyä ja hujauta uuniin noin tunniksi, 180 astetta. Säilytä viileässä ja nauti leivänpäällisenä, salaatissa tai lisukkeena ihan minkä kanssa vaan.
Tomaattipuskia roplatessa kasvihuoneen lattialle tipahteli myös muutama vihreä raakile, heitin nekin pannulle mukaan ja menevät kypsien seassa ihan täydestä kuin väärä raha.
Samat lehtikaalipaskiaisettuholaiset järsivät koloja myös pavunlehtiin, mutta onneksi kasvi ei ollut siitä moksiskaan vaan on puskenut terhakoita palkoja ruokapöytäni iloksi. Ihanan kevyen kasvisruoan saa ryöppäämällä kokonaisia papupalkoja pari minuuttia kiehuvassa vedessä. Sitten kiepautetaan kolme palkoa pekonitakin sisään, käristetään grillissä ja avot. Myös sokeriherneet ovat ihana lisuke vaikka grilliruoalle: palot pariksi minuutiksi kiehuvaan veteen, vesi pois ja nyrkillinen nokare voita perään. Aissaatana.
Myös kesäkurpitsajumala on ollut enemmän kuin suosiollinen. Olen yrittänyt ujuttaa summer pumpkinia vähän joka ruokaan ja pakottanut naapuritkin mukaan talkoisiin. Oksennuslammikkoa muistuttavat kesäkurpitsapihvit ovat muunnelma tästä Gordon Ramseyn reseptistä, pinjansiemenien asemesta käytin auringonkukansiemeniä ja paistoin pihvit uunissa, koska riittävästi huonoja kokemuksia löysän kasvispihvitaikinan ja paistinpannun yhdistämisestä. Vittusaatanaperkele. Fetajuusto on erinomainen kumppani kesäkurpitsalle ja oikeastaan ihan mille tahansa. Lempparini on Apetinan palajuusto, koska valmiiksi kuutioitu feta on harvoin mistään kotoisin. (Paitsi yrttiöljyssä marinoidut X-tra salaattijuustokuutiot, joita pitäisi myydä kuluttajillekin viiden kilon ämpärissä.)
Lopuksi haluan jakaa kanssanne tämän käsittämättömän helpon ja ihanan herkkuohjeen. Törmäsin Tallinnassa paikallisessa ruokakaupassa Maiasmokkin suklaapäällysteisiin karviaisiin ja tajusin heti, että tätä ideaa pitää kokeilla myös kotipihan puskan antimista.
JA NIMITTÄIN TOIMII.
Dippaa karviaisia sulatettuun suklaaseen, anna jähmettyä kylmässä ja NAUTI. Tarjoa kaverillekin jos raaskit ja kerää kehut. Halutessasi voit käyttää ihmeitätekevää raakasuklaata ja tehdä näistä superfoodia, mutta minä en ole niin hyvä ihminen vaan käytin Pandan tummaa suklaata.
Onko siellä ruudun takana mielessä jotain lyömättömiä reseptivinkkejä sadonkorjuun antimista? Antaa tulla.