Mun Raamattu!

Jokaisella ruuanlaitosta kiinnostuneella tulisi olla hyllyssä Gordon Ramsayn Kokkauksen taito. Se on mun ruuanlaiton Raamattu.

P1120790.JPG

Itse sain sen rakkailta työkavereiltani, sillä vastineella, että kokkaan sieltä herkkuja tytöille kun tulevat Turkuun käymään. Varmasti kokkaan 🙂

Ramsay toteaa kirjassaan: ”Jopa joiltain ammattikokeilta kestää oppia, että ruuanlaitto on luonteeltaan käsityötä eikä taidetta.”  Ruuanlaitossa on tiettyjä sääntöjä ja perusasioita, jotka tulee hallita ennen kun voi soveltaa. Kirja onkin rakennettu näiden perusasioiden ympärille. Kirjassa on omat kappaleet kalan ja lihan kypsentämiseen ja hyviä reseptejä. Kappale maustamisesta, leipomisesta ja kananmunan käytöstä ja lisää hyviä ohjeita. Kananmuna on yksi vaativimmista, mutta myös monipuolisimmista raaka-aineista. Uppomunat, kohokkaat, majoneesi, munakkaat ja munakastike, siinä on työmaata.

Kirjasta saa parempikin kokki rutkasti hyviä vinkkejä. Itse olen tehnyt majoneesia vuosia tietämättä, että siihen kannattaa lisätä pari ruokalusikallista jäävettä. Se antaa majoneesille kauniin valkoisen värin ja tekee siitä helposti levitettävämpää. 

Aloitin itse helposta pekoni-, herne-, vuohenjuustofrittata. Haasteena on etten pidä kananmunasta, aijon opetella.

P1120778.JPG

Ramsayn ohjeessa on pekonia, vuohenjuustoa, paprikaa, paksteherneitä, keväsipulia, 8 kananmunaa, basilikaa, parmesania ja mustaapippuria. Itselläni ei ollut kevätsipulia eikä heneitä, niin laitoin ruohosipulia ja hemapaa 🙂  

Frittata on munakas, joka valmistetaan vatkatuista munista pannulla ja grillissä. Se on helppo tehdä, koska sitä ei tarvi kääntää. Ensin kypsennetään täytteet. Sitten vatkataan munat, johon lisätään pippuria ja raastettu parmesaan. Sitten kaadetaan seos panulle. Kun frittatan pohja alkaa kiinteytyä raastetaan vuohenjuustoa päälle ja laitetaan uuniin grillivastuksen alle noin viideksi minuutiksi. Ihan ensimmäisenä kuitenkin lämmitetään uuni 180 asteeseen. On amatöörivirhe aloittaa ruuanlaitto, jos uuni ei ole päällä. Äiti opetti sen jo pienenä.

P1120784.JPG

Ei yhtä kaunis kun kirjassa, mutta hyvää oli. 

Kommentit (2)
  1. No pöytien hiominen ja öljyäminen ei kuulu mulle. Otetaan ens kerralla kuvat jossain muuaalla 🙂

  2. Kannattais kirjan lisäksi pitää huolta tuosta puisesta keittiön tasosta. Jos et ole vielä itse sattunut huomaamaan, niin se kaipaa kipeästi hiomista ja ÖLJYÄ pintaansa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *