Hitunen kouluruokailusta ja oodi makkarakastikkeelle

Paniikki keittiössä-palstan Lisbet kokkaili kyökissään lapsuusvuosien kouluruokalempparia eli makaroonilaatikkoa. Liikutuksen pala nousi välittömästi kurkkuun: oi, se oli kyllä hyvää. Ja tietenkin ketsupilla ja porkkanaraasteella. 

Ruokailu oli minusta aina koulupäivän paras hetki, enkä pysty mitenkään samaistumaan heihin jotka vielä aikuisiälläkin kokevat itsensä koululounaan ikuisesti traumatisoimiksi. Siis häh? Suurin osa ruuasta kun oli vähintäänkin syötävää, valtaosa jopa herkkua. 

Ja se kanaviillokki mustaherukkahillolla ja riisillä. Voi luoja miten hyvää. Olen yrittänyt tehdä sitä itse, mutta en ole päässyt lähellekään yhtä maukasta tulosta kuin keittolan tädit aikanaan. Niisk. Hyviä kanaviillokkireseptejä otetaan siis ilolla vastaan. 

Sen sijaan makkarakastike on ruoka, joka onnistuu aina. Se on myös erinomainen lohturuoka juuri niihin päiviin, kun kaikki menee päin helvettiä ja sitä kaipaa edes jotakin lempeää tuulahdusta, merkkiä siitä että kyllä ne asiat siitä vielä suttaantuu. Kun linttaa haarukalla keitettyjä perunoita lautaselle ja kippaa kauhallisen makkarasoossia päälle, voi suorastaan kuulla kuinka palaset universumissa loksahtelevat kohdalleen. Klik ja tiks.

Koulun makkarakastike oli ihan kelvollista, mutta melko mautonta tähän verrattuna. Valkosipuli ja siirappi ovat nimittäin tämän soossin juttu.

img_6533_1024x721.jpg

SE KAIKKEIN PARAS MAKKARAKASTIKE

  • lenkkiä tai muuta makkaraa
  • voita tai öljyä
  • valkosipulia
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • n. 5 dl vettä
  • soijakastiketta, ketsuppia ja sinappia
  • pippuria ja muita mausteita maun mukaan
  • siirappia (tai hunajaa, sokerikin käy hätätilassa)

Pilko makkarat mieleisiksi paloiksi ja ruskista kevyesti kuumassa pannussa rasvan kera. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, pyörittele hetki, lisää jauhot ja sekoita taas, varo polttamasta koko hoitoa. Lisää vesi, soijaa, ketsua ja sinappia ja anna porista miedolla lämmöllä ainakin kymmenen minuuttia. Tarkkaile soossin koostumusta: jos tuntuu liian paksulta, lisää loraus vettä. Rouhi sekaan pippuria ja muita mausteita, jos siltä tuntuu. Pyöristä lopuksi maku lorauksella siirappia tai muuta imelää. 

Tarjoile joko keitettyjen perunoiden tai pottumuussin kanssa. Itse haluan ehdottomasti kylkeen myös puolukkasurvosta, se vaan jotenkin sopii tähän. 

Mikä on sinun suosikkilohturuokasi?

 

suhteet oma-elama ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.