Täydelliset sämpylät – kuin suoraan leipomosta
Pitkään etsin tapaa tehdä täydellistä leipää. Kokeilin aina vain monimutkaisempia reseptejä ja tekniikoita, mutta aina jokin jäi puuttumaan. Kunnes sain näiden rapeakuoristen ihanuuksien ohjeen. Nämä maistuvat ja näyttävät hyvällä tavalla kaupasta ostetuilta.
Tähän sämpyläreseptiin törmäsin kaverini synttäreillä. Siellä leipä oli venytetty patongiksi, mainiosti toimi niinkin. Leivän salaisuus on pitkässä kohotusajassa ja siinä, että taikinaa ei vaivata. Juuri vaivaamattomuuden takia leipä onkin niin vaivaton. Taikina tehdään illalla valmiiksi, kohotetaan yö jääkaapissa ja paistetaan aamulla. Ei voi tulla huono päivä, jos päivä alkaa tuoreella leivällä.
Tähän leipään tulee jumalaisen ihana, rapea ja kova kuori. Oikeastaan tekisi mieli syödä vain pelkkää kuorta, kaataa kuoreen sulaa voita, mausteita ja yrttejä. Tai pelkkää voita. Ja syödä aamiaiseksi neljä ja lounaaksi kahdeksan sämpylää. Söisinkin, ellei Otto olisi vahtimassa vehnän ja hiilareiden syömistä. Toisaalta esimerkiksi eilen illalla Otto pyysi koiranpentuilmeellä, josko voisin tehdä taas sämpylätaikinan yöksi nousemaan. On kuulemma niin näppärä lounas täytetty, tuore sämpylä.
Ohje on kuulemma alunperin Sikke Sumarin. Kiitos Sikke. Olit aika ihana jo valmiiksi, mutta tämä leipä kyllä vei ihanuudet uusiin sfääreihin.
Tarvitset:
25 grammaa tuorehiivaa
7,5dl vettä
1,5 rkl suolaa
n. 13 dl vehnäjauhoja (voit tietysti vaihdella jauhoja miten haluat, itse olen käyttänyt rouheisia sämpyläjauhoja)
Toimi näin:
Sekoita kulhossa hiiva, suola ja vesi. Lisää joukkoon jauhot. Jauhoja voi vaihdella mielensä mukaisesti, ja erilaiset terveysjauhot ovat erittäin ok. Itse olen toistaiseksi kuitenkin käyttänyt rouheisia sämpyläjauhoja, niitä kun on ollut kaapissa valmiina. Taikina saa jäädä vähän löysemmäksi kuin leipätaikina yleensä.
Peitä taikinakulho ja kohota yö jääkaapissa.
Nouse aamulla innoissasi sängystä, kohta saa sämpylää jihuu. Laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Nostele taikinaa kahdella lusikalla leivinpaperilla peitetylle pellille. Leipomohenkeä sämpyliin saa ripottelemalle niiden päälle jauhoja. Olen myös lukenut suosituksia, joiden mukaan sämpylän pintaan on hyvä leikata viilto halkeamisen välttämiseksi. Itse olen joko leikannut väärin tai muista syistä havainnut sen hyödyttömäksi: viillot umpeutuvat ja sämpylän pinta halkeaa. Halkeama sen sijaan mielestäni näyttää oikeastaan varsin hyvältä, eikä missään nimessä pilaa sämpylää.
Kun uuni on kuuma, laita sämpylät uuniin. Paista 30-35 minuuttia. Sämpylät ovat uunista tullessa kovia, mutta kovuus saa häivähdyksen pehmeyttä hetken kuluessa. Sämpylöitä ei saa peittää, ettei niiden rapeus katoa.