Kuka elämääsi ohjaa?

Itse Minna Mänttäri

Koko ajan on flunssa. Sitä urheilulääkäri Pippa Laukka kuulee usein vastaanotollaan. Ja sitä, että väsyttää.

Moni toivoo täsmälääkkeitä, jotka poistaisivat vaivat heti. Mutta Laukka alkaakin kysellä yllättäviä: Kuka ohjaa elämääsi? Tuntuuko, että tunnet itsesi? Tiedätkö, mihin olet elämässäsi menossa?

Jo ennestään kilometrin pituiselle inspiroivien ja viisaiden naisten listalleni napsahti tänään yksi nimi lisää, kun luin Hesarin jutun Pippa Laukasta. Haastattelu sai toivomaan, että kaikki maailman lääkärit olisivat samanlaisia kuin hän. 

Kuka olet ja mitä haluat tehdä? Kysymys, joka kuulostaa yksinkertaiselta mutta on kaikkea muuta. Oikeastaan se on ihan hemmetin pelottava kysymys, koska siitä riippuu kaikki. Ja pelottavat kysymykset on monesti helpointa jättää kokonaan kysymättä.

Tai no, helpointa ja helpointa. Jos asiaa ei selvitä itselleen, se kyllä jää nahan alle asumaan ja ilmoittelee säännöllisesti olemassaolostaan. Joko unettomuutena, väsymyksenä, flunssakierteenä, masennuksena, ahdistuksena, syömishäiriönä, mitänäitänyton. Moninaisissa muodoissaan se huutelee ja yrittää saada ihmisen tajuamaan, että jotain tarttis tehrä

Osa onneksi tekeekin, hakee apua. Ryhtyy etsimään vastauksia niihin kaikkein kivuliaimpiin kysymyksiin. Nöyrtyy ja ymmärtää, että joskus on kahlattava paskatunkion läpi päästäkseen sinne unelmien piknikpaikalle. (Ja silti voi olla, että sadekuuro yllättää juuri kun on saanut perunasalaatit lautaselle.) 

Mutta osa jää kierimään omaan ahdistukseensa. Voi olla, että heidän kohdalleen ei osu sellaista lääkäriä tai ketään muutakaan, joka kysyisi oikeat kysymykset. Tai sitten kysyy, mutta niihin ei halua vastata. Pahaan oloon on jo niin tottunut, että se alkaa tuntua turvalliselta. Ehkä uhrin osa tuntuu turvalliselta ja tieto siitä, että muutos tulee sattumaan vielä enemmän kuin mikään nyt, pelottaa maailman eniten.

Niin paljon, ettei halua edes yrittää. 

Ymmärrän hyvin sen tunteen, mutta silti se on minusta ihan hirvittävän surullista. Kun meillä ei ole kuin tämä yksi elämä. 

Kuka sinun elämääsi ohjaa? Oletko kuskinpukilla vai torkutko pelkääjän paikalla? Paahdatko menemään pitkin maantietä satanen lasissa vai ehditko pysähtyä munkkikahville ja katselemaan maisemia? Valitsitko itse reittisi vai antoiko joku valmiit ajo-ohjeet käteen? 

Kenen ääni kuuluu navigaattorista?

Kommentit

Pax
Liikehdintää

Pahaan oloon on jo niin tottunut, että se alkaa tuntua turvalliselta. Ehkä uhrin osa tuntuu turvalliselta ja tieto siitä, että muutos tulee sattumaan vielä enemmän kuin mikään nyt, pelottaa maailman eniten.

Muutoksen keskellä iloitsen sanoistasi ja odotan sitä unelmapiknikkiä. Enkä pelkää sadekuuroja. Kiitos!

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Kiitos Pax! Sadetakki mukaan! :-)

Mia K.
Voi taivas

Ihana homma, että tuollaisia ihmisiä ja lääkäreitä on kuitenkin lisää tulossa lujaa vauhtia :) 

Kirjoitin jo pitkän rimsun tekstiä, mutta delete iski! Jotenkaan en ymmärrä miksi pelätään luonnollisia kysymyksiä ja niihin saatavia vastauksia ♡

(vaikka ymmärrän että osa niin tuntee).

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Ehkäpä siinä on juuri se, että pelätään niiden vastausten olevan kaikkea muuta kuin on tähän asti kuvitellut... 

Mia K.
Voi taivas

Niin.... mutta ne vastaukset voivat siis ollakin vielä ihanampii ja huikeempii..? ♡

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.