Ladataan...
Janita Johanna

 

Yksi ehdottomasti huonoimmista piirteistäni on heikohko keskittymiskyky. Aloitan monet asiat innokkaana, mutta kärsin välillä keskittymisen puutteesta mitä tulee niiden jatkamiseen tehokkaasti. 

Koska täällä Tilburgin yliopistossa ei tosiaankaan pärjää istumatta tunti tolkulla kirjastossa lukemassa, oon tosissani saanut etsiä keinoja keskittymiskyvyn parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Vaikka olin varautunut isoon määrään lukemista, oon silti vähän järkyttynyt. Pelkälle yhdelle kurssille on näiden ekojen viikkojen aikana tullut jo satoja sivuja luettavaa ja ero kandiopiskeluihin on jo huomattava.

Koneen ääressä on siis jo nyt tullut vietettyä useampia tunteja ja oon päässyt vähän hiomaan opiskelutaktiikkoja mitä tulee erityisesti siihen keskittymiseen. Alla lueteltuna parhaimmiksi todetut keinot. Nää tuntuu tosi itsestäänselvyyksiltä, mutta ovat kaikista parhaat keinot mulle.

 

Musiikki. Mutta ehdottomasti sellainen, missä ei lauleta. Lämmin suositus Spotifyn "Intense studying"- listalle, joka sisältää mm. sellolla soitettuja akustisia versioita Ed Sheeranin biiseistä.

Veden juonti. Huomaan heti lähestyvän aivosumun jos unohdan juoda tarpeeksi vettä.

Keskittymissovellus :-D. En tiedä miksi tätä kutsuisi, mutta sen nimi on Apple Storessa BeFocused. Mulla on asetuksina 25 minuuttia opiskelua, 5 minuuttia taukoa. Tämä toistetaan neljä kertaa jonka jälkeen ansaitsee 15 minuutin tauon. Lisäksi pidän tietty pidempiä ruokataukoja.

Selkeät tavoitteet. Päätän aina etukäteen mitä luen ja kuinka paljon. Jos avaan vaan koneen ja rupean miettimään mitä tekisi, löydän itseni kolmen tunnin päästä selailemasta näitä satoja sivuja jargonia keskittymättä mihinkään. Luen  lisäksi yleensä kerralla vaan yhden kurssin juttuja.

Muistiinpanojen kirjoittaminen. Kirjoitan aina lukiessani ylös vähintäänkin kaikista tärkeimpiä käsitteitä. Välillä kovan keskittymisenpuutteen iskiessä kirjoitan ylös jopa melkein kaiken lukemani. Näin lukemani siirtyy jotenkin paremmin käsieni kautta aivoihin :-D. Tenttiin valmistautuessani luen sitten näitä itse tekemiäni muistiinpanoja ja kirjoitan vielä niistä tiivistetyt muistiinpanot käsin.

Kotoa poistuminen. Valehtelen yhä edelleen jatkuvasti itselleni voivani keskittyä lukemiseen kotona. Nyt oon kuitenkin pyrkinyt lukemaan aina yliopiston lukutiloissa, jossa pieni ryhmäpaine saa keskittymään paremmin.​

Uni, äänikirjat ja mediaatio/rauhoittumisäänitteet. Oon rakastanut mielikuvaharjoituksia ja mediaationauhoja tosi nuoresta alkaen, mutta vasta aikuisiällä niille on tullut aika-ajoin todellista tarvetta.  Tällä hetkellä nukahdan joka ilta tämän avustuksella. 

 

 

Mitkä ovat sun vinkit parempaan keskittymiseen? Kerro mulle, otan mielelläni kokeiluun!

 

 

And to my non-Finnish friends so that you don't need Google Translate<3,

I have always been struggling with the lack of concentration, especially when it comes to intense studying. I have listed here the best ways to me to stay focused;

  • Acoustic music, especially the list "Intense Studying" from Spotify
  • Drinking water
  • App called BeFocused
  • Clear objectives
  • Writing notes, at least the key words
  • Exiting home, studying at Law School (group pressure :-))
  • Sleep, meditation and audio books, currently listening to this to help me fall asleep

​Feel free to share your methods with me! 

 

xx, Janita

 

 

Ladataan...

Ladataan...
Janita Johanna

 

Viime sunnuntaina tehtiin tyttöjen kanssa päiväretki Den Haagiin. Oli muuten mielenkiintoista vertailla, kuinka eri tavoin kyseisen kaupungin nimi äännetään eri maissa, kuten Argentiinassa ja Portugalissa.

Oltiin edellispäivänä ostettu ryhmäliput, joilla tiketit saa hieman edullisemmin. Tässä tapauksessa meno-paluu Tilburgista kustansi 13,70 euroa, joka ei sekään mielestäni ole mikään maailman edullisin. 

Koska ylläni leijuu jonkinlainen kirous mitä tulee näihin junamatkoihin, ei tämäkään reissu mennyt ihan mutkitta. Aamu alkoi toisen ryhmälipun ostajan nukkuessa pommiin ja päästyämme lopulta matkaan, huomasimme kaikkien suorien junien olevan peruttuja. Jouduimme valitsemaan kaksi vaihtoa sisältävän reitin. Ensimmäisessä junassa tuli jonkinlainen mutka matkaan ja jäimme aikamoiseksi toviksi seisomaan keskelle ei mitään. Päästiin kuitenkin suht helposti lopulta määränpäähän (ainakin kun vertaa meidän 6h reissuun Dameihin). 

Den Haag oli tosi erilainen kuin Tilburg ja Amsterdam. Talot ovat isompia ja muutenkin enemmän "kaupunkimaisia" verrattuna Amsterdamin suloisiin ja mataliin taloihin.

Haag yllätti mut myös monipuolisuudellaan, vilkkaiden ostoskatujen ja korkeiden talojen lisäksi täältä löytyi myös niitä suloisia pienempiä taloja, muutama kanaali, jättimäisiä puistoja sekä pienen ratikkamatkan päässä ihan uskomaton ranta!

Katottiin netistä "Den Haag in a day"- tyylinen opas, jota seurailtiin nähdäksemme kaikki tärkeimmät jutut. Käytiin muunmuassa Rauhanpalatsilla, jossa sijaitsee kansainvälinen tuomioistuin, pysyvä välituomioistuin ja Haagin kansainvälisen oikeuden akatemia. Täältä suunnattiin meidän Portugalilaisten tovereiden ehdottomasta toiveesta rannalle. Mun mielikuva oli ihan tavallinen ranta, hiekkaa ja vettä. Päästyämme kuitenkin kohteeseen oli meitä vastassa enemmänkin jokin eteläurooppalainen lomaparatiisi :-D. 

Jäätiin rannalle katsomaan auringonlasku ja suunnattiin sitten takaisin Tilburgiin. Kaikenkaikkiaan ihana päivä!

Rauhanpalatsi ja siellä sijaitseva ihana "wish-tree"

xx, Janita

Ladataan...

Ladataan...
Janita Johanna

 

Kaupat menevät kiinni järjettömiin aikoihin. Täällä Tilburgissa suurin osa kaupoista sulkee ovensa arkisin jo kuudelta(!). Jotenkin ihan käsittämätöntä, onneksi muutama ruokakauppa on vähän pidempään auki.

Tyynyt ovat isoja. Haha, tää on aika random, mutta meille selvisi Ikea- ja Jyskvisiiteillä, että Hollantilaisten standardityyny on 60x70cm kun taas Suomessa pää painetaan iltaisin 50x60cm kokoiselle tyynylle.

Kukaan ei käytä kypärää. Siis kirjaimellisesti kukaan (poikkeuksena onneksi sellaset urheilijapyöräilijät). Polkupyörissä on usein tankoon kiinnitetty lastenistuin, eikä edes kaikista pienimmille matkustajille pueta täällä kypärää. Sama pätee myös kaikkiin skootterilla ajaviin. Kontrasti Suomeen on tässä todella suuri ja ottaen huomioon pyöräliikenteen vilkkauden, jotenkin todella järkyttävä.

Tavallisimmat maksukortit eivät toimi. Tämä pätee ainakin lähes kaikkiin paikallisiin ruokakauppoihin, suuremmissa ketjuissa toimii yleensä onneksi myös MasterCard ja Visa. Täällä asuvana oli kuitenkin välttämätöntä hankkia paikallinen pankkitili. Täällä käytetään edellämainittujen sijaan siis Maestroa tai paikallisten pankkien omia kortteja.

Lounaskulttuuri (etenkin yliopistolla). Suomessahan ollaan totuttu syömään lounaalla lämmintä ruokaa tai vähintään ruokaisaa salaattia jo kello 11 aikoihin. Täällä lounaaksi on tarjolla pääsääntöisesti erilaisia leipiä, jogurtteja ja smoothieita ja lämmintä ruokaa saa yliopiston pääruokalasta vasta kello 16 alkaen(!!).

Kuntosalietiketti on hukassa. Tätä en luonnollisestikaan voi yleistää koko Hollantiin tai edes Tilburgiin, mutta pisteidenvähennys tästä keskustan Basic Fitillä kävijöille :-D. Painoja jätetään ympäri salia ja silloin kun ne palautetaan, ne palautetaan väärille paikoille ja usein ilman paria. Huolimatta siitä, että ko. kuntosali on vuorattu henkilökunnan tulostamilla lapuilla joissa kehoitetaan palauttamaan painot, tuntuu tämä olevan ylitsepääsemättömän vaikeeta.

Missään ei ole mäkiä. Tää maa on kirjaimellisesti flat. Ymmärrän tämän ansiosta paremmin, miksi pyöräily on niiiin iso juttu täälläpäin. Super helppoa ja nopeeta polkea paikasta toiseen kun suurimmät mäet on autoteiden hidastuskorokkeet :-).

Talot on eristetty huonosti. Tästä meitä varoiteltiinkin jo etukäteen. Ammattitaitoisesti eristetyt talot vaikuttavat oman kokemukseni perusteella olevan suomalaisten etuoikeus, täällä asunnoissa on kesällä järkyttävän kuuma ja heti syksyn tultua todella kylmä. Ilman sisätossuja tai lämpimiä sukkia täällä ei pärjää.

Jätehuolto. Kaikilla kotitalouksilla on kaksi erilaista roskista, joita säilytetään esim. meidän tapauksessamme lukitulla sisäpihalla. Tiettyinä päivinä viikosta tulee ne itse siirtää kadulle, josta jätehuolto noukkii ne.

Kuvituksena toimii Amsterdamin _ihanat_ kaupat. 

 

xx, Janita

Ladataan...

Pages