Pakko laihtua?

Katsoin tänä iltana A-studion Talk-keskusteluohjelman, jossa aiheena oli ”Pakko laihtua!”. Ohjelmassa oli neljä vierasta: lääkäri, psykologi, tutkija ja jojolaihduttaja. Mielestäni varsin toimiva joukko ihmisiä, jotka tarkkailivat laihduttamista, ylipainoa ja painon hallintaa eri kannoilta. Jokaisella vierailijalla oli paikkansa ja jokaisen edustama kanta oli yhtä tärkeä. Keskustelu oli koko ohjelman ajan asiallista ja lopuksi vaikuttikin siltä, että kaikilla vierailla oli yhteinen käsitys painonhallinnasta: painon pudottamisen sijaan, henkinen hyvinvointi ja itsensä hyväksyminen ovat todelliset lähtökohdat hyvään elämään.beautiful.jpg

Lääkäri Kirsi Pietiläisen mukaan me olemme luoneet tällaisen yhteiskunnan, jossa monen ihmisen on helppo lihota, kun ravintoa on kokoajan saatavilla ja liikunnan määrä on karsittu minimiin. Kun houkutuksia on kokoajan joka puolella, on vaikea päätyä oikeisiin ratkaisuihin. Ohjelmassa pohdittiin myös yhteiskunnan asettamaa sosiaalista painetta pudottaa painoa. Normaali painoisten ja laihojen ihmisten ihmisarvo on korkeampi kuin ylipainoisten. Nähdäänhän se nyt esimerkiksi uutisista, joissa meille kerrotaan, kuinka ylipainoinen ihminen harvoin pääsee yrityksen johtoon. Tästä voimmekin päätellä, että laihtuminen tarkoittaa parempaa uraa, parempi ura tarkoittaa enemmän rahaa, enemmän rahaa tarkoittaa onnea, joten laihtuminen tuo onnen.

Tiedän syyllistyväni ajoittain siihen typerään ajatusmalliin, jossa ajattelen pudottavani painoa 30kg ja hups vain elämäni muuttuu täydelliseksi. Todellisuudessa tiedän, ettei pelkällä laihtumisella kauas juosta. Psykologi Pia Charpentier totesikin ohjelmassa hienosti, että sellaisen henkilön, joka haluaa pudottaa painoaan itsetuntonsa kohottamiseksi, kannattaisi ensin hyväksyä itsensä juuri sellaisena kuin on ja ajatella, että minä olen niin hyvä ja erityinen ihminen, että olen ansainnut tehdä itselleni enemmän hyvää ja olla vieläkin onnellisempi. Tämän ajatuksen pohjalta liikunnan lisääminen ja terveellisesti syöminen tapahtuvat positiivisen assosiaation kautta, jolloin muutosten tekeminen tuntuu luonnollisemmalta ja mukavammalta.

Onko ihmisen siis pakko laihtua? Siksi että mahtuisi yhdysvaltalaisten vakuutusyhtiöiden määrittämään painoindeksiin normaalipainoinen? Siksi että olisi onnellisempi? Miten tähän kaavaan kuuluu sellainen henkilö, joka on ylipainoinen ja niin fyysisesti kuin henkisestikin täysin terve sekä kaiken lisäksi vielä onnellinen elämäänsä?

On hienoa, että perinteisten ”laihdu suorittamalla”-ohjelmien rinnalla on myös syvempää ajattelua aiheesta. Molemmille löytyy kyllä paikkansa ja aikansa myös minun pienessä TV-ruudussani.

Tässä vielä linkki Yle Areenaan, jossa ohjelma on kokonaisuudessaan katsottavissa.

Kuva täältä.

hyvinvointi terveys mieli hyva-olo
Kommentit (1)
  1. Miss Farkku-Suomi
    1.2.2013, 20:13

    Oikein raikas ja syvälle luotaava blogi näin pikaisesti vilkaistuani. Ansaitsee tulla paremmin luetuksi, jahka ehdin vakuutusyhtiön standardi mittoihin pyrkimisiltäni.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *