Neitsyys meni!

Meni monessakin asiassa samalla kertaa. Olen kyllä muuttanut, mutta en toiseen kaupunkiin. Olen kyllä muuttanut omilleni, mutten ikiomaan kotiin. Tässä kun on kokoillut Ikean pöytää, sohvaa ja yrittänyt ripustaa tauluja, alkaa ymmärtää mitä on yksinasuminen. Kaikki, ihan kaikki, kaikki mitä ei osaa tai pysty tekemään, on tehtävä itse. Jos jotain ei pysty tekemään, siitä syntyy ikuisuusprojekti samantien. Toisaalta kaikki tavarat löytyy, koska ne ovat siellä mihin ne jätti. Jääkaapissa on kaikki mitä sinne on ostanut. Ja paras osuus: Saa sisustaa miten ikinä haluaa! Ei tarvi ajatella, ettei voi ostaa valkoista sohvaa tai pyyhkeitä, koska mies mustaa ne öljykäsillä. Eikä tarvi jakaa yrttejä kämppisten kanssa (ei ole basilikapuskasta paljoa jäljellä, jos kolme käyttää sitä). Ja voi asetella omat korkkarit olkkariin, telkkarin viereen. 

P1120837.JPG

Mutta ensin ne pitää purkaa laatikosta. Niin ja pitää kasata joku lipasto, jolle ne asetella. Asunnossa vallitsee sekasorto. Mutta tärkeimmät on aseteltu, leikkuulauta ja yrtit 🙂

P1120844.JPG

Ruuanlaittoon ei ole kumminkaan ollut aikaa. Sitäpaitsi lounas yliopistolla maksaa 2,60e, liian halpaa, tuleekohan enään ikinä kokattua? Lihakset huutaa hallelujaa pelkästään eilisen kantamisen vuoksi, mutta nyt on ruuvattu ja nakuteltu maailman suloisin ruokailuryhmä valmiiksi, lähes valmiiksi, koska loppuvaiheeseen tarvitaan joku mies. Eiköhän sellainen löydy… 

P1120861.JPG

 

Suhteet Sisustus Oma elämä Ajattelin tänään

Mun Raamattu!

Jokaisella ruuanlaitosta kiinnostuneella tulisi olla hyllyssä Gordon Ramsayn Kokkauksen taito. Se on mun ruuanlaiton Raamattu.

P1120790.JPG

Itse sain sen rakkailta työkavereiltani, sillä vastineella, että kokkaan sieltä herkkuja tytöille kun tulevat Turkuun käymään. Varmasti kokkaan 🙂

Ramsay toteaa kirjassaan: ”Jopa joiltain ammattikokeilta kestää oppia, että ruuanlaitto on luonteeltaan käsityötä eikä taidetta.”  Ruuanlaitossa on tiettyjä sääntöjä ja perusasioita, jotka tulee hallita ennen kun voi soveltaa. Kirja onkin rakennettu näiden perusasioiden ympärille. Kirjassa on omat kappaleet kalan ja lihan kypsentämiseen ja hyviä reseptejä. Kappale maustamisesta, leipomisesta ja kananmunan käytöstä ja lisää hyviä ohjeita. Kananmuna on yksi vaativimmista, mutta myös monipuolisimmista raaka-aineista. Uppomunat, kohokkaat, majoneesi, munakkaat ja munakastike, siinä on työmaata.

Kirjasta saa parempikin kokki rutkasti hyviä vinkkejä. Itse olen tehnyt majoneesia vuosia tietämättä, että siihen kannattaa lisätä pari ruokalusikallista jäävettä. Se antaa majoneesille kauniin valkoisen värin ja tekee siitä helposti levitettävämpää. 

Aloitin itse helposta pekoni-, herne-, vuohenjuustofrittata. Haasteena on etten pidä kananmunasta, aijon opetella.

P1120778.JPG

Ramsayn ohjeessa on pekonia, vuohenjuustoa, paprikaa, paksteherneitä, keväsipulia, 8 kananmunaa, basilikaa, parmesania ja mustaapippuria. Itselläni ei ollut kevätsipulia eikä heneitä, niin laitoin ruohosipulia ja hemapaa 🙂  

Frittata on munakas, joka valmistetaan vatkatuista munista pannulla ja grillissä. Se on helppo tehdä, koska sitä ei tarvi kääntää. Ensin kypsennetään täytteet. Sitten vatkataan munat, johon lisätään pippuria ja raastettu parmesaan. Sitten kaadetaan seos panulle. Kun frittatan pohja alkaa kiinteytyä raastetaan vuohenjuustoa päälle ja laitetaan uuniin grillivastuksen alle noin viideksi minuutiksi. Ihan ensimmäisenä kuitenkin lämmitetään uuni 180 asteeseen. On amatöörivirhe aloittaa ruuanlaitto, jos uuni ei ole päällä. Äiti opetti sen jo pienenä.

P1120784.JPG

Ei yhtä kaunis kun kirjassa, mutta hyvää oli. 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Kirjat