Jonna Tervomaan lihapullat
Terveellinen elämä on ottanut vähän voimille. Senpä takia perjantaina hölläiltiin. Tehtiin oikein kunnon lihapullia, joihin muusikko- ja mies- eli muusikkomies-hengessä lisättiin Jallua eli Jaloviinaa. Muusikkoja meistä ei Oton kanssa kumpikaan ole, mutta Jallu maistuu.
Lihapullareseptiä ei suinkaan vedetty täysin omasta päästä, vaan se on napattu Ilveksen rokkimenut-kirjasta. Kirjassa resepti on nimetty kreikkalais-helsinkiläisiksi lihapyöryköiksi. Oma nimeämiseni, Jonna Tervomaan lihapullat, taas tulevat siitä, että rokkimenut-kirjassa lihapullat esittelee Jonna Tervomaa. Jonna Tervomaa esittelee lihapullansa, uskomatonta!
Kreikkalaisuutta reseptiin tuovat oliivit, lampaanliha sekä fetajuusto. Itse taisin tällä kertaa käyttää ensimmäistä kertaa lampaanlihaa, sitä kun sattui pakastimessa olemaan. Maistui ihanalta. Helsinkiläisyyttä pullissa edustaa ilmeisesti Jallu. Ja Jonna, joka ei tietenkään ole syntyperäinen helsinkiläinen. Kutsuisinkin pullia mieluummin forssalais-kreikkalaisiksi. Onkohan Forssassa muuten yhtään kreikkalaista? Juodaanko Forssassa Jallua? No, oli miten oli, hyviä pullia joka tapauksessa ovat. Kaikki tuntevat Jonnan Minttu sekä Ville-hittibiisin. Tämä resepti olkoon sille jatko-osa: Minttu vaihtaa Villen Jalluun. Joskus vaihtamalla paranee, kuten tässä reseptissä.
Sen sijaan minttu on mielestäni pullissa hyvin tärkeä. Mintun kuivuudesta ei voi koskaan olla täysin varma, mutta ilmeisesti meidän minttumme kuitenkin oli. Tsekkaa Facebook-sivultamme, millaista minttua me käytimme! Samalla voit likettää sivuamme.
Nämä pullat muuten sopivat mainiosti vähän kaikille. Aina joskus teistä lukijoista kuulee, kuinka miehelle ja/tai lapsille on turha yrittää sitä ja tätä syöttää. Nämä kuitenkin luultavasti maistuvat: lapset tykkää aina lihapullista, jässikkä-äijät yleensä jallusta ja lihasta. Toisaalta pullista löytyy myös hienostuneempia ja raikkaampia makuja, kuten fetaa, minttua ja oliiveja. Sopii siis kaikille!
Tarvitset:
2dl vaaleaa kuutioitua leipää
2dl tomaattimehua
2-3dl kivettömiä tummia oliiveja (käytimme calamata-oliiveja, niitä kun sattui olemaan.)
4-6 aurinkokuivattua tomaattia
fetaa
400g jauhelihaa (nautaa ja/tai lammasta [käytimme pelkkää lammasta])
2 kananmunaa
loraus Jaloviinaa (laitoimme n. 8cl)
1tl kuivattua minttua
ripaus mustapippuria
suolaa
Toimi näin:
Pilko vaaleaa leipää noin kahden desilitran verran kuutioiksi. Turvota leipäkuutiota kymmenen minuuttia tomaattimehussa. Pilko odotellessa oliivit, aurinkokuivatut tomaatit sekä murenna fetajuusto. Sekoita kaikki aineet yhdeksi tasaiseksi taikinaksi. Voin kertoa, ettei ole kaunista taikinaa. Hyvää siitä kuitenkin tulee! Muotoile taikinasta lihapullia ja paista pullat kypsäksi joko pannulla tai uunissa, 200 asteessa 15-20 minuuttia.
Lihapullat onnistuvat mainiosti ilman Jaloviinaakin. Ylipäätään luulen, että Jallun funktio tässä reseptissä on ennemmin kokin kuin lihan maustaminen: 4 senttiä pulliin, 45 senttiä kokkiin. Näin toimin ainakin itse, vaikka tosin ostinkin pienen pullon, en siis tintannut kokkailun lomassa puolta litraa kirkasta eli vaaleanruskeaa jaloa viinaa.
Jallupullien lisukkeeksi Jonna Tervomaa ohjeistaa yrttistä pottumuhennosta sekä tomaattikastiketta. Oton mielihalujen johdattelemana teimme pottumuhennoksen sijaan kukkakaaligratiinia.