Uuniperuna – lapsuus foliokääreessä

DSC_5997.jpg

On avioliittolakia, sote-uudistusta (jossa kuulemma tärkeintä on se, että se on tehty, ei sisältö), on alkavaa joulukriisiä. Kaikki yhdenlaisia kuumia perunoita: asioita, jotka polttelee sormissa ja halutaan äkkiä pois päiväjärjestyksestä. Silti samojen asioiden vatvominen tuntuu olevan kaikille ensiarvoisen tärkeää: on päästävä kertomaan oma näkemys, vaikka näkemys on toisilla suilla kerrottu sataan kertaan, eikä kenelläkään ole enää mitään uutta sanottavaa. Onneksi on toisenlaisiakin, positiivisia kuumia perunoita: nimittäin uuniperunoita!

En tiedä olenko tyystin hakoteillä, mutta jokin lapsuusajan, siis 1990-luvun, muistijälki aivoissani hälyttää uuniperunoita ajatellessa. Jollain käsittämättömällä tavalla muistan, että uuniperunoita olisi lapsuudessani kypsennetty jopa saunan kiukaalla. Pikainen internet-kierros kertoo, että se on mahdollista. Koska kaikki internetiin kirjoitettu on totta, voin täten vahvistaa, että kyllä, lapsuudessani uuniperunoita on tehty saunan kiukaalla. On siinä ollut saunatontulla ihmettelemistä! Ei kuitenkaan hätää: uuniperunat kypsyvät nimensä mukaisesti mainiosti myös uunissa, saunankiuasta ei siis tarvitse erityisesti tätä reseptiä varten hankkia tai etsiä käsiinsä.

Jos joku teistä ei ole valmistanut uuniperunoita saunan kiukaalla 1990-luvulla, kerrottakoon teille, mistä uuniperunassa on kyse. Uuniperuna on mahdollisimman suuri peruna, joka on kääritty folioon. Folioon käärimisen jälkeen peruna laitetaan uuniin, jossa se kypsennetään. Uunista tulee ulos herkullisen pehmeä ja ihana peruna, joka vieläpä täytetään oman maun mukaan valmistetulla kastikkeella. Uuniperuna on helppo ja edullinen ruoka, johon saa jännästi vaihtelua pienillä nikseillä. Toisin kuin 1990-luvulla, on nykyaikaisella nykyajalla mahdollista valmistaa uuniperunalle myös kasvistäyte! Suosittele siis reseptiä myös kasvissyöjäystävillesi.

Jottei vallan lähtisi lapasesta, lapsesta ja lapsenlapsenlapasesta tämä epiikkaa lähentelevä turinointi, menkäämme maalle meidän landelle  asiaan.

DSC_5950.jpg

Tarvitset:

Syöjämäärän ja koon mukaan jauhoisia, mahdollisimman suuria perunoita

Foliota

Täytteeseen:

2dl esim. turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä

Sisältöä täytteeseen, esim.

fetajuustoa

kalaa (esimerkiksi savulohi, kylmäsavulohi, graavilohi. (Kalalajin) hengellä leikittelevä voi valita myös tonnikalan.)

kinkkua

kanaa

ananasta

paprikaa

yrttejä

mausteita, esim. mustapippuria, sitruunaa, chiliä

Mitä vain muuta mielesi halajaa!

 

DSC_5946.jpg

Toimi näin valmistaaksesi herkullisia uuniperunoita kotikeittiössäsi:

Pese perunat huolellisesti. Kuoria ei saa eikä pidä, perunan kypsyminen kuoren sisällä on se juttu. Kääri pestyt perunat yksitellen folioon. Ihaile kiiltävää ja heijastavaa foliota kuin lapsi ikään (niin, meillä 90-luvun lapsilla folio korvasi timantit. Muiden vuosikymmenten lapsilla taas timantti korvasi folion. Vielä varhaisemmilla vuosikymmenillä polion.). Laita folioidut perunat uunipellille ja pelti uuniin. Uunin on hyvä olla aluksi 225 asteinen noin puolen tunnin ajan. Laske lämpö 200 asteeseen ja paista perunoita vielä 30-60 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Kypsyyttä voi kokeilla kuten perunoita keittäessäkin, haarukalla tai hammastikulla folion läpi pistellen. Varo polttamasta itseäsi, sillä foliokääreestä huolimatta perunat kuumenevat uunissa todella kuumiksi. Ajattelin vain sanoa, koska itse olisin hyvin voinut unohtaa.

Perunoiden kypsyessä on aika valmistaa täyte! Täytteeseen voi laittaa mitä ikinä keksii ja vielä vähän enemmänkin! Kovin montaa täytevaihtoehtoa ei kuitenkaan kannata yhteen kastikkeeseen änkeä, sanoisin kokemuksen syvällä rintaäänellä kahta täytevaihtoehtoa varsin riittäväksi määräksi. Sekoita jogurtti/kermaviili täyteraaka-aineisiin sekä haluamiisi mausteisiin. Odota malttamattomana perunoiden kypsymistä vaikka Smurffit-C-kasettia kuunnellen. Samalla voit myös muovailla ylijääneestä foliosta erilaisia hahmoja.

Ota perunat varovasti uunista, vierivät ja pyörivät herkästi ympäri peltiä. Mokomat mukulat. Siirrä edelleen itsesi ja läheistesi polttamista varoen peruna lautaselle, avaa folio, halkaise peruna ja lusikoi täytettä väliin.

DSC_5988.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli

Pavut paahdettuina talvea vastaan

paahdetut-vihreat-pavut-tomaatit-sienet-2.jpg

Tänään ei puhuta paistetuista vihreistä tomaateista vaan paahdetuista vihreistä pavuista!

Näin syksyn tullen haluaisin laittaa aivan kaiken uuniin: perunat, pavut, porkkanat, pihvit, paistit, parsakaalit, sämpylät, pizzat, pullat, kakut, tiskaamattomat tiskit, itseni, piparkakkutalon noidan. Ja suunnilleen halujeni mukaan olen elänytkin. Tällä kertaa uuniin menivät vihreät pavut.

Paahdetut vihreät pavut ovat mitä kasviksinta ja vegaaneinta ruokaa, eli sopivat hienosti kaikenlaisille syöjille. Itse tosin vähensin vegaaniutta paistamalla papujen kylkeen mojovat pihvit. Monipuolisuutta ja väriä paahdokkaisiin saa erivärisillä kirsikkatomaateilla. Värikkyys onkin mielestäni tässä ruuassa ihaninta. Talven pimeydessä ruuan värit tuntuvat jotenkin erityisen tärkeältä. Elämäni ensimmäinen kasvissyöjä, leiriohjaaja 2000-luvun alusta, kertoi kasvissyönnin syistään, että ei saa jostain jauhelihakastikkeen kokkaamisesta fiilistä että hei tää onki kivan väristä. Se on varsin totta, vaikka jauhelihakastikkeestakin on mitä helpointa tehdä värikäs juurikin kasviksilla. Mutta yritäpä tehdä ankean väristä ruokaa kasviksista! Kasvikset voivatkin olla avainasemassa talvimasiksen vastaisissa taisteluissa.

Uunikuivatut tomaatit ovat olleet syksyn hitti suunilleen kaikissa ruoka- ja lifestyleblogeissa. Näitä tomaatteja ei kuitenkaan paahdeta kuivaksi asti, vain niin, että saavat vähän lämpöä ja paahdetta. Kuvissa vilahtelevat herkkusienet taas on paistettu ihan vaan pannulla voissa, koska en ollut satavarma, kuinka ällöttäviä niistä olisi uunissa tullut. En rakasta elää reunalla kuten Cheek, vaan keskiosan pehmeällä taikinalla ja täytteillä. Reunat Cheekille ja sienet pannuun.

Monologini käy aina vain hatarammaksi ja heikommin asiaan kuuluvaksi, joten mennähän suorahan resepthin!

paahdetut-vihreat-pavut-tomaatit-sienet-3.jpg

Tarvitset:

1 pussillinen vihreitä papuja

Rasiallinen kirsikkatomaatteja

Rasiallinen herkkusieniä

Oliiviöljyä

Mustapippuria

Suolaa

Mausteita makusi mukaan

paahdetut-vihreat-pavut-tomaatit-sienet-4.jpg

Tee näin:

Keitä papuja ohjeen mukaan vedessä. Ohje löytyy yleensä pakkauksesta. Kyse on kuitenkin n. muutamista minuuteista. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kaada pavuista vesi, ja kippaa pavut leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Älä siis tee niin kuin minä, ja unohda sadatta kertaa ostaa leivinpaperia ja pilaa ruokaasi ahtamalla pellille tarkoitettu ruoka uunivuokaan, missä valmistusprosessi ei tietenkään käy aivan samalla tavalla. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit ja asettele papujen sekaan leikkuupinta ylöspäin. Rouskuta papujen ja tomaattien päälle suolaa, mustapippuria ja halutessasi oliiviöljyä (kannattaa haluta aina, kun on oliiviöljystä kyse). Myös valkosipulia voit halutessasi käyttää, joko kynsiä silputtuna tai kätevämpää jauhevalmistetta. Tökkää pelti kuumaan uuniin ja paahda kymmenisen minuuttia. Tomaateista vähän näkee, koska alkavat olla paahtuneita. Mitään litistyneitä lättyjä niistä ei suinkaan ole tarkoitus tehdä.

Papujen paahtuessa käsittele herkkusienet. Pese, leikkaa siivuiksi ja iske pannuun voin kera. Mausta nekin mielesi mukaan. Herkkusienet paistuvat nopeasti ja kutistuvat pieniksi, älä siis leikkaa siivuista liian ohuita. Liian paistunut sieni on myös herkästi limaisuudessaan vähän ällöttävä. Varo siis liikaa paistoa!

Ota kypsät pavut uunista ja lisää herkkusienet päälle. Joukkoon sopivat mainiosti myös pähkinät, parmesanit, jyvät ja siemenet. Papujen kaveriksi sopii mainiosti kunnon pihvi, kevyempi kala tai oikeastaan mitä nyt ikinä haluaakaan syödä. Keittiö on sinun! Do what u want!

 

paahdetut-vihreat-pavut-tomaatit-sienet-6.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli