Pavut paahdettuina talvea vastaan

paahdetut-vihreat-pavut-tomaatit-sienet-2.jpg

Tänään ei puhuta paistetuista vihreistä tomaateista vaan paahdetuista vihreistä pavuista!

Näin syksyn tullen haluaisin laittaa aivan kaiken uuniin: perunat, pavut, porkkanat, pihvit, paistit, parsakaalit, sämpylät, pizzat, pullat, kakut, tiskaamattomat tiskit, itseni, piparkakkutalon noidan. Ja suunnilleen halujeni mukaan olen elänytkin. Tällä kertaa uuniin menivät vihreät pavut.

Paahdetut vihreät pavut ovat mitä kasviksinta ja vegaaneinta ruokaa, eli sopivat hienosti kaikenlaisille syöjille. Itse tosin vähensin vegaaniutta paistamalla papujen kylkeen mojovat pihvit. Monipuolisuutta ja väriä paahdokkaisiin saa erivärisillä kirsikkatomaateilla. Värikkyys onkin mielestäni tässä ruuassa ihaninta. Talven pimeydessä ruuan värit tuntuvat jotenkin erityisen tärkeältä. Elämäni ensimmäinen kasvissyöjä, leiriohjaaja 2000-luvun alusta, kertoi kasvissyönnin syistään, että ei saa jostain jauhelihakastikkeen kokkaamisesta fiilistä että hei tää onki kivan väristä. Se on varsin totta, vaikka jauhelihakastikkeestakin on mitä helpointa tehdä värikäs juurikin kasviksilla. Mutta yritäpä tehdä ankean väristä ruokaa kasviksista! Kasvikset voivatkin olla avainasemassa talvimasiksen vastaisissa taisteluissa.

Uunikuivatut tomaatit ovat olleet syksyn hitti suunilleen kaikissa ruoka- ja lifestyleblogeissa. Näitä tomaatteja ei kuitenkaan paahdeta kuivaksi asti, vain niin, että saavat vähän lämpöä ja paahdetta. Kuvissa vilahtelevat herkkusienet taas on paistettu ihan vaan pannulla voissa, koska en ollut satavarma, kuinka ällöttäviä niistä olisi uunissa tullut. En rakasta elää reunalla kuten Cheek, vaan keskiosan pehmeällä taikinalla ja täytteillä. Reunat Cheekille ja sienet pannuun.

Monologini käy aina vain hatarammaksi ja heikommin asiaan kuuluvaksi, joten mennähän suorahan resepthin!

paahdetut-vihreat-pavut-tomaatit-sienet-3.jpg

Tarvitset:

1 pussillinen vihreitä papuja

Rasiallinen kirsikkatomaatteja

Rasiallinen herkkusieniä

Oliiviöljyä

Mustapippuria

Suolaa

Mausteita makusi mukaan

paahdetut-vihreat-pavut-tomaatit-sienet-4.jpg

Tee näin:

Keitä papuja ohjeen mukaan vedessä. Ohje löytyy yleensä pakkauksesta. Kyse on kuitenkin n. muutamista minuuteista. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kaada pavuista vesi, ja kippaa pavut leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Älä siis tee niin kuin minä, ja unohda sadatta kertaa ostaa leivinpaperia ja pilaa ruokaasi ahtamalla pellille tarkoitettu ruoka uunivuokaan, missä valmistusprosessi ei tietenkään käy aivan samalla tavalla. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit ja asettele papujen sekaan leikkuupinta ylöspäin. Rouskuta papujen ja tomaattien päälle suolaa, mustapippuria ja halutessasi oliiviöljyä (kannattaa haluta aina, kun on oliiviöljystä kyse). Myös valkosipulia voit halutessasi käyttää, joko kynsiä silputtuna tai kätevämpää jauhevalmistetta. Tökkää pelti kuumaan uuniin ja paahda kymmenisen minuuttia. Tomaateista vähän näkee, koska alkavat olla paahtuneita. Mitään litistyneitä lättyjä niistä ei suinkaan ole tarkoitus tehdä.

Papujen paahtuessa käsittele herkkusienet. Pese, leikkaa siivuiksi ja iske pannuun voin kera. Mausta nekin mielesi mukaan. Herkkusienet paistuvat nopeasti ja kutistuvat pieniksi, älä siis leikkaa siivuista liian ohuita. Liian paistunut sieni on myös herkästi limaisuudessaan vähän ällöttävä. Varo siis liikaa paistoa!

Ota kypsät pavut uunista ja lisää herkkusienet päälle. Joukkoon sopivat mainiosti myös pähkinät, parmesanit, jyvät ja siemenet. Papujen kaveriksi sopii mainiosti kunnon pihvi, kevyempi kala tai oikeastaan mitä nyt ikinä haluaakaan syödä. Keittiö on sinun! Do what u want!

 

paahdetut-vihreat-pavut-tomaatit-sienet-6.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.