Mitä jälkiruuaksi jouluna? No vaikka joulupavlovaa!
Yhteistyössä Siipikarjaliitto ry
Se tapahtuu joka vuosi. Ostan sata kiloa ruokaa jouluksi, aivan kuten tekin. Joka vuosi myös tuppaan kuvittelemaan, että tarvitsen jouluruokien lisäksi vielä jonkinlaista jälkiruokaa, ja jälkiruokien lisäksi vielä erilaisia hedelmiä. On helppo kuvitella, että hedelmillä voi sitten mukavasti raikastaa jouluähkyisää oloaan. Ja kyllähän jouluomenat, kiivit, luumut, päärynät, persimonit, mandariinit, satsumat, klementiinit, appelsiinit, nektariinit, kumkvatit ja rypäleet tuovat kaunista väriä joulukattaukseen. Juustojen kanssakin monet hedelmät käyvät, jos niitä juustoja vain jaksaisi syödä. Aika harva jaksaa.
Mutta minulla on ratkaisu! Se hoitaa kätevästi sekä jälkiruuan että syömättä jäämisen uhkaa kokevat hedelmät. Ratkaisu on pavlova! Ja koska kyse on joulusta, on pavlovakin tietenkin joulupavlova. Ja koska meillä on joulu, syntyy pavlovan täyte näppärästi joulun hedelmistä. Koristeluun käytetään kätevästi jäljellejääneitä piparkakkuja, joita kukaan ei enää aaton jälkeen luultavasti halua syödä.
Pavlovan keskeisin osa on marenki. Ja marenkihan syntyy luonnollisesti kananmunan valkuaisista. Kuten viimeksi kirjoitin, meillä panostetaan jatkossa luomumunien käyttöön ja samaa suosittelen myös teille.
Perusväittämänä haluaisin sanoa, että marenki on idioottivarma ja superhelppo, mutta koska en ole itseasiassa koskaan tehnyt marenkia itse vaan seurannut vain Oton leipomuksia vierestä, en uskalla niin sanoa. Marenki on kuitenkin hyvin armollinen: hurjimpien arvioiden mukaan marenki säilyy huoneenlämmössä hyvänä jopa viikkoja, joten sen voi mainiosti tehdä valmiiksi jo päiviä etukäteen. Ei siis aivan skitsoa ja epätoivoista kiukkuleivontaa kinkunpaiston ja puuronkeiton lomassa, vaan näppärä marengin esiinkaivaminen, kermanvatkaaminen ja hedelmien viipalointi. Valmista todellakin käden käänteessä.
Omalla vastuulla pavlovaansa voi kokeilla mitä hedelmiä hyvänsä. Kokemuksemme perusteella pehmeät hedelmät toimivat kuitenkin parhaiten: aivan kovimpia hedelmäherkkuja ei kannata käyttää. Australialainen klassikko joulupavlovassa on kuulemma granaattiomena, käytimme sitä siis itsekin. Käytimme myös pakastettuja, kesällä poimittuja luomumansikoita.
Tarvitset:
6 luomukananmunan valkuaista
ripaus suolaa
n. 4dl sokeria
1,5tl perunajauhoja
1tl vaniliinisokeria
1tl valkoviinietikkaa
1prk kuohukermaa
3 kiiviä
Pussillinen pakastemansikoita
1 granaattiomena
Muutama piparkakku koristeluun
Tee näin:
Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Keltuaiset voi ja kannattaa säästää johonkin muuhun käyttöön. Lisää ripaus suolaa ja vatkaa kunnes huomaat pehmeitä ”nyppylöitä”. Lisää koko ajan sekoittaen valkuaisen joukkoon perunajauho, sokeri ja vaniliinisokeri. Kaikki siis erikseen ja vähitellen, ei kaikkea kerralla. Vatkaa kunnes seokseen muodostuu jähmeitä ”nyppylöitä”, eikä seos valu kulhosta kun käännät kulhon ylösalaisin. Käännä kuitenkin varovasti, jos vaikka sittenkin valuu. Lisää joukkoon valkoviinietikka ja sekoita lastalla. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipellille soikeaksi keoksi. Paista 120-asteisessa uunissa puolitoista tuntia.
Kun marenki on kypsää, otettu uunista ja jäähtynyt (siirrä pois kuumalta pelliltä!), riko marenkikeon keskiosa lusikalla koputellen. Levitä rikotun alueen päälle kermavaahto. Lisää kermavaahdon päälle haluamasi hedelmät/marjat sopiviksi paloiteltuina. Koristele granaattiomenalla ja piparinmuruilla.
Hurmaa koko juhlakansa ihanalla ja kesätuulenhenkäyksen keveällä joulun jälkiruualla.
Huhuu! Teitä kaivataan 🙂