Risottomeditaatio

Niinä iltoina kun maailma vain tuntuu vetävän samanaikaisesti joka suuntaan, mieli on rauhaton, olo levoton, selaimessa auki liian monta välilehteä, ja keskittymiskyky alkaa kirjaimellisesti hipoa kultakalan tasoa, on oikeastaan enää yksi asia, jonka voi tehdä.

On aika kokata risottoa.

Risotto on täydellistä meditaatioruokaa. Sitä tehdessä ei vain voi olla kipaisemassa koko ajan hellan äärestä katsomaan, mitä missäkin sosiaalisessa mediassa tapahtuu, vaan sitä on pakko vahtia, ettei vain kuivu eikä pala eikä keity yli. Ei auta kuin kaataa iso lasillinen valkkaria, puolet ruokaan ja puolet kokille, laittaa ehkä jotain taustamusiikkia soimaan, ja siinähän sitten seisot ja sekoitat. Tarkkailet riisin koostumusta, lisäät lientä, sekoitat lisää.

Täydellinen risotto vaatii jakamatonta huomiota sen vajaan puolituntisen jonka sen valmistaminen kestää – juuri sopivan aikaa, että pahin levottomuus ehtii mennä ohi, ja sitten voikin vaikka vaihteeksi syödä ihan rauhassa pöydän ääressä. Sytyttää kynttilän, pitää television kiinni.

Tämä maa-artisokkarisotto on yksi omista lempiruuistani. Kuten kunnon risotossa yleensä, siinä ei ole mitään erityisen ihmeellistä, eikä se näytä paljon miltään – se on vain yksinkertaista, vaatimatonta kotiruokaa, ja todella, todella hyvää.

img_5797.jpg

Maa-artisokkarisotto

(neljälle nälkäiselle tai kahdelle kohtuuttomalle)

  • 500g maa-artisokkia
  • voita ja oliiviöjyä
  • 2 sipulia
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 4 dl arborioriisiä
  • tuhti loraus (1-2 dl) kuivaa valkoviiniä
  • 1,5 l vahvaa kasvislientä (itse oikaisen hyvälaatuisella fondilla, viitseliäs perfektionisti keittelee tietty itse liemensä)
  • n. 3 dl parmesaania
  • (1 prk ranskankermaa)
  • suolaa ja mustapippuria

Valmistaminen:

  1. Kuori maa-artisokat (tässä kohtaa voi aloittaa rentoutusharjoituksen reippaalla, puhdistavalla manailulla) ja paloittele ne sormenpään kokoisiksi paloiksi. Paahda niitä voissa ja öljyssä keskilämmöllä kunnes ne ovat joka puolelta kullanruskeita. Siirrä kulhoon ja soseuta, jätä jäähtymään.
  2. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja jätä matalalle lämmölle poreilemaan. Silppua sipuli ja raasta parmesaani valmiiksi odottamaan.
  3. Kuullota sipulisilppua ja murskattua valkosipulia voissa ja öljyssä keskilämmöllä isossa laakeassa padassa tai kasarissa kunnes se on pehmeää. Kaada reilu lasillinen valkoviiniä ja ota huikka.
  4. Lisää pataan riisi ja kuullota kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Kippaa sekaan kunnon loraus valkoviiniä ja anna imeytyä.
  5. Lisää kasvislientä kauhallinen tai pari kerrallaan sitä mukaa kuin se imeytyy riisiin. Sekoita koko ajan äläkä päästä kuivumaan. Tarkkaile riisin koostumusta, sen on tarkoitus jäädä vähän pureskeltavaksi. Risoton on määrä olla rakenteeltaan aika löysää, mutta älä käytä kasvislientä enempää kuin tarvitaan. Kypsymiseen menee noin 20 minuuttia.
  6. Kypsennyksen loppuvaiheessa lisää risoton joukkoon maa-artisokkasose ja keittele vielä hetki koko ajan sekoittaen.
  7. Lisää valmiiseen risottoon parmesaani ja halutessasi ranskankerma. Lisää tarvittaessa suolaa ja viimeistele mustapippurilla.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli