Oikeasti hyvän soijarouheen salaisuus
Tämä alkuviikko on taas harvinaisen täynnä eläinoikeuksiin liittyvää uutisointia ja keskustelua: Särkänniemen delfinaario suljetaan, härkätaistelujen maataloustuet kielletään, Ylen MOT-dokumentissa paljastettiin suomalaisteurastamoiden järkyttävät olosuhteet ja aiheutettiin kuluttajille taas vähän huonompi omatunto, ja WHO vielä meni julistamaan, että punainen liha aiheuttaa syöpää. Nämä kaksi jälkimmäistä uutista ehkä saavat ihmiset taas miettimään vähän tarkemmin lihankulutustaan, sekä sen määrää että ruokansa alkuperää – ja näin saadaan kenties vähän pitemmällä tähtäimellä sekä parannuksia tuotantoeläinten oloihin että länsimaalaisten lihankulutus laskuun, jolloin peltotilaakaan ei mene niin paljon rehun kasvatukseen, sademetsät säilyvät, kaikille riittää ruokaa, metaanipäästöt pienenevät ja maailma pelastuu. Jei!
Olen ollut eettisistä ja ekologisista syistä kasvissyöjä melkein koko aikuisikäni, ja olen pääsääntöisesti edelleen – kelpuutan nykyään lautaselleni luomulaatuisen naudan, riistan, poron, kotimaisen lampaan (joka tuon teurastamojutun valossa kyllä vähän epäilyttää) ja kestävästi pyydetyn kalan. Tällaisiin herkkuihin on köyhällä harvemmin varaa (ja hyvä niin: mielestäni lihan kuuluukin olla ylellisyystuote eikä mikään ruokavalion perusta), joten enimmäkseen vegelinjalla mennään edelleen. Opiskelijallehan kasviproteiinit ovat taloudellisessakin mielessä taivaan lahja. En kuitenkaan halua tehdä näistä asioista kohtuuttoman vaikeita liialla pingottamisella, ja sanottakoon disclaimerina vielä, etten välitä pätkääkään mitä muut ihmiset valitsevat syödä. Soisin kuitenkin kaikkien tekevän tässä asiassa mietittyjä ja perusteltuja valintoja, mihin sitten päätyvätkin.
Sen varalta, että jotakuta muutakin ahdistaa tällä viikolla tuotantoeläinten olot tai ilmastonmuutos tai vaaniva syöpäuhka, ajattelin yhtä kaikki pistää jakoon idioottivarman ohjeen, jolla iänikuisesta puisevasta soijarouheesta saa oikeasti hyvää. Soijarouhehan on sitä mälsää jauhelihan korviketta, joka pakkauksen ohjeen mukaan liotettuna ja keitettynä maistuu lähinnä… no, harmaalle. Eikä sellaiselle kauniille harmaalle jota näkee skandinaavisissa sisustusblogeissa vaan pikemminkin sellaiselle opiskelijakämpän muovimaton väriselle – kyllä te tiedätte.
Kuten oikeastaan kaikessa kasviproteiinin käytössä, myös soijarouheen kanssa pelatessa ylenmääräinen maustaminen on kaiken a ja o. Oman reseptini olen kehittänyt Jere Niemisen Vegaanin kotiruokakirjassa annettujen ohjeiden pohjalta (kyseinen opus pelasti pakastepitsa- ja nuudelipitoisen ruokavalioni aikanaan, voin suositella sitä lämpimästi muutenkin) ja muokannut vuosien varrella omaan makuuni sopivaksi. Tässä esitetty ohje on perusmalli, joka istuu hyvin sellaiseen suomalaiseen kotiruokaan – makaronilaatikkoon, pihveihin, pyöryköihin – ja mausteita vaihtelemalla sitä saa muokattua monenlaisiin tarkoituksiin. Ja jos haluaa olla oikein eko, niin tätä voi tehdä myös kotimaisesta härkäpapurouheesta.
Tarvitset:
- 3 dl soijarouhetta (mieluiten tummaa – mun mielestä vaalean rouheen harmaanmaku on vaikeampi peittää)
- 2 isoa sipulia (jos haluat jatkojalostaa rouheesta pyöryköitä tai pihvejä, tämän voi jättää pois)
- 3 valkosipulinkynttä
- valitsemaasi paistamiseen sopivaa ruokaöljyä
- savupaprikaa, jeeraa, muita mausteita maun ja käyttötarkoituksen mukaan, älä säästele määrissä
- 1/2 dl vaaleaa soijakastiketta (osta etnokaupasta, saat lantilla puoli litraa)
- 2 rkl kasvisfondia (ei pakollinen mutta syventää makua)
- tilkka savuaromia jos haluat lihaisampaa fiilistä
- 2 rkl Dijon-sinappia
Valmistus:
- Pilko sipulit ja kuori valkosipulinkynnet.
- Kuumenna pannussa keskilämmöllä reilu loraus öljyä ja kuullota siinä murskattua valkosipulia ja mausteita kunnes tuoksu alkaa irrota. Lisää pannulle kuiva soijarouhe ja anna öljyn mausteineen imeytyä siihen.
- Kun öljy on imeytynyt, lisää soijarouheen joukkoon soijakastike, fondi, sinappi ja halutessasi savuaromi. Sekoittele jotta seos maustuu tasaisesti. Lisää tämän jälkeen pannulle vettä pieni määrä kerrallaan sen verran kuin soijarouhe jaksaa vielä imeä.
- Kerää turvonnut soijarouhe pannun laidalle, lisää tilkka öljyä ja kuullota siinä sipulisilppu. Kun sipuli alkaa pehmetä, sekoita se soijarouheen joukkoon ja paistele kunnes sipuli on kypsää. Lisää vettä jos seos uhkaa kuivua. Tarkista maku ja mausta lisää tarvittaessa.
Valmiin soijarouheen voi käyttää jauhelihan tapaan mihin tahansa ruokaan. Itse tein tällä kertaa makaronilaatikkoa. Texmex-henkisesti maustettuna se sopii tortilloihin, silloin kannattaa jättää sinappi pois. Miedommin maustettu versio toimii esimerkiksi lindströminpihveissä ja bolognesekastikkeessa. Pyörykkätaikinaan kannattaa mättää sekaan korppujauhoja ja kananmunia reilulla kädellä että pysyy kasassa.