9x HAVAINTOJA HOLLANNISTA

 

9AE8348E-8076-40A5-ABD8-15C0EFEA9C27.jpeg

Kaupat menevät kiinni järjettömiin aikoihin. Täällä Tilburgissa suurin osa kaupoista sulkee ovensa arkisin jo kuudelta(!). Jotenkin ihan käsittämätöntä, onneksi muutama ruokakauppa on vähän pidempään auki.

Tyynyt ovat isoja. Haha, tää on aika random, mutta meille selvisi Ikea- ja Jyskvisiiteillä, että Hollantilaisten standardityyny on 60x70cm kun taas Suomessa pää painetaan iltaisin 50x60cm kokoiselle tyynylle.

Kukaan ei käytä kypärää. Siis kirjaimellisesti kukaan (poikkeuksena onneksi sellaset urheilijapyöräilijät). Polkupyörissä on usein tankoon kiinnitetty lastenistuin, eikä edes kaikista pienimmille matkustajille pueta täällä kypärää. Sama pätee myös kaikkiin skootterilla ajaviin. Kontrasti Suomeen on tässä todella suuri ja ottaen huomioon pyöräliikenteen vilkkauden, jotenkin todella järkyttävä.

AAF892A7-9957-43C8-ADC2-5146157E21FF.jpeg

Tavallisimmat maksukortit eivät toimi. Tämä pätee ainakin lähes kaikkiin paikallisiin ruokakauppoihin, suuremmissa ketjuissa toimii yleensä onneksi myös MasterCard ja Visa. Täällä asuvana oli kuitenkin välttämätöntä hankkia paikallinen pankkitili. Täällä käytetään edellämainittujen sijaan siis Maestroa tai paikallisten pankkien omia kortteja.

Lounaskulttuuri (etenkin yliopistolla). Suomessahan ollaan totuttu syömään lounaalla lämmintä ruokaa tai vähintään ruokaisaa salaattia jo kello 11 aikoihin. Täällä lounaaksi on tarjolla pääsääntöisesti erilaisia leipiä, jogurtteja ja smoothieita ja lämmintä ruokaa saa yliopiston pääruokalasta vasta kello 16 alkaen(!!).

Kuntosalietiketti on hukassa. Tätä en luonnollisestikaan voi yleistää koko Hollantiin tai edes Tilburgiin, mutta pisteidenvähennys tästä keskustan Basic Fitillä kävijöille :-D. Painoja jätetään ympäri salia ja silloin kun ne palautetaan, ne palautetaan väärille paikoille ja usein ilman paria. Huolimatta siitä, että ko. kuntosali on vuorattu henkilökunnan tulostamilla lapuilla joissa kehoitetaan palauttamaan painot, tuntuu tämä olevan ylitsepääsemättömän vaikeeta.

A8AE18F9-B014-45DB-84F2-34CF54B9E5CC.jpeg

Missään ei ole mäkiä. Tää maa on kirjaimellisesti flat. Ymmärrän tämän ansiosta paremmin, miksi pyöräily on niiiin iso juttu täälläpäin. Super helppoa ja nopeeta polkea paikasta toiseen kun suurimmät mäet on autoteiden hidastuskorokkeet :-).

Talot on eristetty huonosti. Tästä meitä varoiteltiinkin jo etukäteen. Ammattitaitoisesti eristetyt talot vaikuttavat oman kokemukseni perusteella olevan suomalaisten etuoikeus, täällä asunnoissa on kesällä järkyttävän kuuma ja heti syksyn tultua todella kylmä. Ilman sisätossuja tai lämpimiä sukkia täällä ei pärjää.

Jätehuolto. Kaikilla kotitalouksilla on kaksi erilaista roskista, joita säilytetään esim. meidän tapauksessamme lukitulla sisäpihalla. Tiettyinä päivinä viikosta tulee ne itse siirtää kadulle, josta jätehuolto noukkii ne.

5D4FF683-08C0-41D2-B4AE-74FC7962DEBA.jpeg

Kuvituksena toimii Amsterdamin _ihanat_ kaupat. 

 

xx, Janita

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *