Yllättävä moraalikeskustelu

Itse Minna Mänttäri

Olen tottunut siihen, että kiihkeitä moraalikeskusteluja käydään yleensä baaripöydässä, yön pikkutunteina. Sellaisen keskelle voi kuitenkin joutua myös silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa. 

Esimerkiksi keskellä päivää, kirjastossa.

Liityin mukaan uuteen kirjoittajapiiriin, joka kokoontuu lähikirjastossa kerran viikossa. Koska tämä tapahtuu keskellä päivää, olen ainoa ei-eläköitynyt osallistuja. (Missä kaikki muut freelancerit ovat? Varmaankin töissä.)

Eläkeläisissähän ei sinänsä ole mitään vikaa. Arvostan elämänkokemusta ja vielä enemmän sitä, jos on vaiherikkaasta elämästä huolimatta tai sitten sen ansiosta onnistunut säilyttämään mielensä avoimena ja vapaana katkeruudesta. Sellaisiakin ihmisiä tässä maailmassa on ja olen siitä kovin iloinen.

Kehittelimme siis ryhmässä tarinaa teeman pohjalta, joka oli lapsettomuus. Päähenkilöksi valikoitui nainen, jolla ei ole vakituista parisuhdetta mutta joka haluaa epätoivoisesti tulla äidiksi. Hän koettaa päästä tavoitteeseensa harrastamalla suojaamatonta seksiä mahdollisimman monen satunnaisen baarituttavuuden kanssa, kertomatta näille mikä on homman nimi. Mikäli nakki niin sanotusti napsahtaisi, hän ei myöskään aikoisi paljastaa asiaa lapsen isälle. 

Aikamoinen narttu, voisi joku sanoa. Mutta eivät kaikki.

Kun mietimme tarinalle loppuratkaisua ja pohdimme, pitäisikö päähenkilön kenties saada jonkinlainen näpäytys tästä kyseenalaisesta toiminnastaan, useampi rouva oli sitä mieltä että ei suinkaan. Nainen toimi aivan oikein. Jos mies on kerran niin tyhmä, että uskoo naisen vakuutteluihin siitä, että ehkäisy on kunnossa, niin häntä sietääkin käyttää hyväksi. 

Tämä oli minusta... noh, melko jäätävää.

Ja nyt minua tietysti kiinnostaa myös laajempi otos.

Mitä siellä ruudun takana tästä asiasta ajatellaan? Jos haluaa lapsen, ovatko silloin kaikki keinot sallittuja?

 

 

Kommentit

Katie
Aika kypsä äidiksi

Kaksipiippuinen juttu: jos ehkäisystä ei tule toiminnan hetkellä puhetta, minusta mies saa syyttää itseään, jos nakki napsahtaakin. Mutta jos nainen kirkkain silmin valehtelee käyttävänsä ehkäisyä eikä mies sen takia halua edes käyttää kortsua, ollaan aika sameilla vesillä; toisaalta tyhmä mies, koska eipä pilleri kupalta suojaa, mutta toisaalta aika härski nainenkin...

Reilumpaa kaikille osapuolille (myös syntymättömälle lapselle), jos isäkandidaatti haettaisiin spermapankista tai vaikka netti-ilmoituksella. Ehdokkaitahan kyllä on. 

Toisaalta nostan myös hattua eläkeläisrouviesi naismyönteiselle näkemykselle, että ehkäisy on yhtä lailla miehen vastuulla! 

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Katie, hyviä pointteja. Ehkä eniten minua häiritsikin se, että rouvien mielestä mies oli enemmän vastuussa ehkäisystä kuin nainen. Ja että on ihan ok valehdella, jos tarve on tarpeeksi suuri. Ja koska mies ei koskaan saa tietää isyydestään eikä hänelle esitetä asiasta vaatimuksia, niin mitään ongelmaa ei ole. 

EmmiS (Ei varmistettu)

On jäätävää. Ja olen kuullut vastaavista puuhista myös tosielämästä. En hyväksy.

Siinä riistetään tietoisesti isän oikeus lapseen ja lapsen oikeus isään - ei jotenkin oo saman kategorian argumentteja, että mitäs oli niin tyhmä. Vaikka tokihan juu klassikko seksivalistuksen oppitunnilta on, että jos ei olisi valmis vanhemmaksi ni ei pitäisi alkaa hommiin ensinkään... Mutta silti.

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Joo, tuo lapsen oikeus isään on myös tärkeä näkökulma. Vaikka tässä maailmassa onkin runsaasti pelkästään äitien kasvattamia lapsia, joista on kasvanut ihan tolkullisia aikuisia, niin ei se silti tarkoita sitä että ne oikeudet voi automaattisesti sivuuttaa. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.