Hush, little baby

Nukkumisesta.

Aluksi se nukkuu koko ajan. Kätilöä suututtaa, kun olen antanut nukkua yöllä. Se herää kirkumaan naama punajuuren värisenä, jos keskeytän sen makoisat unet.

(Siis ei se kätilö. Vaan se vauva.)

Se nukkuu kotonakin koko ajan. Kurkimme sitä huolissamme. 

Kuuluuko sen nukkua koko ajan???? 

Soitamme synnytyssairaalaan, onkohan vauvalla kaikki hyvin? Se vaan syö ja nukkuu. 

Hoitaja luurin toisessa päässä pyörittelee silmiään niin voimalla, että vannon kuulleeni sen.

 

Sitten se ei oikein meinaa nukkua.

Se nimittäin pieree. Paljon. Pahanhajuisia pieruja. Vyöhyketerapiaa. Osteopatiaa. Cuplatonia. Mahahierontaa. Disflatylia. Vesihörppyjä. Magnesiumia, fenkoliteetä, ruokarajoitteita imettävälle äidille. Googletusta. Vaipassa paukkuu.

 

Sitten se ei nuku lainkaan.

Se pitää viimeiseen asti silmänsä auki. Silmien reunat punoittavat, hypimme vuoron perään tuntikaupalla sängyn reunalla ja jumppapallolla. Kapalo. Mahallaan nukuttaminen. Pyllylle taputus. Veden kohina. Hyräily. Anelu. Musiikki. Auton hurina. Unirätti. VÄÄ! VÄÄ!, kuuluu kapalopaketista

Ei nuku.

 

Sitten se NUKKUU!

Käydään kylvyssä, syödään puolivuotiaan mahalaukkua ajatellen valtaisa annos iltapuuroa, sanotaan hyvät yöt isille, makoillaan sängyllä maitohömpsyillä, siirretään omaan sänkyyn. Se kääntää kylkeään ja nukahtaa. Kehuskelemme ylpeinä nukkuvalla vauvallamme ympäri kyliä.

 

Sitten se ei taas nuku. 

Se konttaa.

Jeppistä.

Jepulisjee.

Perhe Lapset Vanhemmuus

The baby came out

Kirjoitin viime syksynä viimeisen postaukseni Get.this.baby.out.now.-blogiini. Olin turhautunut, sillä vauva ei edelleenkään ulostautunut suurista luuloistani huolimatta.

Viimeiset raskausviikot marssin  lyllersin tatti otsassa enkä ollut kirjoitustuulella.

Kun olin aikeissa ylittää suojatietä, toivoin, ettei yksikään auto pysähtyisi suojatien eteen takiani. Liikkumiseni oli niin hidasta ja vaivalloista, että lopulta autoja kerääntyi jonoon suojatien eteen kuin tarjolla olisi ollut ilmaisia ämpäreitä. 

Varasin ylimääräisen neuvola-ajan, kun huimasi. Näkyi tähtiä.

Kas, kun painoin jalkapöytää, siihen jäi kuoppa. Olin entistäkin elefantimpi. 

Lopputuloksena makasin Naistenklinikan osastolla pimeässä huoneessa ja keräsin pissaa kanisteriin; raskausmyrkytys. Synnytys käynnistettiin.

Kerroin raskausblogissani suorasanaisesti kakkaamisen sietämättömästä keveydestä sekä omapäisistä pimppisuonikohjuista, joten en aio kaunistella tätäkään. Avautumisvaiheen vielä kesti joten kuten. Mutta se itse ponnistaminen – se tuntuu siltä kuin tunkisi keilapalloa perseestään sellaisella voimalla, että otsasuoni räjähtää. 

No joo. Ponnistin tunnin.

”Miksi sä huudat?”, kysyi kätilö. NOH, MIETITÄÄNPÄS!

 

 

PS. Kun sain sen keilapallovaiheen jälkeen pienen, täydellisen, limaisen söpöisen ruususuisen tytöntylleröisen rinnalleni, en unohtanut kaikkea sitä kärsimystä. Muistin edelleen kivut ja säryt, olin edelleen kiukuissani kun kauneimmat korkokenkäni eivät todennäköisesti enää koskaan mahdu jalkaani. En unohtanut, enkä ajatellut kaiken olleen sen arvoista. En ajatellut, että tekisin sen ihanan nyytin vuoksi kaiken uudelleen, vaikka viidesti. En todellakaan.

Mutta kun katsoin niitä pikimustia nappisilmiä, ymmärsin.

Tämä tässä on kauneinta ja kalleinta, mitä koskaan olen pitänyt sylissäni.

Muulla ei ole enää merkitystä.

 

Perhe Lapset Raskaus ja synnytys Vanhemmuus